АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Микола Чербаджи: «Інноваційні зміни в сфері соціального страхування посилюють захист застрахованих осіб»


6-11-2019, 15:00 |

Фонд соціального страхування України демонструє оновлені підходи і принципи у своїй роботі, які відрізняються персональним адресним підходом до потреб людини та відповідають вимогам часу.

Нова структура – Фонд соціального страхування України, який об’єднав фонди соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, продуктивно працює вже понад два роки. Як це позначилося на виконанні завдань за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням розповідає напередодні професійного свята – Дня працівника соціальної сфери - начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області, Заслужений працівник соціальної сфери України Микола Чербаджи.

- Реорганізація сприяла тому, що новостворений Фонд, а відповідно його управління та відділення в містах і районах області, з 1 серпня 2017 року розпочав виконання всіх доведених завдань і функцій щодо реалізації державної соціальної політики. В ході реформування трудове населення Одещини, потерпілі на виробництві і члени їх родин не відчули жодних проблем із забезпеченням соціальними гарантіями. Як і раніше, вони одержують надійний захист від Фонду у разі повної або часткової втрати працездатності, охорони їх життя та здоров’я в ході трудової діяльності. Адже в основі Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» лежить найважливіший принцип державної політики та найвища соціальна цінність суспільства – турбота про життя та здоров’я людини.

- Миколо Миколайовичу,  розкажіть, будь ласка, детальніше щодо видів матеріального забезпечення та в якому розмірі вони виплачуються за рахунок коштів Фонду?

- Згідно зі страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності здійснюються такі види матеріального забезпечення, як допомога з тимчасової непрацездатності (по догляду за хворою дитиною або членом сім’ї), з вагітності та пологів і на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві). 

Право на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають лише застраховані особи. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю (для платників єдиного соціального внеску).

Допомога з тимчасової непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату працездатності (доходу) і розмір її залежить від страхового стажу.  

Незалежно від страхового стажу виплачується допомога з вагітності та пологів, яка надається у розмірі 100% середньої заробітної плати. Ця допомога виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Розмір допомоги на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її утриманні, на сьогодні складає 4100 грн.

- Якими медичними та соціальними послугами забезпечує Фонд потерпілих на виробництві (членів їх сімей) та застрахованих осіб?

- Наголошу, що під соціальним захистом в управлінні та його відділеннях перебувають майже п’ять тисяч потерпілих, з яких понад три тисячі - інваліди з трудового каліцтва та понад  500 тисяч застрахованих осіб. Спеціалістами управління та його 16 відділеннями проводиться ефективна робота щодо забезпечення їх соціальними послугами за основним напрямом: лікуванням у стаціонарних закладах охорони здоров’я, лікарськими засобами та виробами медичного призначення для амбулаторного лікування, технічними та іншими засобами реабілітації, інвалідними колясками, автомобілями, зубопротезуванням, слухопротезуванням, протезуванням очей, забезпечення окулярами та контактними лінзами, постільною та натільною білизною, постільними речами, гігієнічними виробами та перуками тощо. 

Впродовж  9 місяців медичними та соціальними послугами було забезпечено 781 потерпілого на виробництві на загальну суму 18 мільйонів 172 тисячі гривень. Також, потерпілі з метою повернення їх до активного життя за індивідуальним підходом забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації, які включають у себе виготовлення протезів та ортопедичного взуття за світовими новими технологіями у цій сфері, постачанням допоміжних засобів для особистого догляду і захисту, засобів для рухомості, ходіння, переміщення та підйому та засобами для пересування здійснюються протезними підприємствами України. Станом на 01.10.2019 року технічними та іншими засобами реабілітації забезпечено 148 потерпілих на виробництві на суму 2 мільйона 172 тисячі гривень.

Санаторно-курортне та реабілітаційне лікування також є важливою складовою підтримки, зміцнення здоров’я потерпілих на виробництві, яке дозволяє ефективно зменшувати прояви патологічного процесу, покращення функцій організму та відновлення здоров’я. Слід зазначити, що потерпілі самі обирають санаторно-курортні заклади, в яких проходить їх лікування. За 9 місяців цього року 324 потерпілі пройшли санаторно-курортне лікування на загальну суму 4 мільйона 681 тисячу гривень.

Крім того, управлінням, відповідно до покладених на нього завдань, проводиться активна робота щодо залучення інвалідів до участі у громадському житті з метою їх соціальної реабілітації, інтеграції у суспільство, самореалізації та духовного росту.

