АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Євромандри кінофесту «ОКО»


10-11-2022, 15:00 |

У вересні у Болграді мав відбутися мій улюблений, уже третій, міжнародний етнографічний кінофестиваль «ОКО». Та через широкомасштабне вторгненням росії його проведення опинилося під питанням. І все ж вихід знайдено: фестиваль пройде за кордоном.

 

Отже, 13-18 листопада наше «ОКО» у рамках CamerimageFestival прийматиме середньовічне польське місто Торунь.

Директорка кінофесту Тетяна Станєва переконана, що цей вимушений крок добре позначиться на реноме фестивалю і розширить його можливості.

«Там, за кордоном, ми проповідуватимемо Україну та її культуру, як апостоли Христа, з усією силою неофітів. Бо віримо: світло переможе, життя завжди перемагає смерть… Наша культура — це наша зброя. Нею ми воюємо! Заради неї ми боремося! Нею переможемо! Будьте певні!»

— палко й емоційно написала вона на сторінці у Фейсбук.

Офіційне гасло фестивалю «Святкуй життя!» ще раз підкреслює його філософію та стверджує, що жодна агресія не може завадити Україні жити.

«ОКО» представлятиме різноманітні фільми про різні країни, нації, культури та релігії, таким чином відкриваючи й досліджуючи різні способи життя, пропагуючи мир і взаєморозуміння.

Цьогоріч на розгляд надійшло 1171 заявка з усіх континентів, що стало рекордом для «ОКО». Стрічки фестивалю, програму якого було скорочено, змагатимуться у розділах Feature (повнометражний фільм) та Short International (короткометражний міжнародний фільм). Їх оцінюватиме міжнародне журі. Усі українські роботи, подані на фестиваль, покажуть у спеціальній позаконкурсній секції.

Відразу після церемонії закриття третього фестивалю у Торуні, «ОКО» помандрує на північ Європи, щоб відкрити нашу країну для Фінляндії. Відтак 20 листопада українське кіно демонструватимуть у Гельсінкі.

«Фільми, які ми хочемо показати у Фінляндії, розкажуть більше про Україну, її багатовікову історію та культуру — це те, за що Україна продовжує боротися і що захищає від російської агресії сьогодні. Ці стрічки розвінчують пропагандистські міфи Радянського Союзу та викривають проблеми і болі нашої країни. Глядачі зможуть поглянути на Україну іншими очима, зможуть поговорити про нашу країну з авторами та командою з України»,

— ділиться Тетяна Станєва.

А програмна директорка «ОКО» Олена Рубашевська підкреслює, що під час підготовки команда намагалася зберегти баланс між сумом і ра-дістю, серйозними і розважальними темами:

«У Фінляндії ми дуже хочемо, щоб глядачі відкрили для себе Україну не лише через призму війни, але й з іншого боку. Наша країна та її культура є великою й різноманітною, і ми певні, що покажемо її несподівані сторони».
Ярослава РІЗНИКОВА

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.