АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Зроблено ще один крок до членства в ЄС. Верховна Рада ухвалила новий закон про національні меншини


20-12-2022, 17:00 |

Верховна рада у вівторок ухвалила в цілому законопроєкт №8224 про національні меншини (спільноти) України, який є однією з вимог для руху України до Європейського Союзу. Згідно з пояснювальною запискою, закон закріплює визначення "національні меншини (спільноти)", їхні права, свободи та обов'язки, а також особливості відповідної державної політики.

 

Законопроєкт про національні меншини є однією з вимог Європейської комісії для підтвердження руху України до Європейського Союзу. 

На початку листопада спікер парламенту Руслан Стефанчук стверджував, що Україна отримала висновок від міжнародних партнерів щодо законопроєкту про національні меншини. Станом на кінець жовтня українські експерти оцінили виконання цього напрямку в 5 балів із 10.

 

Цей документ, нібито доопрацьований з урахуванням попередніх коментарів з боку ЄС, хотіли винести на голосування у вересні, проте на заклик експертної спільноти вирішили дочекатися висновку "європейських партнерів": голова ВР оголосив про його передачу до Єврокомісії та Ради Європи, висновки яких станом на кінець жовтня не надходили.

Утім, у Венеційській комісії, яка є ключовою інституцією Ради Європи для цього законопроєкту, його не отримали, і не зовсім зрозуміло, чого очікують парламент та розробники проєкту.

Застереження профільних експертів лишаються незмінними: у законопроєкті "Про національні спільноти" є елементи звуження прав, неусталена термінологія, що відсутня у Конституції та інших законодавчих актах ("національні спільноти"). 

Необхідно дочекатися коментарів також міжнародних інституцій, але наразі влада навіть не запускає цей процес.

Якщо виконання цієї роботи не пришвидшиться, про швидке виконання кандидатських "7 кроків" не зможе йтися навіть у теорії.

За словами одного з джерел ЄвроПравди, зараз розглядається можливість отримати висновок інших інституції Ради Європи, ніж "Венеційка", але лишається відкритим питання, чи погодиться із таким варіантом Європейська комісія.  


Газета: Вечерняя Одесса
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.