АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Звільнення Пристайка символізує нову віху у взаєминах Києва з Лондоном – The Guardian


23-07-2023, 19:00 |

Посол був звільнений на тлі суперечки між країнами й неодноразових критичних зауважень у бік української влади.

 

Посла України у Великобританії Вадима Пристайка звільнили без пояснення причини. Це сталося після суперечки довкола вимог до українського президента Володимира Зеленського бути більш вдячним за західну військову допомогу.  Разом з очікуваним відходом з посади Бена Воллеса, який впродовж всієї повномасштабної війни в України очолював британське міністерство оборони, це символізує значні зміни у взаєминах між Києвом та Лондоном, вважає журналіст The Guardian Патрік Вінтур.

Він акцентує, що публічна критика свого національного лідера, яку демонстрував Пристайко, – дуже незвична поведінка для дипломата. Вінтур також нагадує, що раніше Пристайко відверто визнавав, що український контрнаступ не був таким успішним, як дехто сподівався. 

"Ми намагаємося зрозуміти, де їхній захист найслабший. Він не такий видовищний, яким хотіли його бачити всі, в тому числі й українці",

– казав він.

А раніше цього року Пристайко викликав хвилю обурення, коли коментував втрати України. В інтерв’ю Newsweek заявив, що Україна зазнає "колосальних втрат" і втрачає людей "наліво і направо".

"Ми вже майже рік на війні. Ми втрачаємо людей наліво і направо. Ми не пояснюємо, скільки втрат були військовими чи цивільними, але ви можете собі уявити, що цифри величезні",

– казав Пристайко.

В одному з пізніших інтерв’ю він сказав, що від джерел у вищих ешелонах військового керівництва України знає, що "втрати великі, але не такі великі, як у росіян", і називав рішення не афішувати українські втрати "розумним кроком".

Крім цього, Пристайко припускав, що на Україну, ймовірну, чинитимуть тиск, аби окупований Крим залишився за Росією. Він також казав, що звільнення Криму – це те, про шо "доведеться двічі подумати". 

Вінтур констатує, що напруга у відносинах України із Заходом зросла, зокрема, на тлі саміту НАТО, перед яким Зеленський заявив, що було б абсурдом, якби Альянс не надав Україні якусь дату чи графік, відповідно до якого було б запропоновано приєднатися до організації, і після його було опубліковано комюніке, яке не містило чітких умов для членства. 

На думку журналіста, Пристайко відчував, що стосункам між Україною та її найближчим західним партнером – Великобританією – на тлі останніх подій було завдано шкоди, і це потрібно виправити. А його звільнення, на переконання Вінтура, призведе до значних змін у комунікації між партнерами. 

"Його звільнення разом із очікуваним відходом Воллеса з посади міністра оборони означає, що відбудуться значні зміни в ключовій частині осі Великобританія-Україна в критичний для [українського] наступу час",

– вважає журналіст.

Звільнення Вадима Пристайка з посади посла України у Великобританії - що треба знати

21 липня президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Вадима Пристайка з посади посла України у Великобританії. Він обіймав цю посаду з червня 2020 рок. Перед цим був міністром закордонних справ України.

Звільнення відбулося після того, як посол публічно розкритикував Зеленського за його коментарі у бік британського міністра оборони. 

У телеінтерв’ю Sky News Вадим Пристайно поставив під сумнів доречність поведінки Зеленського під час цьогомісячного саміту НАТО. Зокрема, йшлося про зауваження міністра оборони Великобританії Бена Уоллеса, який припустив, що українці ставляться до Заходу, як до Amazon, і реакцію українського лідера на це.

Журналісти Sky News перепитали Пристайка, чи є натяк на сарказм в обіцянці "кожного ранку прокидатися і дзвонити Бену Воллесу, щоб подякувати йому", яку Зеленський дав у відповідь на зауваження міністра. Посол відповів: "Я не думаю, що це здоровий сарказм. Ми не повинні показувати росіянам, що між нами є щось таке. Вони повинні знати, що ми працюємо разом". 

ДЖЕРЕЛО


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.