Одним із популярніших заходів продовжують залишатися спортивні змагання серед інвалідів праці, які щорічно, починаючи з 2003 року, проводяться в Одеській області. А у 2013 році виконавчою дирекцією Фонду було прийнято рішення про проведення щорічних Всеукраїнських спартакіад «Сила духу», на яких команда Одещини неодноразово займала призові місця. Так, у цьому році серед збірних команд України команда спортсменів-аматорів від Одеської області у м.Ужгороді посіла почесне друге місце.

- Відомо, що значну частку фінансування, яке проводить Фонд соціального страхування, складає оплата листків непрацездатності. Яким чином конт­ролюються надані до оплати листки непрацездатності? 

- Так, це важливий напрямок, який здійснює відділ перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності. Перевірки лікувальних закладів проводяться планово та за запитами організацій, де працює хворий. За 9 місяців цього року  спеціалістами відділу здійснено 145 перевірок, за результатами яких встановлено 37 необґрунтовано виданих та 424 необґрунтовано продовжених листка непрацездатності і до бюджету Фонду відшкодовано 98 599 гривень. 

До речі, за січень-вересень 2019 року страхувальниками до відділень подано заяв-розрахунків на фінансування витрат з виплати матеріального забезпечення застрахованим особам на загальну суму майже 494 мільйонів гривень. За цей період на лікарняних листах знаходилось близько 114 143 застрахованих осіб.

– Ясна річ, що нещасні випадки на виробництві стаються передусім там, де не здійснюється належна робота щодо запобігання таких бід. Яку роботу виконує Фонд соціального страхування з профілактики нещасних випадків?

- Для проведення профілактики нещасних випадків на виробництві та проф­захворювань в області створена служба страхових експертів з охорони праці. Лише в цьому році цією службою, що складається з 19 страхових експертів, на підприємствах проведено понад 1500 заходів, спрямованих на створення здорових і безпечних умов праці. Так, за 9 місяців року здійснено 210 перевірок, в ході яких було виявлено майже 2300 порушень законодавства з охорони праці і роботодавцям внесені відповідні подання відносно усунення виявлених порушень. 

З метою профілактики виробничого травматизму, управлінням налагоджено тісне, ділове співробітництво з питань охорони праці з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, профспілковими організаціями, роботодавцями, Головним Управлінням Держпраці в Одеській області, що позитивно впливає на кінцеві результати нашої роботи. Страхові експерти також беруть участь у комісіях з розслідування нещасних випадків, під час яких визначають причини виникнення нещасних випадків і найголовніше - допомагають роботодавцям розробити заходи щодо їх попередження у подальшому. З упевненістю можна сказати, що вжиті нами заходи сприяють зниженню виробничого травматизму в Одеській області. На жаль, рівень виробничого травматизму на деяких підприємствах області залишається ще досить високим і в більш ніж 70% випадків, головна причина полягає в людському факторі. 

- У першу неділю листопада відзначають День працівника соціальної сфери, що є свідченням високої оцінки ролі працівників, які щодня забезпечують реалізацію державної політики з питань соціального захисту населення. Ваше привітання, шановний Миколо Миколайовичу, додасть снаги всім причетним до цієї благородної справи.

- Саме працівникам соціальної сфери випало непросте завдання – бути провідниками соціальної політики в період суспільних перетворень, коли люди особливо потребують уваги і турботи. Напередодні професійного свята особливо хочу привітати працівників і начальників відділень, які на місцях безпосередньо займаються важкою і кропіткою роботою по забезпеченню соціальних гарантій потерпілих на виробництві, колективи апарату управління, виконавчої дирекції Фонду та обласних управлінь. Своєю працею ви даєте людям надію на краще життя, зміцнюєте їх довіру до влади, сприяєте утвердженню злагоди і спокою у суспільстві. Отож, у день професійного свята прийміть найщиріші слова вдячності за щоденну, наполегливу та самовіддану роботу, за те душевне тепло, яке ви віддаєте людям. Миру та злагоди, впевненості у своїх силах, наполегливості та невичерпної енергії, сімейного затишку та благополуччя вам та вашим родинам. Щиро вітаю також наших соціальних партнерів – представників органів державної влади, роботодавців, профспілок та всіх, без кого реалізувати повноцінно покладені завдання було б неможливо. Дякую за тісну й плідну співпрацю.

 Людмила ДОЛИНСЬКА


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.