АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Успіх приходить до тих, хто має заповзяту вдачу


4-10-2019, 16:30 |

Коли в Україні розпочиналася децентралізація і навколо реформи було чимало скептицизму, Балта одна з перших повірила в її ефективність. Результатом об’єднання 16 сільських рад навколо міста стало створення Балтської громади - однієї з найбільших на Одещині та в Україні. До ОТГ увійшли 28 населених пунктів загальною площею 854,6 кв.км, з населенням понад 33 тис. осіб. 

Десятки закладів охорони здоров’я, культури, освіти, спорту, бібліотечної мережі потребували впорядкування та значного обсягу ремонтних робіт. І головне, тоді, у 2015-му, ще не було досконалого механізму – ні управлінського, ні законодавчого - все тільки починалося, і багато в чому доводилося експериментувати.

Але вся ця невизначеність не зупинила молодого, енергійного та заповзятого очільника Балтської громади Сергія Мазура, який на виборах отримав підтримку земляків (62%). До його команди увійшли фахівці з різних сфер життєдіяльності, що загалом дозволило створити унікальну модель громади і покроково втілювати задумане у життя. Наразі велика родина Балтської ОТГ поповнилась ще трьома селами. Тепер до громади входить 31 населений пункт. 

Про те, чи легко бути лідером такої великої громади, як вирішуються завдання, про інвестиції і бюджет, про здобутки і перспективи Балтщини розмова з Балтським міським головою Сергієм Мазуром.

 - Сергію Сергійовичу, з 2010 року Ви на чолі Балтської громади. Це свідчить про великий кредит довіри та сподівання виборців. Чи просто бути головою однієї з найбільших громад? 

- Зрозуміло, що не все так просто. Але те, що ми розуміємо, якою має бути громада і докладаємо максимум зусиль, аби плани втілювалися в життя, - це правда. 

Більше того, за три роки життєдіяльності громади нам вдалося залучити до процесів співучасті в управлінні громадських активістів, створити мережу громадських об’єднань (ОСН-ів та мікрорайонів, голови яких працюють разом з нами), стати максимально відкритими для мешканців сіл і міста. 

– В громаді запроваджено чимало проектів. Розкажіть, будь ласка, про їх вплив на соціальний захист, розвиток культури, освіти та спорту, благоустрій територій. 

- Відомо, що засобом формування і розвитку громадянського суспільства є мистецтво жити в громаді. Ми можемо пишатися тими унікальними проектами, які народжені і працюють в громаді. Їх мета – об’єднати балтян навколо спільних ідей, ініціатив, справ. Кожен має відчути себе частиною великої балтської родини. Так, наприклад, засвідчили свою популярність проекти, що пропагують формування родинних цінностей: «Фестини для родини» (розважально-конкурсний захід, в якому беруть участь балтські сім’ї), «Малі Олімпійські ігри» - інтегрований проект, де змагаються дошкільнята разом зі своїми батьками і вихователями. 

Родзинкою нашого краю є культурологічний проект «Балтський художній пленер». Приємно, що тут митці черпають особливу енергію для творчості, що їх надихають унікальні пам’ятки історії та культури, які несуть в собі закодовану енергетику поколінь. Результатом таких живописних практик є справжні шедеври, які поповнюють творчу скарбничку Балтщини у краєзнавчому музеї.

Одним із унікальних проектів Балтської громади став щорічний мотофестиваль «Балтанка». Це своєрідний бренд, магніт для байкерів і нагода отримати величезну порцію драйву для місцевих жителів. Традиційно програма мотофестивалю надзвичайно насичена і щороку змінює свою тематику. До нас з’їжджаються байкери не тільки з України, а й із-за кордону. 

Активно впроваджуємо проекти, пов’язані з молоддю, дітьми, творчістю, наприклад «Молодіжні ініціативи». Ефективно працює проект «Профорієнтація»: учні навчальних закладів громади відвідують за бажанням різні установи, організації, підприємства. Цей проект вийшов за межі громади і поширився на інші міста Одещини та України. 

