АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ВКО – наш внесок у Перемогу


8-09-2023, 13:00 |

З перших місяців війни, коли прийшло усвідомлення того, що сталося, розуміння, що вторгнення росії на територію України, сусідньої суверенної держави – не страшний сон, а сувора реальність, Всесвітній клуб одеситів став опорою та центром підтримки для багатьох городян, моральної, душевної та фізичної. І одесити, і вимушені переселенці приходили сюди, щоб відігріти душу, повернути віру в людей, надію, що ми зможемо впоратися з лихом, що спіткало нас. Коли виявилися закритими театри, музеї, бібліотеки, концертні та виставкові зали, клуб, наш рідний клуб, невеликий за розмірами, але такий теплий та затишний, набув нових смислів та формату роботи.

 У найважчий період, у березні 2022 року Всесвітній клуб одеситів розпочав активну діяльність на підтримку одеситів, тимчасово переміщених до Одеси людей, воїнів Одеської теробороні та ЗСУ.

Першими з них стали: джазовий концерт Вадима Бессараба та благодійний концерт солістів Одеської опери «З любов’ю до України».

У цей дуже непростий час, в який Клуб, як і кожен з нас, вносить свій вклад в перемогу нашої України над агресором, мир у своєму місті, ВКО було організовано і проведено близько 200 благодійних заходів, більшість з яких були спрямовані на моральну підтримку одеситів і тимчасово переміщених до Одеси людей.

Серед них: понад 20 Благодійних виставок, у тому числі Міжнародна виставка карикатур «Російський військовий корабель, йди нах*й!». Нами було проведено шість благодійних концертів солістів Оперного театру «З любов'ю до України», одинадцять Благодійних концертів солістів Одеської обласної Філармоніі, два благодійних концерта солістів театра Музкомедии; п'ятнадцять Благодійних джазових концертів за участю Сергія Терент'єва, Олексія Пєтухова, Вадима Бессараба та студентів Музикальної академіі ім. Нежданової, а також понад сто благодійних заходів: Благодійни Літературно-музичні програми з письменниками Оленою Андрейчіковою, Ганною Михалевскою, Ольгою Лесовіковою, Оленою Герасімовою, Людмілою Шаргою, Олексієм Семеніщєвим, Камилою Равінскою, Марією Луценко, Яковом Майстровим, Катериною Яковлевою, Ігорем Лосінськими, Презентаціі книг Леоніда Авербуха та Аркадійя Хасіна, Євгена Голубовського та Валерія Хаіта, Едуарда Амчиславського та Олександра Галяса, Євгена Гімельфарба та Вікторіі Коритнянської, Сергія Котелко «Анатра» та Тетяною Тхоржевскою «Одеса очима понаехавших».

 

***

Вже у травні 2022 року, лише через три місяці з початку вторгнення в Україну росії, у Всесвітньому клубі одеситів відбулася презентація збірки «Війна», вірші та проза одеських авторів Майже неймовірна швидкість випуску цієї збірки. Місяцем раніше віце-президент Клубу Євген Голубовський запропонував учасникам Літературної студії «Зелена лампа» зібрати та принести розповіді, есе, вірші – все, що вони написали в перші 45 днів війни. Упорядником книги стала Оксана Шалашна, адже й сам Євген Михайлович приніс свій щоденник – «Живемо далі. Витончено та суворо зверстав книгу поет Сергій Главацький. Фотографії до книги подарували поет Ірма Петрова та фотограф Олександр Синельников. І буквально за 10 днів видавництво здійснило тираж. До збірки увійшли твори Сергія Рядченка, Євгена Деменко, Семена Абрамовича, Ганни Костенко, Тетяни Орбатової, Олександра Хінта... 37 авторів склали щиру емоційну книгу, аналогів якої на той момент в Україні не було. Це не просто збірка оповідань, а документ, живий літопис переживань лютого-квітня 2022 року.

 

Віталія Бабущак

 

Дні «крадуни», усмішку однімають,

І пражать болем, буцім батогом.

В ці злі часи безсиллям захлинаюсь

І тіло наче скуте ланцюгом.

 

Здається, все пропало, «миші з’їли».

