АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Чому Молдова досі без світла та як це пов'язано з експортом української електроенергії?


26-11-2022, 15:00 |

Україна припинила експорт електроенергії до інших держав ще у жовтні. Але, виходячи зі слів голови Міністерства закордонних справ Молдови Ніку Попеску, останні півтора місяці українська електрика таки надходила до Молдови, хоч і з перебоями.

 

Про це він заявив в інтерв'ю ВВС.

Прем'єр стверджує, що без електрики сьогодні було приблизно 90% Молдови.

"Тролейбуси, світлофори, водогін — відключення електрики торкнулося всього. Традиційно ми імпортуємо електроенергію з України та Румунії. В останні півтора місяці були перебої, але сьогодні блекають набагато гірше", 

- сказав Попеску.

Також він додав, що наслідки цієї ситуації можуть призвести до гуманітарній кризі та міграції мешканців Молдови до ЄС.

"Нам потрібна електрика. Нам потрібен газ. Це дуже небезпечна ситуація. Молдовани можуть спробувати виїхати до ЄС. Можливо, ми зіткнулися з гуманітарною кризою, яку відчує вся Європа", – зазначив глава МЗС Молдови.

Тут нагадати, що Україна припинила експорт електроенергії до інших держав ще у жовтні. Але, виходячи зі слів Попеску, останні півтора місяці українська електрика таки надходила до Молдови, хоч і з перебоями.

Такі підозри виникли у багатьох ще вчора, коли після ракетних ударів по українській інфраструктурі світло зникло й у сусідів країни. Але в "Укренерго" поспішили спростувати цю інформацію, пояснивши молдавський блекаут стрибком частоти у технічно спільній з нашою державою енергомережі.

"Наслідки ракетних атак Росії по Україні також відчула Молдова. Через російські атак стався стрибок частоти в нашій технічно спільній енергомережі, який спричинив втрату зв'язку Молдови з електричною мережею Європи, звідки країна отримує частку електричної енергії", 

- повідомила прес-служба НЕК "Укренерго", і ще раз наголосили, що експорт електроенергії було повністю припинено 11 жовтня.

Можливо, глава МЗС Молдови просто не так висловився, маючи на увазі, що перебої були не з поставками, а зі світлом, саме через те, що українська електрика перестала надходити до країни.

А тим часом Кишинів може залишитися не тільки без світла, а й без води. Про це попередив мер міста Іон Чебан. За його словами, водоканал не зможе впоратися з цінами на електрику та газ.

"Шановні мешканці нас попередили, що сьогодні ми можемо залишитися без води. Ми навели всі аргументи центральній владі та відповідальним інстанціям, що водоканал більше не може справлятися з високими цінами на електрику та газ",

- сказав міський голова.

Нагадаємо, що після того, як учора істотна частина Молдови залишилася без електрики, представник МЗС Молдови Даніел Воді розпорядився викликати посла Росії у Молдові, щоб висловити жорсткий протест Кишинева проти обстрілу громадянської інфраструктури в Україні


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.