АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Крім турецької компанії, плавучі електростанції Україні пропонує німецька Siemens. Але цієї зими вони навряд допоможуть


7-12-2022, 13:00 |

Турецька Karpowership і німецька Siemens Energy запропонували українському уряду рішення, яке може послабити відключення електроенергії – заживити Південь країни плавучими електростанціями. Уряд поки не квапиться погоджуватися на пропозицію.

 

1 грудня членкиня правління з комерційних операцій турецької компанії Karpowership Зейнеп Харезі в інтерв’ю Nikkei Asia заявила, що компанія веде перемовини з одеською владою та державним «Укренерго» щодо розміщення біля Одеси трьох плавучих електростанцій потужністю 300 МВт. Для порівняння: добове споживання Одеської області становить 800–1400 МВт залежно від пори року.

Обговорюються технічні, комерційні та безпекові питання, каже Харезі. Karpowership, за її словами, може розгорнути станції за три тижні після досягнення домовленостей. 

Німецька Siemens Energy в листопаді цього року також звернулася до уряду зі своєю пропозицією, свідчить презентація компанії, яка є в розпорядженні Forbes. Siemens пропонує для розміщення своїх електростанцій акваторії біля Одеси, Миколаєва, Ізмаїла. Піднятись вище річкою Дніпром не вийде: заважають російські військові та мости.

Siemens пропонує Україні електростанції потужністю 150–300 MВт. Осадка барж – від 5 м. Останній проєкт компанії – плавуча електростанція Estrella del Mar III потужністю 145 МВт в Домініканській Республіці, розповідав у березні 2022 року керівник SeaFloat Хамед Хоссейн.

 

 

Вилами по воді

Forbes звернувся із уточнюючими запитаннями до Зейнеп Харезі з Karpowership у приватні повідомлення у Twitter, але вона не відповіла.

Керівник Seafloat від Siemens Energy Хамед Хоссейн не відповів на питання Forbes у Whatsapp на момент публікації тексту.

У пресслужбі «Укренерго» Forbes повідомили, що держкомпанія не веде жодних перемовин щодо плавучих електростанцій.

Пресслужба Міністерства енергетики відмовилася від коментарів на цю тему. 

«Перемовини дійсно були, – каже на умовах анонімності чиновник з уряду. – Але поки це вилами по воді писано, більше схоже на просування комерційних інтересів, тому ми обережні».

Українське узбережжя заміноване, а в морі – Чорноморський флот РФ, що суттєво ускладнює реалізацію цієї ідеї, пояснює неквапливість уряду Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. Не менша проблема – Україна не має необхідної інфраструктури, щоб швидко підключити до мережі плавучі електростанції, додає він.

«Доведеться будувати з нуля», – каже Харченко. 

Крім того, це навряд вирішить проблему з дефіцитом електроенергії в країні. «Передати кудись великий обсяг електроенергії все рівно не зможемо, оскільки через ракетні обстріли ми обмежені найближчими двома-трьома підстанціями»,

– зазначає він. 

Що за плавучі електростанції і скільки коштує їх електрика

Плавучі електростанції підключаються до наземних мереж за допомогою кілометрового кабеля, пише Bloomberg. Для виробництва електроенергії баржі спалюють скраплений природний газ, мазут з низьким вмістом сірки або біодизель. Пальне на плавучу електростанцію подається з допоміжного судна, за презентацією Karpowership.

Турецькі плавучі електростанції використовувалися в Африці та Азії. Karpowership має вісім барж, які можуть генерувати до 2 ГВт електроенергії, найбільш потужна – 500 МВт. Для порівняння: найбільша в Європі Запорізька АЕС, яка тимчасово окупована російськими військами, має потужність 6 ГВт.

Плавучі станції турецької компанії Karpowership виробляють електроенергію, ціна якої становить 20–25 євроцентів за кВт⋅год, за даними Bloomberg. Якщо перерахувати за курсом НБУ, це 7,64–9,55 грн за кВт⋅год.

Українські приватні споживачі платять за електроенергію 1,44–1,68 грн за кВт⋅год. Промисловість в Одеській області – до 10 грн за кВт⋅год. 


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.