АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 КІНЕМАТОГРАФІЧНІ СКАРБИ


10-10-2021, 19:00 |

100 кінодокументів з архіву українського німого кіно — відтепер в онлайн доступі.


Як підкреслив голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов під час презентації онлайн-проєкту «Архів українського німого кіно», ця подія є знаковою, бо створює можливість для ознайомлення з аудіовізуальною спадщиною нашої країни, вільного доступу до неї. Проєкт орієнтований як на дослідників різних сфер (науковців, кінематографістів, журналістів), так і на широке коло користувачів.

«До кінця цього року з’являться ще кілька онлайн-платформ Національного архівного фонду», — анонсував Анатолій Хромов.

За словами старшої наукової співробітниці Інституту історії України НАН України, кандидатки історичних наук Яни Примаченко, доступ до кінохроніки і документального кіно тих часів презентує сучасну Україну як європейську державу з великою історією.

«Кінематографічна спадщина набуває особливого значення тоді, коли нею можна користуватися. Скарби, які зберігаються в наших архівах і нині стали доступними, дозволять отримати нові знання, посприяють збереженню національної пам’яті й творенню нової реальності», — переконана перша заступниця керівника Укрдержархіву Тетяна Ємельянова.

Наразі онлайн–ресурс налічує 113 кінодокументів, загальна кількість якого складатиме 189 кінодокументів. Проект Укрдержархіву орієнтований на дослідників різних сфер: науковців, кінематографістів, журналістів, а також на широке коло користувачів.

Ознайомитися з архівом українського німого кіно можна за посиланням: https://www.youtube.com/playlist?list=PLaiKyJj77P4wlB1K_lrcNnMoetK8Ykxeh

До вашої уваги – 6 кіножурналів:

Кіножурнал №1/167;

Кіножурнал №4/170;

Кіножурнал № 5/171;

Кіножурнал №8/174;

Кіножурнал №10/176;

Кіножурнал №13/179.

Тематичний діапазон нового поповнення архіву доволі широкий. Увагу глядача неодмінно привернуть короткі сюжети, у яких відбилися значущі події і буденність епохи, тут і: зустріч на харківському вокзалі кінематографістів, серед яких можна побачити Олександра Довженка, проводи комсомольців Київщини на шахти Донбасу, закриття синагоги у Меджибіжі Проскурівського округу, урочистості з нагоди святкування 10-х роковин Київського українського драматичного театру та інші історії.


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.