Втрачають сенс майбутні добрі дні.

Їх ніби ціанідом отруїли,

А що лишилось – те дали мені.

 

Залізти б в шафу, і сховатись тихо,

Закрити двері, викинути б ключ…

І там сидіти…поки пройде лихо,

Аби лиш з ним не битись власноруч.

 

В ці «чорні» дні, так хочеться до мами,

Щоби вона їх геть десь відвела,

Щоби зігріла теплими словами,

Щоб захистила від страху і зла.

Дні «крадуни», страшать мене і досі,

І все здається, що не стане сил,

Щоб їх здолати; Але кожен досвід –

Найкраще кріпить неприкритий тил.

 

***

Але трагічні події, спричинені військовою агресією з боку РФ, важко позначилися і на біженцях, зокрема – дітях із сімей переселенців із тимчасово окупованих районів України. І тоді Клуб організував посильну допомогу юним українцям – концерти, спектаклі, літературно– музичні зустрічі, виставки малюнків та щотижневі творчі майстер– класи для маленьких мешканців нашого міста, які приїхали з Лисичанська, Кроматорська, Слов'янська, Херсона, Миколаєва, Дружківки, Луганська та ін. місць.

Щосуботи в Клубі проводилися майстер-класи акторської майстерності, вокалу, живопису. Було організовано благодійні концерти «Дорога до миру», «Різдвяний подарунок», «Джаз для дітей та дорослих».

Завдяки підтримці членів та друзів Всесвітнього клубу одеситів діти-переселенці відвідують театральні спектаклі та вистави Одеського цирку.

Знаковою подією стало створення на базі СКО Всесвітнього клубу юних одеситів для підтримки талановитої одеської молоді. Це сталося 6 березня – у день народження президента Клубу Михайла Жванецького. Слова письменника стали девізом ВКЮО – «Смак із дитинства. Музика з дитинства. Мова з дитинства. Література з дитинства. Потім не буде…».

Так отримує втілення ідея популяризації творчості та ідей молодих одеситів, здатних та бажаючих влитися у творчий та культурний простір Одеси.

 

З початком війни до розкладу Клубу міцно увійшли творчі щотижневі майстер-класи для дітей з тимчасово переміщених та одеських сімей «Мистецтво жити в Одесі».

Діти з Донецької та Луганської областей, Дружковки, Краматорську, Слов`янська, Херсону и Ніколаєву відвідують уроки акторської майстерності та вокалу, живопису та рукоділля, української мови та історії Одеси. Завдяки спонсорській підтримці членів ВКО Олександра Сивака та Катерини Безпалової (Фонд «Рева») було проведено 4 великих благодійних концерти «Ми народжені для щасливого життя», «Дорога до миру». «Софійна ялинка», «Одеське новорічне диво», на кожному з яких більш ніж 150 дітей отримали цінні та солодкі подарунки.

За фінансової підтримки члена ВКО Гагіка Оганесяна 30 дітей-переселенців відвідали виставу в Цирку, програму «Подорож юного музиканта» в Оперному театрі, виставу «Попелюшка» в Одеській Музкомедії. Після кожного майстер– класу для дітей підготовлено «солодкий стіл». У рамках проекту – Міжкультурний зв`язок – спільні проєкти з міськими дитячими бібліотеками та школами мистецтв №№ 1, 4, 8 та 14, Школою-інтернатом ім. проф. П.Столярського.

Було проведено 20 виставок живопису та фотографії відомих одеських художників та фотографів, у т.ч. виставка робіт Станіслава Зайцева та Ніни Федорової «Ангели пам'яті»; благодійна виставка колекції дзвіночків Олени Редько та карикатур Андрія Шишкіна; виставка графіки переселенки із міста Дружківка Олени Кисловської «Коли зростається незриме».

З початком війни керівництвом Всесвітнього клубу одеситів було вирішено проводити благодійні концерти та вечори для збору коштів на закупівлю бронежилетів, медичних препаратів та інших необхідних предметів для бійців загонів Одеської тероборони та бійців ЗСУ. В загони тероборони було передано 70 бронежилетів.

