АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Визнання українських прав водіїв та скасування дозволів на в'їзд до ЄС: що означає транспортний безвіз для України


2-07-2022, 17:00 |

29 червня Україна та Європейський Союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом, неофіційно названу «транспортним безвізом». Про це повідомили у Міністерстві інфраструктури України, назвавши цю угоду «ще одним кроком до фактичного членства в ЄС» . Переговори щодо нього велися з осені минулого року. 

 

Угода скасовує необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх транзитних перевезень до країн ЄС та допомагає уникнути зупинення експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.  

Так, угода також передбачає:

  • Вжиття заходів щодо спрощення визнання водійських документів . Тепер Україна та ЄС звільняють власників прав водія, виданих однією зі сторін, від вимоги мати міжнародне посвідчення водія. 
  • Термін угоди становить 1 рік  із можливістю пролонгації та тимчасово набирає чинності з дня підписання – 29 червня. На постійній основі Угода запрацює після завершення всіх ратифікаційних процедур.

Ця угода в сукупності з рішенням ЄС про скасування мит та тарифів на українські товари в теорії мають стати гарною підтримкою українського бізнесу у війну, оскільки вони допоможуть йому заощадити великі кошти та дозволять на пільгових умовах увійти на європейські ринки.

 

Зазначимо, що в перший місяць війни у ​​Мінінфтраструктури змогли домовитися про тимчасове скасування дозволів на перевезення з 12 країнами ЄС (Австрія, Угорщина, Італія, Латвія, Естонія, Болгарія, Німеччина, Данія, Литва, Румунія, Греція та Словаччина). Нинішнє рішення значно спрощує перевезення.

Зона вільної торгівлі не працювала, як очікувалося

З моменту підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС у 2016 р. кількість вантажоперевезень автомобільним транспортом між країнами ЄС та Україною збільшилась на 42%.

Водночас кількість дозволів на міжнародні перевезення в окремі країни не лише не збільшувалась, а й навіть скорочувалася, що відчутно зменшувало прибуток української економіки. Так, за підрахунками Німецько-української торгово-промислової палати, з 2018 р. через скорочення кількості дозволів Україна втратила близько 500 млн. євро прибутку. Передбачається, що ця угода вирішить проблему, що виникла, на період її дії.  

Що чекає на перевізників?

Експерти зазначають , що ціни на логістичні послуги внаслідок підписання угоди почнуть падати, але бізнес це відчує не відразу. 

За словами директора логістичної компанії НВК Євгена Навроцького , через війну у транспортній галузі України утворився дефіцит водіїв, частина вантажівок логістичних компаній простоює. Водночас вартість пального для автомобілів зросла на 55% порівняно з минулим роком, а недостатня пропускна здатність КПП уповільнює швидкість пересування через кордон.   

Зазначимо, що проблеми з довгим стоянням фур на кордоні через паперовий документообіг частково можуть вирішитися завдяки введенню електронних накладних з 1 липня. Якщо Україну приєднають до міжнародної системи обміну митною інформацією NCTS, це може дозволити фурам проходити митне оформлення за хвилини.

Водночас транспортний безвіз допоможе стримати різке зростання вартості перевезень, яке відбувається наприкінці кожного року, оскільки браку дозволів більше не буде.

Підкреслимо, що й саме рішення У ЄС ухвалили, найімовірніше, для спрощення вивезення агропродукції з України, насамперед – зерна . Нагадаємо, його вивезення значно ускладнилося через блокування українських портів російськими військами та через мінування моря. 

Якщо до початку повномасштабної війни Україна експортувала в середньому 6 млн тонн зерна на місяць, більша частина якого вирушала морем, то зараз залізниця, автомобільні та річкові маршрути разом узяті можуть перевозити менше 2 млн тонн продукції на місяць. Очікується, що транспортний безвіз підвищить ці показники. Тобто збільшення транспортного потоку в ЄС пояснюватиметься не так скасуванням дозволів, як закритими портами.  


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.