АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Космічний проект одеських ліцеїстів


12-12-2022, 15:00 |

Цілком фантастична подія сталася зовсім недавно на мисі Канаверал у Флориді, де українські школярі, що вчаться одеського «Рішельєвського наукового ліцею» та харківської гімназії № 47 на власні очі спостерігали за запуском космічного корабля Space X Dragon з ракетою-носієм Falcon 9. Усі міссії "Аполлон» на Місяць запускалися саме із цього майданчика космічного центру Кеннеді NASA.

 

На міжнародну космічну станцію було доставлено міні-лабораторії українських школярів для проведення дослідницьких робіт в умовах невагомості.На землі аналогічні дослідження проводилися під контролем експертів міжнародних наукових центрів.Після завершення експериментів на МКС та в умовах земного тяжіння результати буде проаналізовано.

Ця програма шкільних космічних експериментів (Student Spaceflight Experiments Program — SSEP) почала працювати з 2010 року і доставила на міжнародну космічну станцію вже понад 300 шкільних проектів, над якими працювало 134 тисячі школярів та студентів з усього світу.За цей період юні дослідники та винахідники подали понад 27 тисяч пропозицій щодо дослідження космосу.

До речі, відомо, що не всі винаходи вигадані виключно дорослими.Виявляється, багато корисних і цікавих речей винайдено дітьми.Таких підлітків-геніїв виявилося так багато, що у США відзначають День дітей-винахідників – 17 січня.

Мала академія наук України минулого року вперше брала участь у SSEP та була представлена шістьма регіонами України.Цього року у програмі «Шкільні космічні експерименти» за право представляти Україну змагалися 1262 школярі 7—11-х класів під керівництвом 34 керівників.Фіналістами стали 60 проектів.Після чого серед них були обрані ті, чиї ідеї можна випробувати у космосі.І ось 24 найкращі роботи американських та українських школярів полетіли у космос на американському космічному кораблі.

Учні «Рішельєвського наукового ліцею» відправили на МКС міні-лабораторію для дослідження дії космічної мікрогравітації на процес формування кристалів, їх розміри, кількість, форму. Для експерименту було обрано калій(Ш) гексаціаноферрат. Він знайомий школярам із курсу хімії. Жовта кров'яна сіль, її друга назва, застосовується при фарбуванні тканин, паперу, для виявлення заліза, цинку, міді, кадмію, кобальту, необхідна для переробки та знищення радіоактивного цезію, має антикорозійні властивості, входить до складу харчової добавки Е536.
Дуже захоплено під керівництвом Анастасії Маслечко, вчителя фізики «Рішельєвського наукового ліцею» працювали у лабораторії учні 8-го класу. Завдяки їхньому вмінню експериментувати, наполегливості та акуратності при проведенні досліджень Андрій Гриб та Микита Скрипник стали переможцями конкурсу.
Школярі Харківського ліцею вивчали затвердіння стоматологічних матеріалів за умов мікрогравітації. Вони з'ясовували, чим відрізняються стоматологічні матеріали, що затверділи у космосі, від тих, що формуються за умов земної гравітації. Їхня лабораторія перевіряла міцність адгезії, тобто зчеплення матеріалу пломб із зубами людини в умовах невагомості. Виявляється, у космічних польотах може виникнути проблема із зубами у космонавтів, оскільки їхня їжа недостатньо тверда для стимуляції оновлення дентину. Зуби часто втрачають кальцій, ламаються. Тому ця цікава робота має важливе практичне застосування. Сумно зазначити, що до будівлі гімназії внаслідок обстрілу потрапив снаряд. Довелося із зруйнованої гімназії рятувати та відновлювати міні-лабораторію.
Станіслав Довгий, доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент Національної академії наук України, який багато років є президентом Малої академії наук України, зазначив, що, незважаючи на те, що всі зусилля нашої країни зосереджені на перемозі у війні, розвиток наукового потенціалу залишається пріоритетним та націлен на виховання нового покоління вчених та винахідників. Участь у подібних конкурсах допомагає виростити талановитих українських вчених, експериментаторів, виховати майбутню наукову еліту нашого суспільства.2023 року конкурс серед юних дослідників триватиме.
Вже 20 навчальних закладів України подали свої заявки. Два проекти-переможці полетять до космосу.
Валентина КИСЕЛЬОВА

Газета: Вечерняя Одесса
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.