АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Соціальні гуртожитки. Як громада може забезпечити житлом переселенців


4-07-2023, 17:00 |

Про механізм перетворення звичайного житла на соціальне та умови, на яких внутрішньо переміщені особи можуть його отримати, дізналися учасники інформаційної сесії, організованої програмою «U-LEAD з Європою».

 

Нині кожна громада, яка не розташована на території бойових дій або на тимчасово окупованій території, надає прихисток тисячам переселенців. До експертів U-LEAD надходять чимало запитів від представників органів місцевого самоврядування щодо роз’яснення механізмів організації шелтерів, використання майна відумерлої спадщини, а також створення соціальних гуртожитків.

— Більшість громад знаходять свої механізми забезпечення житлом ВПО. Під час інформаційної сесії учасники мали можливість підтвердити свої дії в цій сфері або відкоригувати їх, щоб надавати допомогу постраждалим у законний спосіб, вчасно і якісно,

— повідомляє U-LEAD.

Створення соціальних гуртожитків, на думку експертів програми, є одним з ефективних рішень забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. Такий гуртожиток — це со-ціальне житло, яке надається громадянам України на час їх перебування на соціальному квартирному обліку за умови, що воно є єдиним місцем їх проживання. Належить до житлового фонду соціального призначення і не може бути приватизоване.

Фонд соціального житла може формуватися в громаді за рахунок будівництва нового, передачі в комунальну власність відумерлої спадщини (про це читайте тут — https://u-lead.org.ua/news/36) або державного соціального, реконструкції наявних помешкань, переобладнання нежилих будинків тощо.

Щоб надати статус соціального звичайному житловому приміщенню, необхідні рішення місцевої ради та положення про соціальний гуртожиток, підкреслюють спікери програми.

Одержуючи житло, людина укладає угоду з місцевою радою, зобов’язується дотримуватися правил його використання та сплачувати за комунальні послуги.

Спікери відповіли на питання учасників щодо реагування на неналежне використання отримувачем житла та умови розірвання угоди. За їхніми словами, розірвання договору можливе лише з ініціативи наймача помешкання. Власник це може зробити лише в судовому порядку. Але якщо наймач постійно нехтує правилами або не користується помешканням, то його необхідно попередити про порушення письмово й ініціювати розірвання угоди.

Слід зазначити, що соціальні гуртожитки як місця компактного розселення ВПО виявилися ефективнішими, ніж модульні містечка. Цю думку в ефірі телемарафону «Єдині новини» озвучила Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Наразі в Україні є 25 модульних містечок, у яких проживають до 5 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Тих же, хто потребує соціального житла, — 4,8 мільйона. Відтак соціальні гуртожитки, переконані експерти, можуть стати більш вдалим рішенням, ніж модульні містечка.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.