АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Amnesty International: ЗСУ наражають на небезпеку мирне населення


4-08-2022, 17:00 |

Українські військові у спробі відбити російське вторгнення наражають на небезпеку громадянське населення, створюючи бази та розміщуючи озброєння в житлових районах, у тому числі школах і лікарнях. Про це йдеться в опублікованій у четвер доповіді правозахисної організації Amnesty International. Така тактика порушує міжнародне гуманітарне право, оскільки перетворює цивільні об'єкти на військові цілі, зазначають правозахисники. 

З квітня по липень експерти правозахисної організації оглядали місця російських ударів у Харківській, Миколаївській областях та на Донбасі. Вони опитували тих, хто вижив, свідків і родичів жертв атак, а також вивчали супутникові знімки, зазначає "Радіо Свобода".

Під час розслідування правозахисники виявили докази того, що українські війська завдавали ударів із житлових кварталів, а також базувалися у цивільних об'єктах у 19 містах та селах цих регіонів. Більшість житлових районів, де розташовувалися війська, знаходилося далеко від лінії фронту, і військові мали альтернативи, йдеться в доповіді. Amnesty International невідомо, щоб у задокументованих нею випадках здійснювалася евакуація із сусідніх будівель для мінімізації втрат серед цивільного населення.

Правозахисна організація заявила, що у 22 із 29 відвіданих нею шкіл на південному сході України розміщувалися або особовий склад ЗСУ, або українська військова техніка та озброєння. В Одесі бронетехніка розміщувалася в густонаселених житлових кварталах, а в Бахмуті будівля університету використовувалася як військова база, наголошується в доповіді.

"Оборонна позиція не звільняє українських військових від дотримання міжнародного гуманітарного права. Український уряд має негайно забезпечити розміщення своїх сил подалі від населених пунктів або евакуювати цивільне населення з районів, де діють військові",

- заявила генеральний секретар Amnesty International Аньєс Каламар.

При цьому правозахисники наголошують, що практика українських військових щодо розміщення військових цілей у межах населених пунктів жодним чином не виправдовує невиборчі російські атаки. Навмисні атаки на цивільні об'єкти, внаслідок яких гинуть або зазнають поранень мирні громадяни або ушкоджуються цивільні об'єкти, є військовими злочинами, йдеться в доповіді.

  • З початку війни, за даними ООН, загинуло понад п'ять тисяч мирних українців. Українська влада розслідує численні справи за підозрою у скоєнні російськими військами військових злочинів. Розпочато розслідування також у Міжнародному кримінальному суді.
  • Росія заперечує звинувачення у тому, що її війська скоюють військові злочини на території України. Офіційна Москва звинувачує українських військових у використанні "живого щита", наприклад, у Маріуполі чи у постановочних фотографіях трагедії у Бучі.
  • Правозахисні організації зібрали свідчення ймовірних військових злочинів обох сторін конфлікту. За їхніми даними, більшу частину цих злочинів вчинили російські військові, але деякі також вчинили представники ЗСУ, тероборони та українських правоохоронних органів. У доповіді ООН також йдеться про порушення правил поводження з військовополоненими обома виючими сторонами. Експерти задокументували випадки позасудових страт, тортур, поганого поводження та відмови у медичній допомозі.

Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.