АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Міністерство освіти звернулося до країн світу щодо мобілізації українських студентів: деталі


2-11-2022, 15:00 |

Про це повідомив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

За словами міністра, він попросив іноземних колег, міністрів освіти, надати можливість українським студентам призовного віку, які зараховані на навчання на 2022/2023 роки, та студентам старших курсів навчатися в режимі онлайн або надати їм річну перерву у навчанні із збереженням фінансових умов здобуття освіти.

 

Що відповіли представники країн?

  • Міністр освіти та науки Польщі закликав керівництво вищих навчальних закладів дозволити студентам з України навчатися з використанням методів та технік дистанційної освіти, а також надавати студентам з України академічні відпустки на вимогу.
  • Міністр освіти та досліджень Франції звернулася до закладів вищої освіти країни з проханням надати студентам з України річну перерву у навчанні із збереженням фінансових умов та раніше зроблених внесків або розглянути можливість дистанційного навчання.
  • Німецькі федеральні уряди та виші підтримують прохання про надання можливості українським громадянам продовжити навчання в умовах неможливого виїзду з України через воєнний стан. У той же час, до кожного студента буде застосовуватися індивідуальний підхід.
  • Міністерство освіти і науки Данії зазначило, що для університетів Данії передбачено можливість надання студентами відпустки чи переведення у дистанційний формат навчання. Заклади вищої освіти цієї країни встановлюють власні правила щодо онлайн-навчання, надання перерви у навчанні тощо.
  • Міністерство освіти, науки та спорту Литви рекомендувало установам вищої освіти та коледжам підтримати українських студентів.
  • Азербайджанська сторона готова розглядати звернення громадян України щодо можливості навчання в режимі онлайн або надання річної перерви у навчанні із збереженням фінансових умов навчання з урахуванням раніше внесених внесків.

Також листи щодо підтримки українських студентів та сприяння їм у навчанні, зокрема, у дистанційному форматі, надійшли від Естонії, Йорданії, Казахстану, Канади, Китаю, Північної Македонії та Швейцарії.

Нагадаємо, що українці, які навчаються за кордоном, внесли оплату за навчання і опинилися у безвихідному становищі у своїй країні, за якого вони можуть втратити можливість отримати кваліфікацію європейського рівня і гідно жити і працювати в майбутньому в Україні чи за кордоном.

Зазначимо, що за фактом не всі іноземні вищі навчальні заклади можуть забезпечити українцям віддалене навчання і далеко не всі спеціальності передбачають можливість такого навчання. Наприклад, більшість лабораторних робіт зробити далеко неможливо, як і вивчитися на лікаря або вченого-дослідника.

Крім того, є ймовірність, що в деяких навчальних групах українців може бути невелика кількість, а для організації їхнього віддаленого навчання доведеться формувати окрему програму та виділяти окремий час, що підвищить витрати на освітній процес. А на таке погодяться не всі виші.

До того ж, ніхто не знає, коли закінчиться війна і чи українські студенти зможуть через зазначений Шкарлетом рік виїхати з країни для продовження навчання. А тому є ймовірність, що молоді люди або будуть змушені вступити до українських вишів, або можливість здобути освіту буде відкладена на невизначений термін.

Також ми писали про те, кого з українських студентів переведуть на бюджет і що робити, щоби борги за навчання компенсували за держрахунок, І розповідали, як, згідно з порадами юристів, вирішити проблему виїзду студентів через суд.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.