АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Комітет торгівлі та мануфактур: чим займалася організація, відкрита 1875 року


19-01-2024, 19:00 |

18 січня 1875 року в Одесі було відкрито комітет торгівлі та мануфактур, який замінив міське відділення комерційної ради.

 

Такі комітети створювалися з ініціативи міських або купецьких товариств для обговорення питань торгівлі та промисловості. Склад комітету в кількості 6-12 осіб обирався на чотири роки міською думою або зборами купецького товариства. Такі органи створювали у великих містах тих губерній, де було багато фабрик і заводів, і вони перебували під головуванням губернатора. Одеський комітет торгівлі та мануфактур був громадським представницьким органом, членами якого були провідні комерсанти міста.

До завдань комітету входило сприяння розвитку промисловості і торгівлі не тільки в місті. Комітет торгівлі та мануфактур відстоював інтереси південноукраїнської промисловості. З огляду на спільність комерційних інтересів, практично всі його засідання проходили в змішаному варіанті — разом із біржовим комітетом.

У віданні Одеського комітету торгівлі та мануфактур перебували питання розміщення фабрик і заводів, віднесення підприємств до тієї чи іншої групи виробництв, санітарної інспекції, патентної справи та інші проблеми, пов’язані з виробництвом. Крім того, комітет щороку подавав до міністерства фінансів огляд становища і перебігу в місті торгівлі, а також роботи промислових підприємств. Звіти та огляди також потрапляли в продаж, і кожен охочий міг ознайомитися з діяльністю комітету та оцінити його роботу.

 З 1878 року комітет очолював віце-адмірал Микола Чихачов, потім директор РОПіТу і меценат Микола Фан-дер-Фліт, а останнім головою став купець, благодійник і Почесний громадянин Одеси Озіас Хаїс.

Ирина Сорокина


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.