АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Кораблі, пов’язані з російським трейдером, перевозили вкрадене українське зерно – розслідування


4-12-2022, 19:00 |

Згідно з розслідуванням The Wall Street Journal, судна, пов'язані з найбільшим російським зернотрейдером, відправляли тисячі тонн вкраденого українського зерна світовим покупцям, використовуючи складну систему фідерних суден та плавучих кранів.

 

 

 

Згідно з корпоративними та юридичними документами, розглянутими журналом, кораблі пов’язані або через їх управління, або через власність з компаніями, контрольованими російським бізнесменом Петром Ходикіним, який, у свою чергу, володіє ТОВ «Торговий дім «РІФ» і є найбільшим експортером зерна в країні.

WSJ раніше повідомляв про масові розкрадання зерна на окупованій Росією Україні, зокрема, докладно описував складну систему, за допомогою якої контрабандисти вивозили велику кількість вкраденого зерна з нещодавно окупованих ферм на сході України до Криму, який Росія анексувала у 2014 році.

Наступний крок у процесі контрабанди: переміщення вкраденого українського зерна з Криму до покупців. Згідно з розслідуванням WSJ, флот малих суден переправляє контрабандне зерно, як правило, з кримського порту Севастополь, на великі вантажні судна, що очікують у море, де вони перевантажують свій вантаж за допомогою суден, оснащених кранами. Потім ці більші кораблі вирушають у далекі порти.

Такі морські перевезення можуть приховати справжнє походження суден, яких покупці можуть уникати, якщо запідозрять, що зерно надходить із окупованої Росією східної України. Пересадки дозволяють великим контейнеровозам, які легко розпізнати в порту або на супутникових знімках, не заходити до Севастополя. Іноді вкрадене українське зерно змішують із російським зерном, щоб ще більше приховати походження вантажу.

«Це відмивання пшениці, – сказав Йорук Ісік, голова стамбульської Bosphorus Observer, незалежної консалтингової фірми з відстеження суден. – Вони дуже ускладнили відстеження”.

Українська влада, а також аналітики морського і зернового ринку визначили Севастополь як ключовий перевалочний пункт для вкраденого зерна, що доставляється. автомобільним чи залізничним транспортом зі східної України.

За даними женевського дослідника AgFlow, з початку березня до жовтня Севастополь відвантажив близько 848 400 тонн зерна, такого як пшениця та ячмінь, що майже в 15 разів більше, ніж за той же період минулого року. Під час однієї морської перевалки вантажів, що прибувають з порту цього літа, кранове кероване судно, що належить компаніям, пов’язаним з Ходикіним, завантажило кероване вантажне судно, що належить тим же компаніям, зерном недалеко від Керченської протоки, вузького водного шляху, що з’єднує Чорне та Азовське моря, згідно з повідомленнями української розвідки, супутниковими знімками, даними судноплавства та морськими аналітиками.

Bosphorus Observer пана Ісіка допоміг ідентифікувати деякі судна, які займалися контрабандою в Керченській протоці, зіставивши перевірені фотографії та відео з супутниковими знімками, використовуючи такі характеристики, як розміщення кранів та люки на кораблях. Ініціатива з вивчення російського піратства, вашингтонська група дослідників та колишніх американських чиновників, які фінансуються українською промисловою групою, надала дані про відстеження судів та корпоративну документацію. Дані та документи підтверджені журналом. Зв’язатися із паном Ходикіним для коментарів не вдалося. РІФ заявив, що не має жодного відношення до крадіжки українського зерна.

«Ми цінуємо свою репутацію, дотримуємося законодавства Російської Федерації та виконуємо всі міжнародні правила», – йдеться у повідомленні компанії.

