АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Проблеми і здобутки охорони здоров'я в Одеській області під час війни обговорили в Одеському осередку НСЖУ


22-12-2023, 11:00 |

Відбулася прес-конференція, в рамках якої було обговорено питання перспектив розвитку охорони здоров'я в Одеській області, також було представлено нового керівника департаменту у цій сфері. Голова Одеської регіональної організації НСЖУ Юрій Работін представив присутнім новопризначеного директора Департаменту охорони здоров’я Олександра Курмишова та подарував декілька цікавих книжок, газету-товстушку «Золотослів», яка є багато років офіційним виданням Загальнонаціонального конкурсу "Українська мова - мова єднання", та побажав Олександру Васильовичу успіхів на новій посаді. У своєму слові у відповідь Олександр Курмишов сказав що: 

«Вперше ми передбачили в бюджеті області у фонді програми «Здоров'я Одещини» в першу чергу фінансуватимуться статті спрямовані на допомогу пільговим верствам населення, в тому числі це і чорнобильці та воїни афганці, головним акцентом робиться зубопротезування та придбання кришталиків для очей, а також закупка необхідного медичного обладнання. Також для пільговиків передбачена закупівля слухових апаратів, сума не маленька на все десь біля п’яти мільйонів гривень. Нами передбачена і в цьому році, і в подальших роках, закупівля обладнання для реабілітаційних центрів, в тому числі для Комунального некомерційного підприємства  «Багатопрофільний шпиталь ветеранів, Одеської обласної ради», який розташований в Одесі по вулиці Фонтанська дорога, будинок 114.
На медичне обладнання цього року заплановано біля 20 млн. гривень, це будуть і щілинні лампи та мікроскопи які дозволять проводити операції із заміни очних кришталиків. Проводитися вони будуть на базі двох медустанов військового госпіталю Ветеранів і на базі нашої обласної лікарні. При цьому хочу наголосити, що ми закуповуємо не лише кришталики, а й обладнання, яке дозволить проводити очні операції на високому рівні.

Що стосується центрів екстреної медичної допомоги, то перше з чим ми зіткнулися торік, т у них була проблема через відсутність палива. Цього року цю проблему вирішили додатковим фінансуванням у розмірі 8 млн. грн додатково з Одеського обласного бюджету. Ми придбали у цьому році виробів медичного призначення на 6,8 млн. грн, без яких не можлива якісна екстрена медична допомога. Біля 4,5 млн. грн ми потратили на придбання ліків. Також Австрія нам передала досить пристойні п’ять машин швидкої допомоги, які ми отримали по лінії гуманітарної допомоги. Ми їх обладнали дефібриляторами та іншим необхідним обладнанням. Крім цього ми подбали про закупівлю одягу для працівників швидкої допомоги. На ці потреби ми виділили близько 5 млн. гривень щорічно.

Крім госпіталя ветеранів війни у нас є ще центр психічного здоров'я де військовослужбовці можуть проходити реабілітацію з посттравматичним синдромом та іншими захворюваннями. У нас налагоджена робота з військовими, так ми організували 32 військово-медичні комісії для огляду здоров'я призовників та військовослужбовців.
Дуже гостро стоїть питання щодо деяких фахівців, так наприклад у нас дуже не вистачає дитячих психіатрів їх на всю область всього чотири або п'ять осіб і це незважаючи на взаємодію з нашими навчальними закладами медичним коледжем, медичним інститутом, з якими у нас є домовленості з працевлаштування випускників, все ж таки відчувається недолік фахівців.

  Величезна проблема в Одеській області стоїть трансплантації органів. Якщо ви знаєте, то у нас в області проводиться на рік близько 5-6 операцій тоді як у Львові це 90! Тобто ми бачимо що Одеській області є куди рости в цьому напрямку.
Наприклад в Одеській області немає жодного центру з пересадки кісткового мозку, тоді як у Києві їх два, безпосередньо в місті і в передмісті. Ми зараз вирішуємо на базі якого медичного закладу такий центр відкриємо. Знаєте ви чи ні, але в Одесі не існує жодного бюджетного МРТ, тому ми його придбаємо найближчим часом, за підтримки нашого губернатора.  Таким чином ми зможемо надавати безкоштовну допомогу нашим пацієнтам, що її потребують. Ми теж в обласній програмі «Здоров'я Одещини»  на 3 роки запланували ліки для особливих захворювань наприклад осінній склероз. Хоча Національна Служба здоров'я покриває це, тим не менш, ми передбачили додаткові ліки. Так ми врахували потреби хворих на гемодіаліз, це хвороби нирок. Онкологічних хворих, щоб ви розуміли в грошах це близько 10 млн гривень додатково. Це гроші на так звані життєве необхідні препарати, які ми передбачили в обласній програмі, які ми надаємо у наші медустанови. На 2024 рік програма «Здоров'я Одещини» передбачає приблизно 220 млн гривень і губернатор це підтримує.  Я вважаю, що воєнний час це дуже пристойне фінансування!» - підкреслив директор Департаменту охорони здоров’я Олександр Курмишов.

Далі присутні журналісти задали хвилюючі їх питання, серед яких найбільш цікавими були, які стосуються реабілітації і протезування. Як з'ясувалося, протез, який  виготовляється для відсутньої кінцівки служить не все життя, а лише деякий час. Так як тіло людини змінюється, відбувається зміна у всьому організмі і тому протези необхідно через час змінювати. Для цього необхідно створювати певну інфраструктуру, яка повинна працювати від медичним спостереженням. Над цим теж ще належить серйозно попрацювати. Наприкінці змістовної зустрічі депутат Одеської обласної ради Олексій Кобильников подарував працівникам Департаменту охорони здоров’я свою книгу. А відомий одеський бард Анатолій Сєбов виконав для присутніх свої чудові пісні.  

 


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.