АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Диверсія чи поломка? Розбір трагедії у Броварах, яка забрала 14 життів


19-01-2023, 15:00 |

Офіційно версію авіакатастрофи поки що не називають. Серед основних – технічна несправність і диверсія. Чи міг людський чинник спричинити трагедію, що говорять очевидці, і хто претендує на крісло глави МВС – у матеріалі Vesti.ua.

 

Вранці 18 січня у Броварах Київської області зазнав аварії вертоліт ДСНС. На борту було найвище керівництво МВС – міністр Денис Монастирський, його перший заступник Євген Єнін і державний секретар Юрій Лубкович. У складі екіпажу було шість осіб оперативної групи МВС і троє представників ДСНС. Трагедія забрала життя 14 людей, серед них - одна дитина. Також відомо про 25 травмованих, у тому числі 11 дітей.

Офіційно версію авіакатастрофи поки що не називають. Серед основних – технічна несправність і диверсія. Чи міг людський чинник спричинити трагедію, що говорять очевидці, і хто претендує на крісло глави МВС – у матеріалі Vesti.ua.

Хто був на борту, куди прямував екіпаж, що говорять очевидці

Вертоліт впав приблизно о 8-й ранку поруч з дитячим садком і житловим будинком. Крім дитячого садка пошкоджено 14-поверховий житловий будинок і три легкові авто. Катастрофа сталася у центральному районі Броварів, що на вулиці Симона Петлюри. Інформацію про це офіційно підтвердив міський голова Ігор Сапожко. Від місця події до найближчої станції київського метро "Лісова" - близько 15 кілометрів.

За словами виховательки дитячого садка, було близько восьмої години ранку, у цей час вони зустрічали дітей. "Спочатку ми почули гул, ніби щось летить, потім - заграва і вибух. Після цього почали швидко виводити дітей, евакуювати в укриття". Інші очевидці стверджують, що вертоліт не впав на дитсадок, а лише зачепив його, спричинивши пожежу. Одна з виховательок розповіла ЗМІ, що спочатку почула гул, схожий на політ літака, і пішла зачинити вікна у спальні. У цей час у садку було четверо дітей, вони снідали. Біля вікна вона побачила на даху гвинт вертольота. "Знаєте, як бензобак на нас кинули, і відразу загорівся садок", – повідомила жінка.

"Вертоліт зробив три кола над магазином "Фора", полетів у центр, почав різко знижуватися, вдарився, загорівся і все", – розповів інший очевидець. За словами місцевої жительки, яка живе неподалік дитячого садка, вертоліт кружляв, горів у повітрі і полетів вбік: "Найімовірніше, він обрав найменший об'єкт, бо там двоповерхова будівля, а тут – десятиповерхова".

Відразу після катастрофи з садка почали евакуювати дітей. За заявою місцевої влади, у ліцеї №10 у Броварах організували оперативний штаб, до якого можуть звертатися всі, кому потрібна допомога. У штабі працюють медики, психологи, поліція, ДСНС, волонтери та інші екстрені служби.

Про те, куди прямував вертоліт, першими заявили в Офісі Президента. За словами заступника голови ОП Кирила Тимошенка, керівництво МВС летіло у відрядження в одну з "гарячих" точок. Трохи згодом з'явилася інформація від обласного главку харківської поліції. Там уточнили – борт, що розбився у Броварах, летів у Харківську область. "Сьогодні я мав їх зустріти, мав потиснути руки... друзів, яких поважав, на яких чекав. Неможливо передати словами, неможливо просто повірити! Непоправна втрата!", – прокоментував начальник ГУНП у Харківській області Володимир Тимошко.

Що відомо про гелікоптер Super Puma

За кілька годин після трагедії в мережі з'явилися кадри, ймовірно, польоту вертольота Super Puma за хвилини до катастрофи. Вертоліт летів на низькій висоті при поганій видимості через туман. За даними ДСНС, вертоліт ЄС-225 був з бортовим номером 54. Ці вертольоти розроблені компанією Airbus Helicopters. За словами представника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, Super Puma було передано Україні 2018 року. Тоді в рамках угоди загальною вартістю понад 550 млн євро наша країна мала отримати 21 вертоліт цього типу, а також десять H145 і 24 типу H125. Ігнат додав, що вертольоти іноземного виробництва були призначені для ДСНС і Міністерства внутрішніх справ, як правило, для виконання спеціальних операцій.

У компанії Airbus Helicopters 2018 року було кілька судових позовів через виробничу несправність вертольотів Super Puma. Як виявилося, ці судна іноді втрачають у польоті несучий гвинт. Такого висновку 2011 року дійшли фахівці AAIB, це британське агентство, відповідальне за розслідування авіаційних подій. Вони з'ясовували причини аварії Super Puma 2009-го біля берегів Шотландії, тоді загинуло 16 осіб. Щоправда, вже до 2017 року заборони на польоти таких гелікоптерів у багатьох країнах було знято – виробник знайшов спосіб усунути несправність. Проте кілька машин повернули покупцями на завод.

