АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Обережно, міни: що потрібно знати про пікнік без наслідків


25-04-2023, 13:00 |

Україна – найзабрудненіша країна у світі від мін та вибухонебезпечних залишків війни. За мінімальними підрахунками, країні знадобиться не менше 10 років для очищення територій, і це за умови повного припинення бойових дій. На сьогодні небезпечними вважаються 300 тисяч кв. км, чи половина України, заявляють у Міністерстві внутрішніх справ. Оцінки Асоціації саперів трохи скромніші – майже чверть території країни. Напередодні теплої погоди та сезону пікніків важливо пам'ятати про елементарні правила безпеки. Як зрозуміти, що ви опинилися на замінованій території, і що робити при виявленні вибухонебезпечного предмета.

 

Як дві Австрії чи п'ять Молдов

Російська армія залишає по собі безліч мін і снарядів, що не розірвалися. Сьогодні ними буквально усіяно села Київської, Харківської, Чернігівської, Сумської, Миколаївської та Херсонської областей, вже не кажучи про "гарячі" точки Донбасу. У МВС заявляють – щоб розмінувати всі сільськогосподарські угіддя України потрібно понад 10 років. 

"Чим довше ворог перебуває на тій чи іншій тимчасово окупованій території, тим більша площа замінування. Мало того, ми стикаємося з величезною кількістю пасток як у будинках, так і на об'єктах критичної інфраструктури. Навіть у дитячих кімнатах та школах"За найскупішими підрахунками сьогодні заміновано близько 40% території України. Для порівняння – це як дві Австрії чи п'ять Молдов. З огляду на це, у МВС створили Міжнародний координаційний центр з гуманітарного розмінування. 

"Ми вже практично закінчуємо підготовку додатково ще 400 наших саперів, які розпочнуть роботу вже у червні-липні. І набираємо зараз ще додатково 500 осіб",

– розповідає голова МВС Ігор Клименко.

Якщо говорити про матеріальний бік медалі, то на відповідні потреби країні потрібно знайти щонайменше 40 мільярдів доларів. Критичну цифру озвучили у Кабміні. За оцінкою Світового банку, повний комплекс робіт з гуманітарного розмінування може коштувати Україні 37,5 мільярда доларів, а на першочергові потреби необхідно 1,5 мільярда. Влада запевняє, що вже розроблено план заходів щодо розмінування земель сільськогосподарського призначення, визначено економічно пріоритетні регіони, затверджено карту потенційно небезпечних територій та критерії черговості робіт.

Загалом планується обстежити 470 тисяч гектарів сільгоспземель. Найбільша площа забруднених територій – у Херсонській, Харківській та Миколаївській областях. Уряд розраховує на допомогу країн-партнерів. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Європейський Союз, США, Канада та Японія наразі є лідерами у підтримці гуманітарного розмінування України. Залучено 16 мільйонів доларів міжнародної технічної допомоги, є попередні домовленості про ще 73 мільйони.

Що робити, якщо виявили небезпечний предмет: алгоритм дій

На Херсонщині, у Бериславському районі, на російській міні підірвався трактор, – повідомили цього тижня в обласній військовій адміністрації. Такими заголовками українські ЗМІ рясніють практично щодня. За даними Міноборони Великої Британії, з 24 лютого 2022 року на мінах в Україні підірвалося понад 750 громадян. Кожен восьмий випадок трапився з дитиною. Найбільше таких повідомлень надходить із Херсонської та Харківської областей.

З початком весни та, відповідно, сільськогосподарських робіт, ризик інцидентів із мінами серед цивільного населення зросте. Попереду – низка травневих вихідних, а разом з ними пікніки, шашлики та виїзди на природу. Що потрібно знати про правила поведінки в зелених зонах, і як убезпечити себе. Данська рада у справах біженців дає життєво корисні поради та алгоритми дій.

Перше, що потрібно зробити при виявленні небезпечного предмета – не панікувати, зупинитися і подолати свою допитливість. Розгляньте уважно довкола себе та переконайтеся, що поряд немає інших уламків або частин боєприпасу. Розвернуться на 180 градусів і поверніться тим самим шляхом, яким прийшли. Відійдіть від небезпечного предмета на відстань щонайменше 300 метрів. Чому саме на стільки? При такій відстані менша ймовірність, що вас може зачепити уламками. 300 метрів – це орієнтовно 8-10 хвилин пішки у спокійному темпі або 400-450 кроків. Обов'язково поясніть дітям.

Якщо у вас є мобільний телефон, на безпечній відстані зателефонуйте до Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Номер гарячої лінії 101, повідомте спеціалістів про небезпечну знахідку, зорієнтуйте, де саме ви перебуваєте.

Як зрозуміти, що ви опинилися на замінованій території?

Сигналом для вас має стати відсутність навколо попереджувальних знаків. А також виявлена ​​розтяжка чи безпосередньо міна. Фахівці наголошують – одну міну ніколи не встановлюють. Якщо є одна, натрапите і на іншу, а далі – за принципом доміно. У такій ситуації алгоритм дій є аналогічним. Важливо зупинитися, заспокоїтися, постаратися голосно покликати на допомогу та негайно зателефонувати рятувальникам. Важливо пам'ятати – коли ви перебуваєте у невідомій місцевості, звертайте увагу на ознаки небезпечних територій. Як правило, такими є знаки квадратної або трикутної форми, на червоному тлі міститься зображення черепа з кістками та напис "Обережно, міни!" або "Небезпечно, міни!". Такі знаки встановлюють фахівці ДСНС, військові, представники міжнародних та національних організацій. Не варто ігнорувати й неофіційні попереджувальні знаки. Їх встановлюють звичайні люди. Це можуть бути написи на парканах, стінах будинків та дорогах. Не ризикуйте здоров'ям та життям.

Куди точно пхати носа не варто?

Серед типових локацій, де можуть бути вибухонебезпечні предмети – місця, де стояли, базувалися військові, занедбані чи чинні блокпости, місця, де велися чи зараз ведуться бойові дії, склади з військовим обладнанням, боєприпасами, а також залишено військову техніку. Насторожити вас має і місцевість із високою травою, густими чагарниками, а також покинуті дороги.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.