АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Одеський магістрат: коли в місті з’явився попередник комерційного суду


14-11-2023, 19:00 |

14 листопада 1795 року було засновано одеський магістрат, який по суті став попередником комерційного суду. Магістрат поєднував у собі функції судового органу та органу громадського самоврядування, а також вплинув на устрій суспільного життя нашого міста.

 

Магістрат був особливим міським органом — його створювали спеціально для заохочення торгівлі та залучення капіталу. У ті роки його позначали як «міське розпорядче і судове місце, що завідує городянами». У першого магістрату спочатку не було навіть власного приміщення, і свою діяльність він розпочав у будинку першого одеського міського голови.

Керували магістратом міський голова і бургомістри, яких обирали городяни. Бургомістрами, тобто головами міського управління, були обрані купці Іван Тимошенко та Федір Флоганті. А першим міським головою Одеси став купець другої гільдії Андрій Железцов. Усі обрані на ці посади склали присягу в церкві Миколи Чудотворця, поруч з якою пізніше був побудований Преображенський собор.  

Діяльність магістрату допомагала утверджувати в місті основи закону і правопорядку. А міська дума, покликана опікуватися справами міста, стала своєрідною додатковою ланкою до магістрату, у якого перебувала в підпорядкуванні. 

Одеський магістрат виконував адміністративні функції, у його віданні також перебували судові та господарські справи міста. У судових розглядах магістрату було багато позовів у торговельних справах як вітчизняних купців і міщан, так і іноземних негоціантів. 

Керівництво магістрату займалося найрізноманітнішими справами — зарахуванням громадян до одеського міщанського стану, завіренням довіреностей, оформленням «купчих фортець», а також брало участь у ревізії — «доведенні до відома шляхом перепису числа купців і міщан по м. Одесі». 

Ирина Сорокина  


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.