АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 «Мова – духовний скарб народу»


19-10-2024, 11:00 |

У рамках циклу заходів до Дня української писемності та мови відбудеться презентація книжкової виставки-інсталяції.

Дата і час проведення: 21 жовтня 2024 р. 13:00
Місце проведення: головний читальний зал ОННБ (вул. Пастера, 13)

27 жовтня в Україні відзначається День української писемності та мови. Свято започатковане 1997 року Указом Президента «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства» і співпадає з Днем пам’яті Нестора Літописця.  Упродовж багатьох століть нашу мову забороняли та намагались викорінити, а над носіями вчиняли геноцид. Особливо важливим свято стає зараз – у дні повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Знання української мови та спілкування нею у повсякденному житті засвідчує нашу громадянську ідентичність, захищає інформаційний простір й зміцнює звя'зок поколінь.

В Одеській національній науковій бібліотеці з нагоди Дня української писемності та мови з 21 по 27 жовтня 2024 р. проходитиме Тиждень мови, у рамках якого 21 жовтня о 13:00 у головному читальному залі відбудеться презентація книжкової виставки-інсталяції «Мова – духовний скарб народу». Виставка експонує видання з фонду ОННБ, що розкривають чільну роль мови у національному самоствердженні, її надихаючу та консолідуючу силу в загальній справі спротиву російському агресору.

Фахівців і пересічних шанувальників рідного слова зацікавлять сучасні розвідки з мовознавства, книжки, що розкривають особливості сучасної української літературної мови та мови професійного спілкування, фахової термінології тощо. Окремий розділ присвячено народним прислів’ям, приказкам і замовлянням. Яскравою складовою виставки стануть мистецькі твори з циклу «Книжка. Слово. Літера» студентів Одеського фахового художнього коледжу ім. М.Б. Грекова та їх викладача - художника, члена Національної спілки художників України Віктора Гоманюка.


Також на відвідувачів чекає поетично-музична програма. Власні поезії читатиме Юрій Работін, голова Одеської обласної організації Національної спілки журналістів України, голова оргкомітету Загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання», заслужений журналіст України. З концертною програмою «Стань музикою СЛОВО» виступатимуть викладачі та вихованці Одеської музичної школи №5.

Додатково. 
Також у рамках Тижня мови:
- 23 жовтня об 11:00 - тематичне засідання мовно-літературного клубу «Дивослово», яке відбудеться у читальному залі ОННБ (вул. Акад. Філатова, 1). Засідання присвячене видатним мовознавцям і дослідникам української мови з Одещини. Ведуча – мовознавець, літературознавець, культуролог, журналіст, член Національної спілки журналістів України Тетяна Ананченко.
- 24 жовтня в онлайн-форматі на сайті Одеської національної наукової бібліотеки:
лекція «Українська мова – цікаві факти в цифрах». Лектор – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури та компаративістики ОНУ ім. І.І. Мечникова Тетяна Шевченко.
- 25 жовтня об 11:00 відбудеться загальнодержавна акція «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності», головною метою якого є не стільки перевірка грамотності, скільки єднання довкола української мови. Традиційно до написання диктанту в стінах книгозбірні (вул. Пастера, 13) матимуть нагоду приєднатися не тільки науковці, фахівці та бібліотекарі але й усі охочі, особливо молодь – наше майбутнє.
Також впродовж тижня на базі одеських вишів фахівці ОННБ проведуть бібліографічні огляди актуальних видань з експозиції «Нові надходження з мовознавства» за темами: «Сучасна українська мова»; «Риторика»; «Ділова і фахова українська мова». Запрошуємо всіх охочих долучитися до заходів з нагоди Дня української писемності та мови, дізнатися чимало нового і цікавого та покращати власне володіння українською! Адже мова є справжнім скарбом нації, тим, що гуртує виховує та надихає українців на боротьбу за вільну державу та національну ідентичність.


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.