АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Штрафи бізнес не стимулюють


22-04-2022, 15:00 |

Безумовно, кращий шлях розвитку суспільних, зокрема економічних, відносин — еволюційний. Утім, треба лише згадати, в яких умовах із 24 лютого працює український вищий законодавчий орган (хоча б таємницю скликання засідань), а відтак тимчасово не нагадувати про еволюцію.

 

5 квітня Президент України подписав і того ж дня в газеті «Голос України» був оприлюднений розглянутий нами закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства України на період воєнного стану» (див. «ЧН» за 31 березня — 2 квітня), з повним текстом якого можна ознайомитися за посиланням http://www.golos.com.ua/documents/z-2142-ix.pdf. Отже, норми закону, передусім митні, діють уже з 5 квітня.

Важливою новацією є те, що заяву про перехід на єдиний податок за ставкою 2% можна подати в будь-який день після 1 квітня — її реєстрація відбудеться наступного дня.

Не забарилася і Державна податкова служба, яка припинила свій простій та оприлюднила розлогий коментар нових законів (73 питаня-відповіді, з якими можна ознайомитися за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/578879.html).

Суттєвим вбачається питання-відповідь «Чи можливий перехід на єдиний податок за ставкою 2% при наявності податкового боргу? Скажімо, ПДВ за лютий не сплачений».

Наявність податкового боргу не є підставою для відмови від реєстрації суб’єкта господарювання платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу, оскільки відповідно до підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, платники податків звільняються від передбаченої Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні».

Таким чином, перелік платників єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки став практично необмеженим.

Гадаю, що революція податкового і митного законодавства на цьому не завершиться. Зокрема, на думку автора, неохідним є скасування відновлення фактичних перевірок під час воєнного стану, про які нема згадки серед 73 питань-відповідей податківців. А ці перевірки були і є справжнім лихом для бізнесу, потужною руйнівною силою національної економіки. Завдяки новим законам бізнес потроху починає оговтуватися. Власне, закони і були на це спрямовані. А тут — на тобі: не видав покупцеві чек при продажу коробки сірників — отримай захмарні штрафи, які відіб’ють бажання працювати далі.

Марк БЕЙГЕЛЬЗІМЕР,
кандидат економічниих наук.

 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.