АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ІСТОРИКО-ТОПОНІМІЧНА КОМІСІЯ ПОГОДИЛА НИЗКУ ПЕРЕЙМЕНУВАНЬ ТОПОНІМІВ ОДЕСИ. ПЕРЕЛІК


24-05-2023, 17:00 |

22 травня 2023 року відбулось чергове засідання Історико-топонімічної комісії при Виконавчому комітеті Одеської міської ради

Серед головних завдань робочої групи, яка готувала пропозиції щодо нових найменувань та історичні довідки, булоформування тематичних мікрорайонів,де назви топонімів пов’язані загальними історичними, культурними, географічними сенсами, та внесення в топоніміку міста імен видатних українських діячів та історичних назв. 

 
Аналогічне рішення було прийнято минулого року при формуванні ареалу Ближні Млини в Хаджибейському (колишньому Малиновському) районі. Тоді було запропоновано дати шести вулицям імена українських композиторів та виконавців. Пропозицію підтримали і депутати, і жителі вулиць. Тож тепер на мапі Одеси побільшало назв, пов’язаних із світовим та українським мистецтвом: Композитора Вербицького, Ференца Ліста, Ольги Благовидової, Композитора Лятошинського.

Окрема увага приділяється пропозиції надати площам, вулицям та скверам міста імена на честь видатних одеситів та українських діячів, чий життєвий шлях був пов’язаний з Одесою.
Так, вулицю Вільямса пропонується назвати на честь видатного громадського діяча, мецената та вченого Євгена Чикаленка - уродженця Одеської області, який тривалий час жив та працював у нашому місті. 
Вулицю Космонавта Комарова планується перейменувати на честь одесита Михайла Комарова - письменника, перекладача та громадського діяча, організатора та  керівника товариства «Просвіта» в Одесі. 
Площу Льва Толстого, який не пов’язаний з Одесою, запропоновано назвати на честь одного із основоположників єврейської літератури – Менделе Мойхер-Сфоріма.  Перед остаточним перейменуванням будуть проведені консультації з філологами та єврейською громадою щодо коректного формулювання назви. Цікавий факт: вулиця Дегтярна, яка перетинає площу, була названа ім’ям цього діяча з 1927 по 1941 рік. 

 

Менделе Мойхер-Сфорім (також Менделе Мохер Сфарім); їдишем מענדעלע מוכר ספרים - «Менделе-Книгоноша», «Менделе-книгар», справжнє ім'я – Шолем-Янкев (Шолом-Яків) Бройде, згідно з паспортом – Соломон Мойсейович Абрамович – 21 грудня 1835 (2 січня 1836), містечко Копиль, нині Мінська область Білорусі – 25 листопада (8 грудня) 1917, Одеса – видатний єврейський письменник, засновник нової єврейської літератури.

Шолом-Алейхем назвав його Дідусем єврейської літератури. Дідусь був не тільки засновником нової єврейської літератури їдишем та івритом, а й чудовим педагогом, вихователем кількох поколінь молоді. Він замислювався над долею єврейської молоді та заповів цілу програму дій, що сприятимуть її розвитку. На початку ХХ ст. Давид Фрішман сказав, що якщо всі містечка разом з їх мешканцями раптом будуть змиті якимось новим потопом (тоді для нього це було риторичним), то за творами ММС можна буде відновити єврейське життя в найдрібніших деталях. Менделе був насамперед художником, а не автором, що описує побут, повсякденні випадки життя або етнографом. Будь-яка деталь в його тексті несе виключно літературний сенс. При цьому він був майстром створення ілюзії реальності. 

Скверу Старостіна на Слобідці запропоновано дати назву на честь видатного українського композитора Миколи Лисенка. 
 
Деякі запропоновані назви були направлені на доопрацювання та консультації з юристами та філологами. Важливо, щоб кожна нова назва була доречною, логічною та обґрунтованою.
 
Усі пропозиції Комісії мають рекомендаційний характер. Остаточне рішення щодо перейменувань приймають депутати під час сесії Одеської міської ради. 
Враховуючи, що до розгляду пропонується багато питань, засідання комісії буде продовжено за декілька тижнів. 

ПЕРЕЛІК топонімів, які пропонуються для перейменування

ПЕРЕЛІК запропонованих назв для перейменування


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.