АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Неймовірна Савранщина: Геракл тут залишив відбиток, а Геродот загубив шолом


28-03-2023, 19:00 |

Савранщина — безумовна окраса національного історично-етнічного регіону Межиріччя. Це справжня північна природо-культурна перлина Одеської області.

 

На території громади розташовані  сім унікальних об’єктів природно-заповідного фонду, серед яких — лісовий заказник місцевого значення «Сосновий ліс», ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Слюсарівський віковий дуб», гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення «Гайдамацька криниця» тощо.

Столиця цього дивовижного краю — селище Саврань — розташоване на південно-східному Поділлі, між річками Савранка та Південний Буг. Історія цього населеного пункту сягає у XIV-XVI ст. Відомо, що Саврань та околиці розвивалися під впливом ногайських мурз, а перший писемний документ, в якому фіксується назва «Саврань», датується 1392 роком. На початку 40-х років XVI ст. біля Саврані проходив кордон між Польським королівством та Османською імперією.

І, головне, перша згадка про козаків у польських хроніках  пов’язана саме з Савранщиною.

Славен край своїми культурними, ремісничими, гастрономічними  традиціями, талановитими і працьовитими людьми.

Геродот бачив тут відбитки ноги Геракла

 

Геродот

У своїх епічних поемах згадує про ці загадкові землі Північного Причорномор’я грецький історик Геродот. 450-го він завітав у славетне місто Ольвію, яка стояла на березі Гіпаніса (Південного Бугу). Звідти «батько історії»  помандрував на бойовій трієрі у верхів’я Гіпаніса, до пограниччя алазонів та скіфів-орачів.

Місцеві скіфи (та інші землеробські племена, звані навзагал скіфами) возили хліб та інші товари до Ольвії. Неквапом скрипіли їхні вози із великими дерев’яними колесами, а назад поверталися з грецькими товарами. В своїй «Історії» Геродот написав, що бачив «могилу кіммерійських вождів» у степу, а на скелі біля Тіраса (Дністра) – «відбитки ноги Геракла», який залишив її, буцімто мандруючи тамтешніми краями.

Читайте також: Базиліка в Арцизі: як храмовий комплекс об’єднує одразу три болгарські пам’ятки

«Скіфів ніхто не зможе побити і підкорити, бо вони добрі та завзяті вояки, які дуже швидко рухаються кіньми і возами, коли інші народи воюють і рухаються пішки… Крім всього цього, скіфи дуже рухливі, енергійні, хоробрі, винахідливі люди, та ще й великі патріоти своєї країни, свого способу життя і дуже не люблять все чуже»,

— писав Геродот.

 

Про відвідини Геродотом Забужжя може свідчити знайдений 2016-го року неподалік Саврані бронзовий давньогрецький шолом, проданий скарбошукачем підпільному колекціонеру за 14 тисяч євро.

Юрій Федорчук


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.