АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Скандальний Закон "Про Медіа" - Нацрада отримує не лише розширені повноваження, а ще один суттєвий бонус


16-12-2022, 19:00 |

Депутати більш ніж у 6 разів підвищили зарплати голові та членам Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

 

У вівторок Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект "Про медіа", яка наділила Національну раду України з питань телебачення та радіомовлення додатковими повноваженнями, у тому числі забороняти діяльність будь-якого мас-медіа навіть без рішення суду.

Як блокуватимуть інтернет-видання?

Власне, процедура блокування ЗМІ здійснюватиметься через провайдера, який зобов'язаний протягом трьох робочих днів з дня отримання рішення Нацради з питань телебачення та радіомовлення обмежити доступ до відповідного сайту на території України.

Законом доповнено закон «Про електронні комунікації» новою статтею 115-1 такого змісту:

"Регуляторний орган (Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сфері електронних комунікацій) протягом трьох робочих днів з дня отримання повідомлення Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення про тимчасову заборону розповсюдження онлайн-медіа, заборону розповсюдження онлайн-медіа в порядку, передбаченому Законом України " Про медіа», інформує постачальників електронних комунікаційних послуг через електронну регуляторну платформу про обов'язок обмеження доступу до веб-сайтів, визначених у повідомленні Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення", -

йдеться у документі.

Передбачається, що провайдери повинні заблокувати доступ до сайту, діяльність якого обмежила Нацрада протягом трьох днів з дня інформування їх профільним регулятором про обмеження щодо сайту.

Вище відповідальність - вище зарплати

Але, як виявилося, бонусом до можливості вирішувати долю українських ЗМІ, закон передбачає суттєве підвищення зарплат голові та членам Нацради. пише sud.ua.

Згідно з документом, посадовий оклад члена Національної ради встановлюється у розмірі 75 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня календарного року, а це близько 200 тисяч гривень. При цьому посадовий оклад голови Національної ради встановлюється пропорційно до посадового окладу члена Національної ради з коефіцієнтом 1,3. Посадовий оклад першого заступника голови, заступника голови та відповідального секретаря Національної ради встановлюється пропорційно до посадового окладу члена Національної ради з коефіцієнтом 1,2.

Для порівняння у редакції першого читання законопроекту посадовий оклад члена Нацради з питань телебачення та радіомовлення було визначено у розмірі 33 прожиткових мінімумів (близько 85 тис. грн), а голови Нацради – 40 прожиткових мінімумів (трохи більше 100 тис. грн).

Таким чином, зарплата керівництва та членів медійного регулятора додатково зросте більш ніж у 2 рази. До речі, у редакції першого читання оклади керівництва та членів Нацради зросли у 3 рази порівняно з попереднім періодом.

За словами народного депутата із фракції "Європейська солідарність" Ірини Геращенко, високі зарплати членів Нацради з питань телебачення та радіомовлення схвалюють європейські партнери.

"Наші партнери з Євросоюзу вважають високі зарплати важливим чинником незалежності регулятора",

- сказала нардеп у коментарі sud.ua.

Нагадаємо, що ухвалення Закону "Про медіа" було визначено Єврокомісією як один із критеріїв для просування України на шляху вступу до ЄС.

Законопроект було внесено до Верховної Ради три роки тому 27 грудня 2019 рокуУ травні 2020-го парламент відправив його на перше повторне читання. Потім очікувалося, що законопроект ухвалять восени цього року, а 1 грудня його підпише президент В кінці серпня Верховна Рада ухвалила законопроект у першому читанні. А 7 грудня Комітет ВР з гуманітарної та інформполітики рекомендував нардепам прийняти загалом Закон "Про медіа".

Відкликати цей закон закликали не лише у НСЖУ та Незалежній профспілці ЗМІ України, а й у Європейській федерації журналістів, пов'язуючи норми, що пропонуються законопроектом з "авторитарним режимом".

Що саме передбачає законопроект для онлайн-медіа, ми докладно розбирали у нашому матеріалі.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.