АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Очікуємо приплив кадрів: Польща та Швейцарія готують українців до повернення, але різними способами


11-10-2023, 15:00 |

Стимулювання. Швейцарія: $4000 за повернення в Україну. Витискання. Польща: скорочення допомоги.  

 

Швейцарія буде платити українським біженцям за повернення додому. Державний секретаріат із міграції (SEM) Швейцарії у співпраці з владою кантонів представив тимчасову стратегію стимулювання повернення біженців в Україну.  

Через два-три роки – до 2025 року – буде скасований статус тимчасового захисту (статус S) для біженців з України, які виїхали після нападу Росії. Швейцарська влада розраховує, що до зазначеного терміну близько 70 000 українців (80% від тих, хто в'їхав) зможуть повернутися додому.

Очікується, що після скасування статусу S більшість українців залишить Швейцарію протягом наступних 6-9 місяців. Для стимулювання від’їзду їм запропонують фінансову допомогу від $1000 до $4000 на людину – залежно від етапу від'їзду.

Решта – 14 000 українців – побажають залишитися у Швейцарії, очікують у SEM.

Чим довше перебування у Швейцарії, тим менша ймовірність того, що людина захоче виїхати за власним бажанням, йдеться у стратегії. Крім того, після п'яти років безперервного перебування українці можуть отримати швейцарський дозвіл B, який дозволяє жити в країні п'ять років.

У документі робиться висновок, що необхідно зробити все можливе для заохочення добровільного виїзду українців. Час на підготовку до виїзду не повинен бути ні надто коротким (щоб можна було планувати повернення), ні надто довгим, щоб не спонукати людей залишатися.

З 2024 року Польща почне скорочувати допомогу для українських біженців. Про це речник уряду Польщі Пьотр Мюллер сказав в інтерв'ю PAP.

Речник польського уряду повідомив, що етап масового виїзду українців за кордон завершився. Тому рішення уряду про їх фінансову підтримку "втрачають силу, так у рішеннях прописано, що вони не будуть продовжені".

На запитання, коли саме вони почнуть втрачати силу, Мюллер відповів: "Ймовірно, перший квартал [2024 року]". Він вважає, що необхідності продовжувати цю допомогу не буде.

Цікаво, що в цей же час українці, що відвідували Польщу, збільшують свої витрати в цій країні. У другому кварталі 2023 року співвітчизники залишили у сусідів валюти на 14,7 млрд грн, що на 20% (2,5 млрд грн) більше проти аналогічного періоду минулого року. Про це йдеться у звіті центрального статистичного управління Польщі (GUS). 

Згідно з даними Євростату, на кінець червня 2023 року в Польщі було зареєстровано приблизно 975 000 українців.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.