АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Мандруємо Всесвітом з астрономічним календарем


23-05-2023, 19:00 |

Днями побачив світ Одеський астрономічний календар на 2023 рік.Його видання дуже затрималося з відомих причин.Минула зима, яку одесити провели у темряві, внесла суттєві корективи до планів.Примітно, що вперше календар вийшов українською та російською мовами.

 

 

Цей випуск став 24-м з моменту початку його видання у 2000 році.Загалом у календарі збережено традиції попередніх випусків, і читач, як і раніше, зможе познайомитися з основними астрономічними та космічними подіями, такими як сонячні та місячні затемнення, видимість планет, Сонця та Місяця, проходження поблизу Сонця та Землі комет та астероїдів.До речі, в астрономії продовжуються відкриття.І про них розповідає календар.

Цікаві теми для обговорення запропонувала щорічна міжнародна Гамівська конференція з астрофізики та космології.Так, за мотивами доповіді наукового директора Інституту астрофізики в Італії Філліпо Зербі я підготував статтю «Перспективи наглядової астрономії на наступне десятиліття».Доповіді, що прозвучали на цій Гамівській конференції, відображені в нарисі А. Жука «Захоплююча історія відкриття нестаціонарного Всесвіту: від великої помилки до експериментального підтвердження».Традиційно у календарі висвітлюються основні космічні та астрономічні новини минулого року, новий формат роботи Одеського університетського планетарію.Цікавим є нариси історії астрономії в Одесі та розповідь про знаменні ювілеї цього року.

Так, 19 лютого 2023 року виповнилося 550 років від дня народження Миколи Коперника – засновника геліоцентричної системи світу.У травні виповнилося 480 років від дня появи великої праці Коперника «Про обертання небесних сфер».Цей видатний твір дозволив людству зрозуміти своє справжнє місце у Всесвіті.

Вже скоро, 23 травня, виповнюється 155 років від дня народження видатного вченого та популяризатора науки професора К. Покровського, який був директором астрономічної обсерваторії у складний період її історії з 1934 по 1944 роки.Фактично вчений зберіг обсерваторію під час Другої світової війни.Фотографії К. Покровського та його численних книг, за якими викладалася астрономія у всій Європі, прикрасили обкладинку календаря.Про знаменну подію року — 100-річчя Одеського будинку вчених та історію його астрономічних секцій йдеться в нарисі С. Жекової, Л. Роговської та М. Рябова.

Розповідається в календарі про 90-річчя відомих астрономів І. Клімішина і Р. Гершберга.Завершальна частина видання має список нової літератури з астрономії, карти зоряного неба і навіть сторінки поезії.

Презентація Одеського астрономічного календаря відбудеться на засіданні астрономічної секції Будинку вчених у п'ятницю, 26 травня, о 17 годині.Придбати календар можна також під час відвідування планетарію (програма в інтернеті https://www.facebook.com/planetarium.odessa) або будь-якого дня в астрономічній обсерваторії, що знаходиться в парку Шевченка.

Михайло Рябов.Голова Одеського астрономічного товариства


Газета: Вечерняя Одесса
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.