АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Анатолій Артеменко: «Земля – наша матір! Матір’ю не торгують!»


7-11-2019, 13:30 |

Професіоналізм, моральна зрілість та вірність служіння громаді — критерії, якими послуговується у своїй роботі в регіональному парламенті депутат Одеської обласної ради Анатолій Артеменко. Він переконаний, що депутат повинен чути людей, захищати їхні інтереси та доносити їхню думку до влади. Громадянське суспільство також зобов’язане перейняти на себе частку відповідальності за стан справ в області та країні. Сьогодні це, насамперед, стосується підтримки громадянами акції проти продажу в Україні земель сільськогосподарського призначення іноземцям та олігархам. 

– Анатолію Івановичу, 30 жовтня Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР), членом правління якої Ви також є,  організувала аграріїв та активістів на масову акцію протесту проти включення до порядку денного парламенту законопроєкту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», яким з жовтня 2020 року запроваджується ринок землі в Україні. Поділіться вашими враженнями.

– Найперше, хочу висловити щиру вдячність землякам з Одещини, які її підтримали. Адже більше тисячі представників нашої області взяли участь у мітингу під Верховною 

Радою України та Офісом президента. Загалом, понад 15 тисяч аграріїв, селян, добровольців та активістів вийшли під стіни парламенту та Офісу президента на акцію протесту і закликали гаранта стати на сторону людей, а не олігархів!

Ми  виступаємо проти тієї земельної реформи, яку пропонує влада, оскільки вона сприяє олігархізації аграрного сектору України. Адже прийняття законопроєкту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» реально загрожує знищенням малих і середніх фермерських господарств, які обробляють 75 відсотків сільськогосподарських угідь країни, забезпечують селян роботою, підтримують соціальну сферу села.  А даним законопроектом встановлено надзвичайно великі ліміти на володіння землею «в одні руки» – до 210 тис. га (0,5% від кількості сільськогосподарських угідь країни). Але і це обмеження можна обійти та контролювати значно більші земельні масиви. І є вірогідність, що під контроль аграрного олігархату можуть потрапити цілі села, об’єднані територіальні громади (ОТГ) та навіть регіони.

– Після оголошення своїх вимог під стінами парламенту мітингарі вирушили до Офісу президента, де передали звернення до гаранта. 

– Так. І в цьому важливому документі нагадали йому, що одним з пунктів передвиборчої програми «слуги народу» була обіцянка деолігархізувати українську економіку та створити справедливе, конкурентне середовище для бізнесу. Ми закликаємо президента забезпечити прийняття такого закону про ринок землі, який створить умови для розвитку малого і середнього аграрного бізнесу, а не такого, який зміцнить становище олігархів і узаконить створення в Україні мегалатифундій. Вимагаємо  відкликати скандальні законопроєкти 2178 та 2178-10, винести обговорення земельного питання на референдум і після цього розробити та внести законопроект, який підтримає вся українська спільнота. 

Варто нагадати, що після розвалу радгоспно-колгоспної системи господарювання більшість земель не оброблялася. Лише завдяки відчайдухам і патріотам, які ризикнули і вклали чималі гроші у вітчизняне землеробство, аграрний бізнес став лідером української економіки, джерелом наповнення державної казни. Коли розпочалася російсько-українська війна, хлібороби одними з перших підтримали нашу армію, яка зупинила загарбання країни підступним ворогом. Тепер нашу землю хочуть захопити не багнетом, а грішми.  

– Під стінами парламенту з трибуни вів про це мову і голова Любашівської районної ради Сергій Паровик.

– Очільник Любашівщини, перебуваючи у відпустці, приїхав у столицю, щоб донести свою думку до людей, застерегти владу від необдуманих кроків. Мій товариш зазначив, що він категорично проти, щоб із землі витіснили місцевого аграрія. Коли поля стояли порожні та зарослі, ніхто, крім нас, не почав відроджувати хліборобську справу на старенькій техніці. А хто став волонтером у скрутний для країни час? Аграрії! Хто відбудовував село? Аграрії! Вистачає проблем і нині, бо примхлива погода не порадувала землеробів опадами, тому нива може не вродити. Тож аграріїв треба підтримувати, а не добивати! А володіти землею мають заслужене право лише ті, хто працюють та живуть на ній, ростять хліб і до хліба.  