Версії катастрофи

Буквально відразу після трагедії в Офісі Президента скликали термінову нараду. Вона проходила у закритому режимі. В Офісі Президента просять свідків трагедії у Броварах звертатися у поліцію. Це допоможе у з'ясуванні всіх обставин.

За першими офіційними заявами керівництва Повітряних сил, про причини авіакатастрофи у Броварах говорити зарано. Розпочала роботу комісія, до якої увійшли авіаційні фахівці. "Це не буде 1-2 дні, тому що дослідження авіакатастрофи займає певний час", – повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. 

У Генпрокуратурі України заявили, що наразі розглядаються всі можливі версії аварії. За словами генпрокурора Андрія Костіна, досудове розслідування доручено слідчим СБУ. Спікер Національної поліції Мар'яна Рева наголосила, що слідство встановлює причини, проте ще рано висувати якісь версії, оскільки необхідно обстежити місце катастрофи і дочекатися офіційної інформації в деталях. 

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомляє, що причиною катастрофи могла бути диверсія, технічна несправність і порушення правил безпеки. За неофіційними даними, не виключена і робота ворожої ракети повітря-повітря. Теоретично гелікоптер міг зіткнутися з безпілотником.

Ближче до обіду СБУ відзвітувала, що розпочала досудове розслідування за фактом падіння вертольота у Броварах. Наразі розглядається кілька версій трагедії: порушення правил польоту, технічна несправність вертольота і навмисні дії щодо знищення транспортного засобу.

За даними джерел Vesti.ua, проблема, через яку сталася авіаційна катастрофа, буде розкрита зі стовідсотковою ймовірністю: є переговори пілота з диспетчером і дві чорні скриньки. Пілоти такого рівня, кажуть авіаційні експерти, знали всі можливі висоти і детальний план польоту. Плюс вони проходять постійні заняття на тренажерах, які дають змогу виходити з надзвичайних ситуацій, наприклад, у разі втрати керування машиною. Найімовірніше, часу пілотам було катастрофічно мало, і машина втратила керування відразу.

Навіть якщо говорити про технічну несправність, то в льотній документації є всі процедури, які слід робити для посадки повітряного судна. Крім того, перед вильотом кожен борт ретельно перевіряється згідно з технологічною картою, техніки вивчають усі вузли і прилади. Кожен борт має журнал проведення таких ТО, туди вносять дані за день, місяць, рік тощо з урахуванням встановленого регламенту на заводі виробника.

Останній політ міністра

Загиблому голові МВС Денису Монастирському було 42 роки. До 2019 року він займався юридичною діяльністю, працював доцентом у своєму рідному Хмельницькому університеті права. 2019 року був обраний депутатом від партії "Слуга народу". Наступні два роки був головою Комітету з питань правоохоронної діяльності. 15 липня 2021 року був висунутий кандидатом на посаду міністра внутрішніх справ України, і обійняв цю посаду наступного дня. Монастирський змінив на цій посаді Арсена Авакова. У парламенті він виступав за законопроект щодо створення єдиної бази ДНК для українців з можливістю доступу до неї органів прокуратури, слідчих та Інтерполу. Також Монастирський виступав із законопроектом, який мав зобов'язати інтернет-провайдерів розкривати дані користувачів. Крім того, вважався одним з прихильників легалізації зброї в Україні.

Перший заступник голови МВС Євген Єнін був ровесником Дениса Монастирського, йому було 42 роки. Родом він з Дніпра. До переходу до міністерства у вересні 2021 року працював заступником міністра закордонних справ України. А до цього – заступником генерального прокурора. Єнін очолював українську делегацію для переговорів з Іраном у справі про катастрофу літака МАУ.

Життя держсекретаря МВС Юрія Лубковича обірвалося у 34 роки. Він був призначений на посаду у листопаді 2021 року. До переходу до МВС працював у Тернопільській ОДА, Верховній Раді та Кабміні.

Свої співчуття рідним загиблих висловили Президент України, керівництво Верховної Ради і "Слуга народу", прем'єр-міністр, мери міст і прості українці. Відреагували на авіакатастрофу у Броварах світові лідери і дипломати. Серед них – президент Польщі Анджей Дуда, голова Євроради Шарль Мішель і президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Коли стане відомим новий міністр МВС

Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко в ефірі національного телемарафону заявив, що система МВС працює у штатному режимі. Відповідно до процедури, виконувачем обов'язків міністра стане один із заступників. Серед кандидатів – п'ятеро людей: Мері Акопян, Сергій Гончаров, Богдан Драп'ятий, Катерина Павліченко та Ігор Бондаренко. 

За законом кандидатуру нового міністра має внести до Верховної Ради прем'єр-міністр, остаточне рішення ухвалюватиме парламент, спочатку на рівні профільного комітету. Поки що тимчасово виконуватиме обов'язки голови МВС керівник Нацполіції України Ігор Клименко, про таке рішення Кабміну за підсумками засідання уряду оголосив прем'єр-міністр.

"Міністерство внутрішніх справ — одна з ключових ланок безпеки нашої країни, тому задіяні необхідні протоколи, щоб зберегти керованість усіма процесами", - заявив Денис Шмигаль.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.