Надзвичайно подобається балтським учням проект «Обмін», під час якого школярі мають змогу провести кілька днів в іншому закладі, порівняти умови і рівень викладання предметів. Цьогоріч в «Обміні» взяли участь і вчителі, із задоволенням працюючи з іншими класами в інших школах. Тобто ми не зациклені лише на одній ідеї. Втілюючи щось нове і цікаве, ми в подальшому розвиваємо кожен проект.

Особисто мені імпонує молодіжна ініціатива «Один день з міським головою». Кілька разів на рік, протягом одного дня, старшокласники міських і сільських навчальних закладів мають можливість потрапити, так би мовити, за лаштунки влади. Разом зі мною вони беруть участь у виїзних нарадах, заходах, відвідують об’єкти, аналізують, чим займається мер, якою інформацією він має володіти, що має знати. 

Загалом, у нас реалізуються багато цікавих (суто наших) проектів, які дійсно стирають межі між містом і селом. Жителі населених пунктів Балтської громади є активними учасниками всіх заходів. Чого вартий, наприклад, гастрономічний фестиваль «Пан Казан», під час якого оживає фантазія і проявляються кулінарні здібності людей нашого краю.

Одним з важливих напрямків роботи органів місцевого самоврядування є сприяння розвитку фізичної культури і спорту. Як свідчить досвід, пропаганда здорового способу життя, залучення жителів громади, зокрема дітей і молоді, до занять фізкультурою і спортом, змістовного дозвілля є надзвичайно корисною і потрібною справою. Адже це дієвий засіб відволікти підростаюче покоління від небажаного впливу вулиці, від надмірної прив’язаності до комп’ютерів та задіяти його фізичну активність на користь громаді. Врешті-решт, спорт - це здоров’я нації, а значить - її майбутнє. 

Тому у нас активно впроваджується розвиток і масового спорту, і професійного, інтегруючи реалізацію ексклюзивних проектів в життєдіяльність громади. Набули популярності спартакіади, виявляє спортивні таланти Шкільна ліга, а «Богатирські ігри» мотивують молодь до занять силовими видами спорту. Цьогоріч в одній з міських шкіл сформували два спортивні класи. І взагалі, ми гідно фінансуємо цю сферу, розвиваємо спортивну інфраструктуру, підтримуємо участь спортивних команд у змаганнях різного рівня. І будуємо нашу гордість – сучасний спортивний комплекс. Мрію ще про басейн у місті… 

Вважаю, що за три роки ми все ж таки не тільки спромоглися створити адміністративно-територіальну одиницю – Балтську громаду, а й змогли об’єднати людей у велику справжню родину. 

- Балта взялась ретельно змінювати якість доріг на території громади. Чи плануєте зробити асфальтові покриття і на найвіддаленіших вуличках і у провулках?

- Вже робимо. Вперше за багато років в місті триває благоустрій окраїн. Ми намагаємось налагодити зручний транспортний рух, створити комфортні умови для пішоходів та автомобілістів. Трохи проблем для дорожників створює наш гарний, унікальний, але складний ландшафт. Та ми використовуємо різні технології дорожнього будівництва і поетапно долаємо труднощі. 

Важливо, що ремонт доріг відбувається на кошти різних бюджетів. Нам допомагають депутати, підприємці, аграрії, бізнесмени – люди розуміють важливість розвитку транспортної інфраструктури, беруть посильну участь. І це ще один доказ співпраці органів місцевого самоврядування з бізнесом: спільні справи єднають.

– В Україні 1 вересня розпочався черговий етап впровадження масштабної реформи середньої освіти…

- Яка безпосередньо торкається і наших навчальних закладів. Протягом існування Балтської громади ми постійно приділяємо увагу закладам освіти, виділяючи із бюджету левову частку на розвиток саме цієї сфери. Як керівник Балтської ОТГ і батько двох дітей, я переконаний, що саме освіта формує свідомість і особистість юних громадян України. По-перше, важливим вважаємо покращення матеріально-технічної бази, по-друге, вдосконалюємо підходи до самого навчально-виховного процесу, підвищуємо вимоги до рівня кваліфікації педагогів. І знову-таки намагаємось єднати освітян, педагогічні і учнівські колективи навколо спільних проектів та ідей. 