– Анатолію Івановичу, варто нагадати, що це була не перша акція протесту аграріїв... 

– 20 вересня за ініціативи ВАР у 15 областях України відбулась акція проти продажу в Україні земель сільськогосподарського призначення іноземцям. Люди, разом зі своєю сільгосптехнікою, вийшли на узбіччя основних автошляхів України. Всього в мирній акції взяли участь близько 1000 одиниць техніки та понад 15 000 селян, фермерів та аграріїв. На Одещині мітингували на трасі Одеса-Київ, неподалік Любашівки. Тоді нас підтримали колеги і жителі сіл з багатьох сусідніх районів. 3 жовтня близько 14 тисяч аграріїв та селян з усіх регіонів України знову вийшли під стіни парламенту на мітинг проти ініційованої Урядом земельної реформи. Тепер уже з новими гаслами: «Ми проти №2178-10, ні - продажу землі олігархам!», «Ні – спекулянтам на землі!», «Президенте, не допустіть продажу землі олігархам!», ­

«Не про­давайте Батьківщину!», «2178-10 знищить агросектор України!» – ми вкотре закликали дати нам вільно працювати на нашій землі. А ще додам, що земля – наша матір, наша годувальниця, а матір’ю не торгують! Тому відверто скажу, що ця мирна акція, мабуть, була не останньою. 

– Приємно відзначити, що депутати Одеської обласної ради на чолі з Сергієм Паращенком одноголосно підтримали звернення до керівництва держави щодо збереження мораторію на продаж землі.

– Ця знакова подія загалом об’єднала всі представлені в обласній раді партії, показавши важливість цього питання. Також ми з колегами одностайні у прийнятті багатьох питань, спрямованих на соціально-економічний розвиток регіону, соціальну та матеріальну допомогу незахищеним верствам населення тощо.

– Анатолію Івановичу, розкажіть, як Вам працюється з новим керівництвом області? 

– З Сергієм Володи­миро­вичем ми тісно співпрацюємо. Якщо взяти до уваги вирішення нагальних проблем у Любашівському районі, то, ще будучи виконуючим обов’язки голови Одеської обласної державної адміністрації, Сергій Володимирович посприяв з виділенням необхідного медичного сучасного  обладнання для новоствореного відділення невідкладних станів нашої райлікарні.  Сьогодні любашівські медики у всеозброєнні опікуються здоров’ям людей. Завдячуючи керівництву області, зокрема, нашому очільнику облради, ремонтуються заклади освіти та медицини. І не лише на Любашівщині, а по всій області. 

– Не секрет, що Любашів­ський район певною мірою «обласканий» обласним бюджетом. І це дозволило зробити значний прорив у розвитку краю.

– Дійсно, за підтримки обласного керівництва нам з місцевою владою вдалося виконати солідний обсяг роботи, спрямований на покращення життя людей, але ще більше – в планах. Звичайно, у всіх ініціативах, втілених в життя, криється велика підтримка моїх колег з обласної ради. Це ремонт доріг, шкіл, дитсадків, амбулаторій тощо. Кожен з втілених у життя проєктів необхідно було обґрунтувати та відстояти в гострих дебатах на засіданнях постійних комісій в обласній раді. Скажу відверто: якщо тільки сидіти і чекати, що вам готове хтось піднесе, то бажаного результату не добитися. 

А питань різних ще багато, є над чим працювати і хочеться зробити якомога більше, бо вважаю справою честі допомагати своїм землякам, які довірилися мені і обрали депутатом обласної ради,  а також усій громаді рідної Одещини.

– Дякую Вам за розмову  і бажаю успіху.  


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.