АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Страшніше за COVID: як відключення світла травмує нашу психіку – психолог


27-11-2022, 17:00 |
Vesti.ua з'ясовували, що таке фрустрація, і чому не потрібно плутати її з депресією.

Від початку відключень світла у квартирі багато хто почав відчувати серйозний психологічний дискомфорт. Здавалося б, щойно світло гасне, у деяких людей буквально починається істерика.

Що відбувається з нашою психікою в той час, коли в будинку гасне світло?
З цим питанням разом з Vesti.ua розбиралася психолог і гештальт-терапевт Альона Щербань.

Як пояснила психолог, під час відключення світла у людини відбувається дуже висока фрустрація  руйнування планів.

Фрустрація – це психологічний та емоційний стан, що виникає у ситуаціях, коли з тих чи інших причин особа не може досягти бажаних або поставлених цілей, – пояснює Альона Щербань.  При відключенні світла людина не має можливості користуватися звичними засобами для забезпечення себе всім необхідним для життя і роботи.

Нам завжди здається, що у найбільш невідповідний момент із відключенням світла ми втрачаємо не лише освітлення житла, вулиць і під'їздів, але часто й воду, тепло, зв'язок, а найголовніше – інтернет. Практично все, що в сучасному світі нам так необхідне для існування. Неможливість помитися, прийняти душ, приготувати сніданок, зателефонувати або написати повідомлення, звичайно ж, руйнує або суттєво змінює наші плани. І це найсильніша фрустрація. Але ці чинники у здорової людини не призводять до депресії”.

"Реакція на відключення світла у всіх дуже індивідуальна"

Стан фрустрації може стати стимулом до змін, мотивом для зміни способу життя. Іноді ж фрустрація призводить до неконтрольованого гніву, обурення та інших неприємних симптомів.

Можливо, багатьом захочеться зменшити свою фізичну активність, багато спати, мінімізувати спілкування, але не треба плутати це з депресією. Це, швидше, реакція організму на стрес. Депресія – це повне відключення від контакту із собою і довкіллям.

При відключенні світла людина втрачає можливість задовольнити багато базових потреб, при цьому у неї виникає потреба адаптуватися. Процеси адаптації кожна людина, залежно від психологічних особливостей, необхідних знань і підготовки, проходить по-різному.

Для когось не є великою проблемою у найкоротші терміни пристосуватися до життя в лісі, до існування у наметі з ліхтариком та приготування їжі на багатті. А для когось відключення світла у квартирі є великим стресом і причиною вироблення кортизолу та адреналіну. Тому можна сказати, що реакція на відключення світла у всіх дуже індивідуальна.

Запитуємо у психолога, чи є фрустрація негативним явищем. Виявляється, що зовсім необов'язково.

Якщо адаптаційний механізм у психіці людини розвинений слабко, то така особа насамперед не пристосовуватиметься, а намагатиметься повернути доступ до базових потреб, – пояснює Альона Щербань.  Для таких людей найкращим рішенням буде тимчасовий переїзд до регіону зі стабільним доступом до електрики та інших благ цивілізації”.

Соціальна ізоляція небезпечна

Дуже важливим моментом для більшості залишається доступ до засобів зв'язку – телефонії та інтернету, оскільки соціальна фрустрація набагато глобальніша і важча за побутову. Страждає також ментальна сфера – неможливість отримати інформацію, зателефонувати другу або батькам, подивитися улюблене розважальне шоу чи серіал, читати або дивитися новини за часів війни значно посилює стрес. Людина стає замкненою з самою собою і найближчим оточенням.

Сукупність згаданих чинників може викликати сильні спалахи не найкращих емоцій – гніву, роздратування, розчарування, апатії. Відключення світла – це ще більше випробування для нашої психіки, ніж COVID-19, і пов'язана з ним ізоляція. Тоді ми мали доступ до базових ресурсів – зв'язку, інтернету, електрики. Але замкнутість у чотирьох стінах тоді призвела до стрімкого збільшення розлучень, стресів, порушень психіки. Нинішні тривалі відключення світла – це ще більші обмеження можливостей і свобод, ще більша соціальна ізоляція, коли людина відчуває самотність і безвихідь.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.