РІФ заявив, що ретельно перевіряє походження всіх своїх вантажів. Російські офіційні особи спростували факт розкрадання українського зерна. За даними головного зерноторгового органу країни, РІФ, що базується у місті Ростові-на Дону на Азовському морі, є найбільшим російським експортером зерна. Відповідно до російських корпоративних документів, датованих квітнем цього року, пан Ходикін є власником РІФ. За даними AgFlow, з квітня по вересень Севастополь відвантажив 662 тисячі тонн зерна в порівнянні з 36 тисячами тонн роком раніше. За даними дослідників ISRP, компанії, які контролюються або мають вигоду від Ходикіна, були залучені приблизно до третини надлишкового експорту в поточному році. Ця оцінка враховувала балкери, буксири, крани та інші допоміжні судна, що належать або керовані компаніями, пов’язаними з Ходикіним, які доставляли зерно або допомагали у перевалюванні. Наприклад, 14 червня до району Керченської протоки прибуло невелике фідерне судно «М. Андрєєв» під російським прапором, завантажений ячменем із Севастополя, згідно з документом української розвідки. За даними Spire Global, біля протоки воно знаходилося разом з судном Emmakris II під панамським прапором, що прибув раніше, цього місяця.

Судноплавство Emmakris II з 2020 року знаходиться під управлінням дубайської компанії MCF Shipping DMCC, згідно з базою даних судноплавства Equasis. Він вказаний як MCF Shipping, що належить афілійованій особі. MCF Shipping, у свою чергу, має одного власника реєстрації та адміністратора корпоративного веб-сайту з GTCS Trading DMCC, ще однією дубайською компанією, яка в документі Московського арбітражного суду від 2019 року ідентифікована.цирована як бенефіціарна власність Ходикіна за РІФ. Компанія також входить до складу GTCS Trading JLT. MCF Shipping розташований в офісній будівлі в Дубаї поряд з GTCS Trading.

Співробітники двох компаній повідомляють у своїх профілях на LinkedIn, що вони працюють в обох компаніях. Один із співробітників GTCS, з яким по телефону зв’язався журнал, сказав, що це дві однакові компанії. Згідно з базою даних, в якій зібрано інформацію про російські компанії, GTCS був основним власником РІФ до квітня, коли право власності перейшло до Ходикіна. 15 червня обидва судна – «Еммакріс II» та «М. Андрєєв» — з’явилися на судноплавних майданчиках поряд один з одним разом із ще одним судном із встановленим краном. Згідно з даними стеження за судами та документом української розвідки, три судна стояли разом понад сім годин, згідно з даними української розвідки, в яких йдеться, що в цей момент «М. Андрєєв» вивантажив зерно.

 

Судно-кран Petra II управляється дубайською компанією MCF Shipping, пов’язаною з Ходикіним, згідно з базою даних судноплавства Equasis. Він належить філії MCF. До флотилії приєдналися ще два фідерні судна, які цього разу прибули з Росії. Відповідно до супутникових знімків Planet Labs PBC, які були розглянуті WSJ, вони пришвартувалися поряд з Emmakris II. Українські чиновники кажуть, що Росія змішує російське зерно зі вкраденим українським, щоб його було важче відстежити. Потім «Еммакріс II» вирушив у дорогу, рухаючись спочатку в Чорне море, а потім через Босфор 10 липня, згідно з даними відстеження суден Spire Global, і далі попрямував до Перської затоки, де він виключив транспондер стеження і припинив передачу сигналу про місцезнаходження, зробивши його невидимий для кораблів стеження. Коли корабель знову з’явився 4 вересня, він зазначив пункт призначення як Умм-Каср, Ірак. Судно ніколи не реєструвало заходи до порту Іраку, згідно з даними відстеження суден. Його кінцевий пункт призначення у цій поїздці визначити не вдалося. За даними стеження за судном, з вересня «Еммакріс II» здійснив ще два рейси Чорним морем до Керченської протоки. Корабель повернувся до Перської затоки до першого з цих рейсів. Корабель знову залишив Чорне море раніше у листопаді і пройшов Суецький канал на шляху до Червоного моря.

Підготував Сергій Чернявський


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.