АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Час готувати ожину до зимівлі


30-10-2019, 12:00 |

У теплі зими сніговий покрив здатний надійно захистити ожину від морозів. Але як бути, якщо зима видасться суворою і до того ж з невеликою кількістю опадів? Моя відповідь – дотримуватися правил агротехніки і вибирати морозостійкі сорти.

Садівники добре знають, скільки коштів, сил і часу займає щорічна робота в ожиннику. Але тими прийомами, які покликані підготувати ожину до зими і захистити від морозів, нехтувати в жодному разі не варто. Пізньої осені потрібно пришпилити пагони і вкрити рослини. Навесні слід розкрити пагони і швидко підв'язати до шпалери. При вирощуванні ожини в неукривній культурі не варто витрачати гроші і час на захист рослин від морозів, а підв'язувати пагони до шпалери можна не поспішаючи, у міру необхідності, аж до початку морозів.

Звичайно, на присадибних ділянках ожину на зиму можна і не вкривати. Так чи інакше рослини дадуть невеликий урожай, навіть якщо частково вимерзнуть.

Наші фермери вже багато років поспіль намагаються знайти сорти ожини, здатні зимувати без укриття на території України. Але морозостійкість більшості сортів ожини, на жаль, не перевищує -16-18оС. А така температура взимку тримається тільки в південних областях України та на Закарпатті. На решті території країни морози набагато сильніші.

Садівники, які не люблять зайвої роботи, експериментують, залишаючи без укриття на зиму то один, то інший сорт ожини в надії на адаптацію рослин до нашого клімату. Ось таким досвідченим шляхом все ж вдалося визначити ті сорти, які найбільш стійкі до низьких температур.

Успішний приклад адаптації – сорт ожини Торнфрі, який в Україні вирощують понад 30 років. За цей час рослини цього сорту пристосувалися до клімату північних і центральних областей, їхня зимостійкість підвищилася. Багато садівників вирощують Торнфрі без укриття навіть в північних регіонах. Незважаючи на те, що заявлена морозостійкість цього сорту ожини становить всього -16оС, за останні 15 років рослини Торнфрі підмерзали тільки в ті зими, коли сильні морози (нижче -30оС) протрималися досить довго. Але навіть тоді ожина плодоносила: перезимувала третина пагонів, на них і дозрів урожай.

У перехідних форм ожини з довгими (до 6 м) пагонами (Торнфрі, Лох Несс, Смутс, Лох Тей, Честер, Орегон Торнлесс, Кітатіні, Чачанська бстерна і ін.) більша частина ягід зав'язується на плодових гілочках, розташованих внизу пагона. Верхні плодушки формують до 5 ягід, а нижні – більше 100 (рекорд належить сорту Кітатіні – 312 ягід). Якщо кущ в результаті обмороження втратить верхівки пагонів, рослина почне відновлювати врожайність за рахунок решти частин і його плодушки будуть багатоягідними. Такий же ефект спостерігається після сильної обрізки.

Високу зимостійкість показують сорти Оаучіта, Гай, Орегон Торнлесс і Кітатіні. При підборі сортів потрібно обов'язково враховувати їхню реакцію на зимові перепади температури.

Під час тривалих відлиг знижується стійкість кущів до низьких температур, і наступні морози можуть призвести до їх загибелі. Крім того, через часті коливання температури на стеблах з'являються мікротріщини, пошкоджені пагони вимерзають або всихають. Наприклад, сорти Честер і Полар легко переносять снігові і морозні зими, до -30оС, якщо немає відлиг, але можуть загинути через стрибки температури, навіть якщо зима м'яка, до -20оС.

Садівникам південних областей України і Закарпаття рекомендую звернути увагу на куманики (сорти з пагонами, що ростуть прямо) . Більшість куманик легко переносять зниження температури до -24-26оС, в областях з м'яким кліматом їх можна вирощувати в неукривной культурі.

Олег Савейко,

садівник-експериментатор, с. Хорешки Полтавської області.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.