АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Де вода, там і верба


22-04-2022, 17:00 |

І ще кілька гарних приказок про воду: «Не плюй у криницю, бо доведеться з неї ще води напитися»; «Води — хоч топитись, та нема де напитись»; «Чим глибша вода, тим більша риба»; «З брудної води ще ніхто чистим не вийшов»; «Не виливай каламутну воду, доки чисту не найдеш»; «Тиха вода найглибша»; «Чий берег, того й вода»…

 

Кажуть, вода має пам’ять. А ще вчені виділяють щонайменше п’ять різних станів води у рідкому вигляді та 14 станів — у замерзлому. При мінус 1200 градусів за Цельсієм з водою починає відбуватися щось дивне: вона стає тягучою, як патока, а за температури мінус 1350 і нижче — перетворюється на «склоподібну» тверду речовину, в якій відсутня кристалічна структура.

Що ще цікавого?

Організм дорослої людини на 60-70% складається з води, дитячий — на 80%, а ембріона — на 94%.

У середньому кожна людина на планеті щорічно споживає десь 60 тонн води (питної і тої, що міститься в продуктах, отриманих завдяки воді).

Скільки її пити на добу? А скільки захочеться!

Важливіше за воду тільки повітря, без якого життя не можливе в принципі.

Без води людина, не завдаючи значної шкоди здоров’ю, може жити лише 3—4 дні, а от без їжі здатна протягнути майже три місяці.

У світі 1 мільярд 100 мільйонів людей не мають доступу до якісної питної води.

Вода життєво необхідна не тільки кожній людині. Вона є джерелом життя для будь-якого живого організму на планеті.

Приблизно 70% нашої планети вкрито водою. Але тільки 1% з цієї води придатний для пиття, тобто не потребує додаткового очищення.

Через струмінь води у крані завширшки з голку за добу ви-тікає приблизно 840 літрів.

Щодня з поверхні Землі випаровується 1 трильйон тонн води, яка повертається назад у вигляді туманів і дощів.

Хімічної сполуки H2O у чистому вигляді в природі не існує. Вода — це універсальний розчинник, адже розчиняє в собі все, що зустрічає на шляху. Наприклад, насолоджуючись смаком колодязної води, ми випиваємо чи не всю таблицю хімічних елементів, зрозуміло, у різних молекулярних комбінаціях.

Хімічні дослідження показують, що в одному кубічному сантиметрі морської води міститься 1,5 г білка і безліч інших мінеральних речовин.

На замовлення ООН вчені дослідили якість води в 122 країнах світу. Найчистішою вона виявилася у Фінляндії.

Озеро Байкал є найбільшим «резервуаром» запасів прісної води на планеті — біля 23,5 тис. кубометрів.

Експерти розрізняють 1500 видів води, класифікуючи її за низкою ознак: походженням, видом та обсягом розчинених речовин і т. д. Наприклад — тала вода, грунтова тощо.

Сухий лід не містить води. Це заморожений діоксид вуглецю, здатний перетворюватися з твердого стану в газ при кімнатній температурі та атмосферному тиску, минаючи рідку фазу.

Лід допоміг придумати холодильник. Тисячі років тому люди вже використовували лід для збереження свіжості продуктів. На початку ХІХ століття із замерзлих водойм вирізали крижані куби, привозили їх і тримали в спе-ціальних ізольованих приміщеннях і льохах, а наприкінці того ж століття почали застосовувати ящики з льодом для продуктів.

Льодовики мають дуже важливе значення для забезпечення життєдіяльності на Землі: вони містять 2/3 запасів прісної води на планеті і саме льодовики стримують глобальний рівень води у Світовому океані.

У Тихому океані міститься 46% усієї кількості води на планеті, в Атлантичному — 23%, в Індійському — 20%, у Північному Льодовитому — 4%.

Середня температура води на поверхні Світового океану — близько 17 градусів за Цельсієм. А от температура повітря в нижніх шарах над океаном — 15 градусів.

В Антарктиді є озеро з водою, у десятки разів солонішою від морської. Вона настільки солона, що не замерзає навіть при 50 градусах.

Найхолодніший лід — в Анта-рктиці, а найтеплішим вважається альпійський: його температура — 0 градусів за Цельсієм.

У Словенії існує унікальне озеро Циркницьке: в зимовий та літній періоди воно безслідно зникає, а навесні й восени наповнюється.

В Азербайджані є унікальна водойма з різновидом води, яка може запалюватися. Якщо піднести сірник, вода спалахне. Причина: високий вміст у ній метану.

Гаряча вода має здатність замерзати швидше, ніж холодна. Це можна перевірити і самому.

Згідно з поширеною теорією, вода в рідкому вигляді з’явилася на нашій планеті близько 4 мільярдів років тому.

Рідка вода, необхідна для всіх відомих життєвих форм, не існує на поверхні жодної з планет Сонячної системи, крім Землі.

Якби всю воду Світового океану рівномірно розподілити по поверхні Землі, то утворився б шар завтовшки понад 2,7 кілометра.

Вчені припускають, що поживні властивості Атлантичного океану (те, що люди можуть виловити і спожити) прирівнюється до 20 тисяч світових урожаїв на суші.

Воду з лікувальних мінеральних джерел вперше почали продавати в Німеччині у 1787 році. Однак світова торгівля мінеральною водою поширилася лише після європейських епідемій холери. Перші партії пляшок «мінералки» наповнювалися на знаменитому в той час водному курорті Карлсбад, відомому нині як Карлові Вари.

У мантії Землі міститься у десятки разів більше води, ніж на її поверхні.

Загальна маса води в Світовому океані становить близько 1/4400 від загальної маси нашої планети.

Підготувала Яна СТАСІНА

 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.