АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Ігор Клименко: По завершенню війни держава зробить усе, щоб нагадати кожному громадянинові те, що він робив під час війни".


25-05-2023, 17:00 |

На початку 2023 року, майже через рік після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Міністерство внутрішніх справ залишилось без керівництва — в результаті падіння гелікоптера в Броварах загинули очільник МВС Денис Монастирський, його заступник Євген Єнін і ще 12 людей. Обов‘язки міністра поклали на голову Національної поліції Ігоря Клименка. В лютому його призначили на цю посаду офіційно.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в інтерв'ю РБК-Україна розповів про обіг зброї, розмінування, складнощі в евакуації дітей, реакцію державіи на нелегальний перетин кордону і нову систему отримання водійського посвідчення. 

 

Прикордонники постійно публікують інформацію про чоловіків, які намагаються перетнути кордон. Вони переодягаються в жінок, ховаються в багажниках, намагаються переплити Дунай. Але є й ті, кому вдається незаконно перетнути кордон. Як боротися з корупцією в цій сфері і що робити з тими, хто незаконно опинився за кордоном, а потім повернеться в Україну?

– Ми кожного дня затримуємо таких людей, які по підробленим документам, або по медичним підробним документам намагаються перетнути кордон, в тому числі, в якості супроводжуючої особи людини з інвалідністю.

Питання стоїть перед нами, яким чином так обладнати кордон, щоб люди не змогли через нього пройти. Ми з нашими міжнародними партнерами робимо все, щоб технічно обладнати всі наші західні кордони. Це і теплові пастки, і відеокамери, які будуть стояти по всій лінії кордону і будуть нам сигналізувати про те, що є намагання перейти кордон. На це, відповідно, буде наша реакція.

Що стосується корупції – говорити, що її немає, це буде неправильно. Говорити, що вона така загальна, ми теж не можемо, ми боремось – і внутрішня безпека прикордонної служби, і Служба безпеки України роблять все для того, щоб таких випадків було менше.

Але після того, як ми закрили кордон, з'явилася інша ніша – система "Шлях". Зараз закрили систему "Шлях", з'являються якісь відрядження чи обласних військових адміністрацій, чи інших суб'єктів господарювання. Тобто люди будуть шукати завжди шляхи для того, щоб порушити закон і втекти. І тут у нас уже працює система обміну інформацією між органами державної влади, правоохоронними органами для того, щоб мінімізувати такі можливості в перетині кордону.

Однозначно можна сказати, що в перші місяці випадків порушення перетину кордону було набагато більше ніж зараз. Але ще раз хочу сказати – технічне оснащення кордону є пріоритетним. Зараз ми з міжнародними партнерами говоримо про спільне облаштування кордону. Більше того, ми на деяких ділянках спільно несемо службу з нашими європейськими партнерами. Але не забуваємо, що дуже багато людей знаходяться на сході та півдні нашої держави.

– А все ж що робити з людьми, які незаконно перетнули кордон і потім повернуться додому?

– На сьогоднішній день таких правил і обмежень не встановлено, але я думаю, що по закінченню війни держава зробить все для того, щоб кожному громадянину нагадати, що він робив під час війни. Маю на увазі тих, хто нелегально перейшов кордон.

– Цікаво, це що буде? Ініціатива, законопроект?

– Я думаю, це буде закон.

– Це буде ваша ініціатива чи ваших колег?

– Я думаю, це буде спільна ініціатива Кабінету міністрів і депутатів Верховної Ради.

– Це вперше зараз оголошується.

– Якраз ми з вами поговорили про це і вже займемось вивченням саме міжнародного досвіду. Яким чином поводитись з нашими громадянами, які порушили закон вже один раз. Вони мають відповісти за порушення закону. Я думаю, кожен громадянин цього хоче і зрозуміє державу, якщо будуть якісь обмеження щодо подальшого пересування цих громадян як мінімум за кордон.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.