Нам вдалося створити єдине освітнє середовище, до якого увійшли садочки, школи, два училища (професійне і педагогічне), заклади позашкільної освіти. В громаді працює принцип спадкоємності і взаємодії, підтримуються різноманітні освітні ініціативи, а до співпраці радо долучаються і батьки. У нас налагоджено діалог з громадськістю, ми не замовчуємо проблемні питання, а намагаємось вирішувати їх своєчасно. Вважаємо потрібним розвиток інклюзивної освіти і усіляко сприяємо цьому процесу. 

Щодо інновацій у реформі, то нам цікаво, як проходитиме інституційний аудит, який допоможе школам підвищити якість їхньої діяльності та сприятиме зростанню суспільної довіри до освіти. Відійти від формалізованого контролю та перевірок, зробити акцент на успішні аспекти діяльності шкіл і на ті, де якість освітньої діяльності є низькою та потребує вдосконалення, залишаючи при цьому школі поле для вибору власної стратегії розвитку і шляхів її реалізації. І, що важливо - інституційний аудит розглядатиме діяльність закладу в його взаємодії із засновником та місцевою громадою. Тобто, ми отримуємо об’єктивну оцінку ефективності створеної нами освітньої моделі. 

- Яким буде у фінансовому плані наступний рік? 

- Важко передбачити. В державі відбуваються певні зміни, які корегують наші плани. В будь-якому разі вже триває підготовка головного кошторису громади, ми розраховуємо на власні сили і сподіваємось, що держава виконає свої фінансові зобов’язання перед громадами.

- Як плануєте розпорядитися новобудовами, які має звести інвестор?

- Спрямувати їх діяльність на покращення добробуту жителів громади. Податки, що сплачуватимуться, підуть на розвиток інфраструктури. А це – крок до залучення наступних інвесторів. Додамо створення нових робочих місць, вирішення поточних проблем – житлових, енергоефективних, благоустрою… Тобто, є певні домовленості, плани, бачення подальшої співпраці. 

– Що очікуєте від транскордонної співпраці? 

- Для нас міжнародна співпраця – це, насамперед, можливість отримати безцінний досвід, відчути механізми ефективної управлінської діяльності, налагодження стабільних стосунків з партнерами, друзями, колегами з інших країн. В перспективі – залучення інвесторів та бізнес-партнерів. Протягом трьох років триває обмін офіційними і культурними делегаціями з Молдовою, Польщею, Словаччиною, Білоруссю, Латвією, Грузією, Румунією. До складу делегацій входять фахівці різних напрямів, старости, управлінці. Кожен намагається познайомитися з колегами, відвідати соціальні і комунальні об’єкти, отримати практичний і теоретичний досвід, який потім завпроваджується в нашій громаді. 

Окрім цього, з гордістю можу сказати, що за підтримки депутатського корпусу Балтської міської ради наші творчі колективи постійно беруть участь в міжнародних конкурсах, фестивалях, змаганнях, які проходять за кордоном. Ми разом формуємо міжнародний культурний імідж Балтщини. 

– Балтяни надзвичайно горді тим, що Ви представляєте Балтщину і Україну в Раді Європи, у складі українських делегацій - в європейських (і не тільки) країнах… 

- Надзвичайно вдячний землякам за таку позитивну реакцію. Для нас дуже важливо відчувати підтримку європейської спільноти, бути причетними до вирішення актуальних для нашої країни питань. Ми продовжуємо розвивати міжнародне партнерство, щороку розширюючи коло наших друзів. 

- Які пріоритети в роботі міської влади?

- Відповідальність, професіоналізм, постійний розвиток, діалог з громадськістю. І знову таки – єднання навколо спільних справ і віра в свої сили та в свою команду. Ці фактори незмінно ведуть до успіху. 

 - Сергію Сергійовичу, традиційні побажання громаді Балтської ОТГ…

- Миру всім нам. Благополуччя і добра – у кожну родину. Нехай здоровими і щасливими зростають наші діти, нехай успішними будуть їхні батьки. Впевнений, що спільними зусиллями ми досягнемо бажаного результату: побудуємо спроможну, потужну, сильну громаду – частину незалежної процвітаючої країни.

Любов Кузьменко


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.