АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Прогнози медиків, як війна вплине на здоров’я українців


21-08-2022, 17:00 |

За попередніми оцінками, лише психологічної підтримки потребуватимуть 15 мільйонів людей, відбудеться загострення хвороб та передчасне старіння.

 

Війна негативно вплине на здоров’я українців у довгостроковій перспективі. Насамперед це позначиться на стані психічного здоров’я громадян, а також призведе до загострення хвороб. Зокрема, посиляться онкологічні та серцево-судинні захворювання.

Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю.

Він зазначив, що в Україні зросте кількість хворих на рак із запущеними стадіями, а також почастішають випадки інфарктів та інсультів у молодому віці.

“Хотілося, щоб війна не вплинула і щоб перемога якнайшвидше настала. Але ми вже зараз розуміємо, що матимемо негативні наслідки, оскільки питання скринінгу, профілактичних оглядів сьогодні точно не у пріоритеті українців.

А з огляду на те, що ми зараз маємо війну, а до цього два роки коронавірусної хвороби, яка теж обмежувала доступ до медичної допомоги, ми готуємось до кількох проблемних моментів”, – пояснив міністр.

За попередніми оцінками, психологічної підтримки потребуватимуть 15 мільйонів людей. З них приблизно 3 мільйони потребуватимуть ще допомоги психіатра чи психотерапевта, якщо підтримка не буде надана вчасно. При посиленні ситуації буде потрібне також медикаментозне лікування.

У зв’язку з цим Ляшко закликав позбутися стереотипів щодо слова “психолог” чи консультацій у психолога через гарячу лінію.

“Коли ми говоримо про психолога, то чомусь у багатьох ідуть асоціації, напевно, ще з радянських фільмів про психіатричну лікарню з білими халатами та зав’язаними руками, колючим дротом.

Якщо звернути увагу на американські фільми, то там консультації у психолога – це нормально, і нам також потрібно це зробити, тому що люди, які переживають стрес і думають, що це їх не стосується, що вони стійкі, все одно потребуватимуть консультації психолога. “, – підкреслив глава МОЗ.

За словами міністра, війна призводить до того, що українці постаріють на 10-15 років. Але йдеться не про зовнішній вигляд, а про хвороби, які мали якусь вікову структуру.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.