АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Яке сьогодні свято: 13 серпня – День галасливих раковин


13-08-2023, 17:00 |

Свята, які відзначають 13 серпня

Загальні: 13 серпня прийнято святкувати День зустрічей та Міжнародний день шульг.

Професійні свята  День будівельника і День працівників ветеринарної медицини.

Крім цього, ви можете відзначити День галасливих раковин – чим не привід для свята?

 

Щороку другої неділі серпня Україна вітає будівельників. Цього року День будівельника 2023 року випадає на 13 серпня. Важливість цієї професії є величезною, адже результатами праці будівельників ми користуємося щодня.

У будівельників є традиційне посвята в професію для новеньких: молодий працівник повинен відкусити шматок хліба із сіллю, потримати руки над чашею з вогнем, а також одягнути каску та пройти “випробування” цеглою.

Найвдалішим днем для будівництва нового будинку з часів давніх слов’ян вважаються вівторок та четвер. Велике значення мало місце для будівництва. У жодному разі не можна було будувати на перехресті чи перетині доріг, а особливо на місці могили чи чиєїсь загибелі.

День працівників ветеринарної медицини було створено указом президента України у 2001 році. Слово “ветеринар” має латинське коріння, а ветеринарія є досить давньою галуззю, яка з’явилася ще тоді, коли люди приручили тварин. Перша ветеринарна школа була відкрита у Франції у XVIII столітті з ініціативи правителя Людовіка XV.

Хто не чув у дитинстві, як шумить море, якщо прикласти до вуха раковину?

З цього приводу ходило безліч легенд: що раковина співає пісню моря; що море шумить усередині раковини, щоб вона не забувала про нього і багато-багато інших. І звичайно в дитинстві, їдучи додому, ми брали раковину на згадку, щоб потім слухати її і згадувати шум прибою та лагідні теплі хвилі.

Однак все це, звичайно, дитяча фантазія і жодного моря (на жаль) усередині раковини немає. Коли ми прикладаємо її до свого вуха, ми чуємо зовсім не шум моря, а навколишні звуки, що резонують зі стулками раковини. Подібний шум можна почути, приклавши до вуха звичайну склянку або чашку. Але чому ці звуки так нагадують нам море?

Виявляється, вся справа у звукових хвилях та певній частоті звуку морського прибою. Адже море шумить багатогранно – у його звуках змішуються шелест хвилі, шепіт піщинок і раковин на дні, морський бриз і бавовни бризок, що розлітаються. Багато звукових хвиль накладаються один на одного, згідно з явищем інтерференції, і ми ідентифікуємо ці звуки як “шум моря”.

У невеликому замкнутому просторі (такому, як чашка або раковина) безліч зовнішніх звуків також накладаються і з’єднуються, утворюючи певний шум, схожий по частоті звуку на шум морського прибою.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.