АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Чи потрібно зберегти пам’ятники та топоніми, пов’язані з Воронцовим на Одещині: думка істориків


3-08-2023, 19:00 |

В Одесі та Одеській області активно відбувається перейменування топонімів, пов’язаних з діячами Російської імперії та колишнього СРСР, а також демонтується символіка імперського та тоталітарного режимів із будівель. В цьому процесі невизначеною поки що долею є персона колишнього Новоросійського генерал-губернатора Михайла Воронцова.

 Пам’ятник Новоросійському губернатору, графу Михайлу Воронцову на Соборній площі

Процес деколонізації в Україні відбувається активно і в Одесі, і в Одеській області. Згідно із Законом України  «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», який був прийнятий Верховною Радою в березні 2023 року, торкнувся назв населених пунктів, сотень назв вулиць, провулків, парків, скверів тощо як в Одесі, так і в регіоні в цілому.

Неоднозначною в цьому процесі є постать Новоросійського губернатора (1823-1844 рр.) графа Михайла Воронцова, який під час керівництва півднем України досить прогресивно впливав на розвиток економіки нашого краю. Слід зауважити, що окрім пам’ятника цьому російському військово-політичному діячу (знаходиться біля Спасо-Перображенського собору) в Одесі, на честь графа названі провулок, який виходить до Потьомкінських сходів,

 

вулиця на Фонтанці (Фонтанська територіальна громада) і навіть населений пункт Воронцівка на Миколаївщині.

 

На захист збереження “спадщини” Воронцова стали два відомі історики Одеси –  доктор історичних наук, професор кафедри історії України Одеського університету імені І. І. Мечникова Тарас Гончарук та професор кафедри історії України Південноукраїнського національного педагогічного університету ім К. Д. Ушинського Віктор Савченко.

Два одеські професори підписали довідку щодо історичної постаті графа Михайла Воронцова, де, по суті, виступили на захист цього російського військово-політичного діяча і збереження його прізвища в топонімах нашого регіону.

 

Виходячи з усього зазначеного, вважаємо, що ім’я Воронцова не варто виключати з урбо-топонімічного простору України. Адже ця постать мала значний позитивний вплив на історичний (передусім) економічний розвиток південноукраїнських земель, –

відзначили Тарас Гончарук та Віктор Савченко в своїй “Довідці” про Воронцова.

Слід зауважити, що прізвище Воронцова закріпилось і за відомим одеським маяком, розташованого на краю Карантинного (зараз Рейдового) молу в Одеському порту на Чорному морі, який добудували саме за часів губернаторства графа і в народі його називають “Воронцовським”. Яка б не була подальша доля в процесі деколонізації прізвища графа, але він, зрозуміло, Воронцовського маяка не торкнеться.

 


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.