Збори коштів у Всесвітньому клубі одеситів допомогли Одеському військовому шпиталю придбати потрібні ліки та обладнання для поранених бійців.

Одеській бригаді морської піхоти ВМС України було передано препарати та пристрої для екстреної медичної допомоги воїнам ЗСУ: 70 турнікетів, 70 бандажів, 15 шин, 50 термоковдр. Начальник медичної служби Аркадій Борисович Савінський від імені командування бригади подякував усім клубівцям, хто надав допомогу у такий важкий для нашої країни час.

Лише цього року Клуб передав медичній службі Одеської бригади морської піхоти 980 пакетів «Астрофарма», 1200 пакетів «Астроцітрона», 98 турнікетів, 85 бандажів, 65 термоковдр, 107 штук хірургічних імплантатів, 15 хірургічних шин та інші препарати.

 

Неоціненну допомогу у лихоліття надали члени клубу, які живуть у різних точках Землі. Особливої подяки по праву заслужив волонтер ЗСУ з Ізраїлю, який побажав залишитися інкогніто. Це його стараннями заявка медичної служби була задоволена у найкоротший термін. Наша безмірна подяка за допомогу в придбанні ліків для бійців ЗСУ Йосипу та Ларисі Макагон із Нью-Йорка, Алексу та Вікторії Татаровим із Тель-Авіва, Любові Годун із Мельбурна, Беллі Тульчинській із Рамлі, Лілії Сталик із Брукліну, Юлії та Михайлу Швабським із Майамі, Гелен зі Швейцарії та другові Клубу одеситці Тамарі Каганович. У перші ж місяці війни руку допомоги простягнув голова австралійської філії ВКО Гаррі Вовк. Велику допомогу та підтримку надав юрист та адвокат Нью-Йорка, одесит Steve Yuniver. Він неодноразово приїжджав до Одеси, до Києва, допомагаючи українським бізнесменам укладати контракти, відстоював їхні інтереси в судах. І завжди відвідував місця, які пам'ятав із дитинства. А з початком війни, дізнавшись про звернення ВКО до одеситів усіх країн, Steve перетворив свій офіс у центрі Нью-Йорка на збірний пункт гуманітарної допомоги українським біженцям. На рахунок ВКО нью-йоркський одесит двічі відправив значнi суми. На ці кошти було закуплено та передано одеським військовим бронежилети. Ілля Камінський – великий сучасний поет, літературний критик, викладач літературної творчості (США) став амбасадором творчої Одеси, міста, де пройшли його дитинство та юність, перекладає англійською вірші сучасних одеситів. З початку війни Ілля доклав чимало сил для того, щоби зібрати фінансову підтримку для Літературного музею, Всесвітнього клубу одеситів, літературної студії «Зелена лампа», газети «Вечірня Одеса». Також Ілля Камінський організував збір коштів для гуманітарного центру «Гостинна хата» та для організацій, які допомагають людям із проблемою слуху. Благодійність цих чудових людей – внесок у нашу майбутню перемогу.

У 2023 році Клуб продовжує співпрацю з одеськими письменниками, поетами та музикантами, проводить виставки, благодійні зустрічі та вечори для підтримки одеситів та воїнів ЗСУ. Учасниками Літературно-музичних програм Клубу стали: Людмила Шарга, Олексій Семенищев, Олена Куклова, Ганна Михалєвська, Ольга Лесовікова, Олена Андрійчикова, Марія Луценко, Катерина Яковлєва, Олена Герасимова, Ігор Лосинський, Каміла Равінська, Яків Майстровий…

 

***

Півтора року кровопролитної війни. Як не схожі стали наші безсонні ночі та неспокійні дні на колишнє мирне життя. Але саме тепер, у цей страшний час, народилася ідея об'єднати всіх одеситів світу для допомоги у захисті Одеси. Щоб потім, після Перемоги було куди приїжджати та милуватися нашою Одесою. Фонд захисту Одеси. Ідея його створення під егідою Всесвітнього клубу одеситів допоможе нам стати сильнішими, вистояти, згуртуватися. Коли, як не зараз? І хто, як не ми?

 

Оксана Шалашна

Фото Олександра Синельникова


Газета: Всемирные одесские новости
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.