АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Моя дорога медична допомога


25-07-2023, 17:00 |

Війна завдала важкого удару по здоров’ю звичайних українців. Хоча ми й жартуємо, що з повномасштабною агресією завершилася пандемія ковіду, не перестаємо хворіти й звертатися до лікарів.

 

Особливо дісталося людям старшого віку, змушеним залишити рідні домівки. Вони втратили все, що додавало їм сили та наснаги, допомагало триматися: свої оселі, родинні та дружні зв’язки, звичний спосіб життя. Більшість пенсіонерів, що переїхали на нові, безпечніші місця, почали хворіти частіше: хронічні недуги нікуди не поділися, а до них додалися серцеві напади, стрибки тиску та інші болячки, пов’язані зі стресом.

Як ВПО старшого віку справляються з хворобами? Яку медичну допомогу отримують?

Ми вислухали дві історії переселенців, пов’язані з оперативним лікуванням в Одесі, і вони — різні.

Історія перша. Одеські діаманти

70-лятня пенсіонерка Валентина Олексіївна Канавка перебралася до Одеси із Херсона ще рік тому. Вже досить давно хворіє на ноги. Довелося робити операції — тотальне ендопротезування обох колінних суглобів. Лікаря всією родиною шукали в інтернеті.

Молодий хірург Артур Заїн відразу викликав довіру: спокійний, доброзичливий, уважний, з добрими, розумними очима. Про нього чули багато хороших відгуків від вдячних пацієнтів. На консультації пенсіонерка прийняла рішення лікуватися саме у нього — у відділенні реконструктивної та пластичної хірургії КНП «Одеський регіональний клінічний протипухлинний центр».

— Оперувала бригада молодих медиків. В операційній я була шість з половиною години. Коли повернулася до палати, лікарі приходили, цікавилися моїм самопочуттям. Вони були моїми янголами-охоронцями: хірург Артур Заїн, ортопед-травматолог Богдан Вітцівський та анестезіолог Дмитро Тарануха, — Валентина Олексіївна з великою вдячністю згадує людей, що допомогли їй зцілитись. — Артур Ігорович і Богдан Валерійович, Богом даний мені реабілітолог, вчили мене ходити. Скільки терпіння, наполегливості, доброзичливості було у їхніх словах та діях! А середній і молодший медичний персонал, їхні добрі, золоті руки… Навіть біль проходив, коли медсестра, роблячи перев’язку, торкалася моїх хворих ніг. Наші медики — справжні воїни тилового фронту, які вселяють віру й допомагають своїм пацієнтам. Вони — справжні одеські діаманти. Моя подяка не тільки цим людям, а й усім одеситам, вашому чудовому місту, яке дало прихисток мені та багатьом іншим нашим співвітчизникам, що вимушено полишили рідні домівки. Завжди згадуватиму вас теплим словом.

Валентина Олексіївна не розповідає про свої витрати на лікування, втім, реабілітацію вона проходила вдома, роблячи фізичні вправи та масажі самотужки.

— Головне, що мої ніжки бігають, — каже.

Історія друга. Гіркий осад

Родина Остафійчуків переселилася до Одеси із містечка Попасна, що на Луганщині. Виїхали всі: батьки-пенсіонери, дорослі діти й онуки, втративши все нажите майно.

Голова родини В’ячеслав Остафійчук уже давно хворіє на цукровий діабет. Після переїзду здоров’я погіршилося. Вже в Одесі переніс інсульт.

— Удома, в Попасній, я навіть не мав часу стати на облік до сімейного лікаря, а тому, як заведено в малому містечку, просто лікувався у знайомих медиків. Тут, в Одесі, став на облік. Олена Анатоліївна Конопльова — мій тутешній сімейний лікар. Саме тут, в Одесі, через свої хвороби отримав другу групу інвалідності. Видають інсулін та інші препарати за програмою «Доступні ліки»: частину — зі знижкою 50%, частину — безкоштовно. За інсулін доплачую невеликий відсоток.

Пану В’ячеславу довелося робити операцію з відновлення прохідності судин шиї за допомогою імплантації стента в просвіт сонної артерії.

Стент — це «металевий каркас», що не дає судині звужуватися, покращуючи кровообіг до головного мозку. Операція зі стентування сонної артерії виконується в стаціонарних умовах, потребує підготовки — КТ-ангіографії судин шиї та голови, УЗД-доплерографії, лабораторних аналізів.

