АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Заборона на виїзд чоловіків з України не відповідає Конституції, окремим категоріям осіб потрібно обмежити виїзд – НАЗК


29-10-2022, 19:00 |

Зробити це мають намір для того, щоби мінімізувати можливість чоловіків нелегально залишати країну у війну.

 

З початку війни обмеження права військовозобов'язаних чоловіків перетинати державний кордон викликало значний суспільний резонанс та супроводжувалося численними скандалами. Тому Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) як уповноважений орган провело ретельний аналіз процесів перетину кордону. Результати дослідження презентував заступник голови НАЗК Артем Ситник.

На підставі проведеного аналізу було виявлено низку схем та корупційних ризиків, а також недоліки та прогалини у законодавчому регулюванні.

Ситник наголосив, що обмеження права громадян вільно залишати територію України у період військового стану відповідно до Конституції України та Закону України «Про правовий режим військового стану» може вводитись виключно шляхом його прямого встановлення в указі Президента України про введення воєнного стану. Однак в Указ Президента «Про запровадження військового стану в Україні» від 24.02.2022 №64/2022 таке обмеження не було встановлено.

«Указ, ухвалений 24 лютого, дослівно цитує Конституцію та допускає можливість таких обмежень на майбутнє, але не містить прямої заборони на виїзд. У разі ухвалення рішення про необхідність обмеження права окремих категорій громадян вільно залишати територію України в період військового стану, першим кроком має бути встановлення такого обмеження в указі Президента України шляхом внесення до нього відповідних змін та їх подальшого затвердження Верховною Радою».,

– зазначив Ситник.

За його словами, саме ці обмеження та правова невизначеність навколо низ стали першоджерелами корупційних схем та ризиків. Серед таких схем він виділив:

  • виїзд чоловіків через систему «Шлях» як водій або другий водій (система дозволяє швидко перевіряти водіїв, які їдуть за кордон за гумдопомогою);
  • фіктивні документи з відомостями про зняття військовозобов'язаних із військового обліку;
  • листи держорганів до Держприкордонслужби;
  • отримання причетними посадовими особами неправомірної вигоди, і т.д.

За словами Ситника, завдяки цим схемам із країни змогли виїхати:

  • колишній заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, який неодноразово було заброньовано обласними військовими адміністраціями як водій для перевезення гуманітарних вантажів;
  • син Андрія Портнова;
  • екс-глава КСУ Олександр Тупицький та ін.

У зв'язку з цим у НАЗК пропонують не тільки внести необхідні зміни до Указу Зеленського, а й встановити обмеження для відповідних категорій громадян на виїзд, а також передбачити можливість для Уряду вводити винятки та відрегулювати адміністрування системи «Шлях». Відповідні пропозиції НАЗК вже надіслало до Офісу президента, прем'єр-міністра та генпрокурора.

Найбільше нелегалів їде через Угорщину

За словами Ситника, потік осіб, які незаконно перетинають кордон України в умовах воєнного стану, і, в тому числі, вивозять цінності, які не відповідають задекларованим доходам, найвищий на українсько-угорському кордоні.

При цьому якщо з польськими колегами це питання обговорювалося і вони самі інформували українську сторону з необхідних питань, то співпраця з угорськими колегами на порядок гірша. У зв'язку з цим чиновники, які виїжджають із країни, частіше використовували саме кордон із Угорщиною.

«Мені здається, що проблема Закарпатської області стоїть набагато гостріше, ніж на інших ділянках кордону. У тому числі це пов'язано з позицією деяких представників влади Угорської Республіки.,

– резюмував Ситник.

Зазначимо, що ініціативу про посилення контролю за чоловіками, що виїжджають з України, в НАЗК озвучили після того, як журналісти оприлюднили розслідування про «батальйон Монако» – віп-біженців з України, які здебільшого нелегально залишили країну та пересиджують війну на найдорожчих західних курортах.

Однак у рамках боротьби з потоком тих, хто нелегально виїжджає в Україну, прийнято рішення, яке може зламати життя багатьом молодим чоловікам в Україні: так, раніше всім українським студентам-чоловікам, які навчаються за кордоном, заборонили виїзд із країни до кінця війни. І зараз є ймовірність, що після посилення регулювання виїзду насамперед постраждають ті, хто справді займається доставкою гуманітарної допомоги, а ті, хто налагодив нелегальні схеми виїзду, залишаться в рамках старих за рахунок зв'язків у держорганах чи намагатимуться придумати нові схеми.

Також ми писали про те, що в Україні вирішили змінити вартість виїзду для військовозобов'язаних чоловіків за кордон, і розповідали, що в СБУ прикрили відразу чотири канали з виїзду військовозобов'язаних чоловіків із країни.

Крім того, ми розповідали про те, як Ситник і Ко воює з Росією, і писали про те, що він у квітні в умовах війни отримав понад мільйон гривень зарплати.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.