— Ми не місцеві, тож вибрали ту лікарню, яку порадили одесити. Нам бракувало інформації. Ми не розуміли, кому й за що потрібно платити. Нічого безкоштовного ніде не було, всі аналізи — платні, лише МРТ коштувало 3000 гривень. На пошуки інших варіантів не мали часу, та й не було надії, що можна знайти щось інше. Коли ж порахували, скільки витратили на цю операцію, — стало страшно. Вона обійшлася мені, переселенцеві, пенсіонерові, людині з другою групою інвалідності, у близько сто тисяч гривень, — ділиться пан В’ячеслав.

— В Одесі лікування — це великий бізнес, причому нелегальний, і якщо грошей нема, то до лікарні нічого йти, — каже він з огляду на власний сумний досвід. — Нас розводили, наче лохів. Ціна платинової детальки, яку вставили в сонну артерію, казали спочатку, 40 тисяч, а потім — 55 тисяч гривень. Ми всім роздавали гроші. Навіть якщо це справді платні послуги, то чеків нам ніхто й ніколи не давав. Хоча, спасибі їм, живу з цією деталькою в сонній артерії, нібито мені краще.

Від лікування у пенсіонера залишився гіркий осад. Гроші на операцію батька шукали всією родиною. А ще ж і за квартиру, яку винаймають, теж треба платити...

— Одеська медицина мене вразила. Я розумію, що вона не може бути безплатною, як у Радянському Союзі, — обурюється пан В’ячеслав. — Ми згодні платити, але краще б, щоб це було легально. Щоб лікарі не клали гроші тільки собі в кишеню, щоб кошти йшли на розвиток галузі, а не хитрим ділкам.

Через брак інформації

На моє запитання, яке стосувалося лікування ВПО в Одесі, департамент охорони здоров’я міськради відповів, що вся медична допомога, в тому числі оперативні втручання, надається всім громадянам України на безоплатній основі в межах відповідних пакетів державних медичних гарантій, згідно з якими кошти за надану допомогу перераховує закладу Національна служба здоров’я України за затвердженими тарифами.

Планова госпіталізація здійснюється за електронним скеруванням сімейного лікаря або профільного фахівця, ургентна — може проводитися без направлення.

На реалізацію програми медичних гарантій у 2023 році уряд запланував понад 142 млрд грн.

Нацслужба здоров’я зазначає, що програма зосереджена на потребах пацієнта, спричинених війною. Цьогоріч пакет медичних гарантій охоплює всі основні види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану і високоспеціалізовану, екстрену, паліативну, а також реабілітацію. Загалом у програмі медгарантій на 2023-й передбачено 39 пакетів послуг. Серед того, що українці можуть отримати безплатно: хірургічні операції, медична допомога при гострому мозковому інсульті, гострому інфаркті міокарда, пологах тощо.

Програма медичних гарантій включає також послугу реімбурсації ліків. У 2023-у уряд виділив 4,7 млрд грн на програму «Доступні ліки», яка передбачає повне або часткове відшкодування вартості препаратів, отриманих пацієнтом в аптеці. Програма продовжує розширюватися, до неї додали імуносупресивні препарати, тест-смужки для інсулінозалежних і знеболювальні для паліативних хворих. До оновленого реєстру уві-йшло 486 позицій.

Зрозуміло, що не кожна операція входить до державного пакета медичних гарантій, але пацієнтам бракує інформації про те, як їм поводитися в умовах сучасної реформи медицини, кому, за які послуги і скільки платити. Не кажучи вже про те, щоб за всі оплати отримувати платіжні документи, а не роздавати гроші направо й наліво тільки тому, що вимагають.

Медичним працівникам, особливо очільникам закладів, бракує реального бажання змінити ситуацію на краще, хоча б у справі інформування пацієнтів.

Так і живемо далі, і на цьому фронті поки що перемог небагато.

Для того, щоб отримувати якісні послуги в межах програм державних гарантій, пацієнти повинні знати свої права і захищати їх. Якщо лікарі вимагають у вас гроші за послуги, які повинні надавати безкоштовно, звертайтеся до контакт-центру Міністерства охорони здоров’я за номером 0-800-60-20-19. «Гаряча лінія» МОЗ працює у будні з 9.00 до 18.00 за телефоном 0-800-505-201.

Свої питання щодо лікування можна поставити і на сайті МОЗ через контакт-центр або ж електронне звернення.

Ольга ФІЛІППОВА

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.