АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Візуальні пазли й апокаліптичні фантазії


19-02-2024, 17:00 |

У Культурному центрі Посольства України у Франції відкрилася виставка картин одеського художника Ігоря Гусєва під назвою «Високоточна любов, або Третя світова війна».

 

Відкриття виставки, що організована Одеським музеєм сучасного мистецтва за підтримки Посольства України у Франції, супроводжувалося виступом українських музикантів. Проєкт включає також екскурсії, зустрічі з автором та дискусію про ШІ.

Куратор виставки Андрій Сігунцов зазначає, що стан спокою в людському світі неприродний. Існує багато досліджень агресії, хижацтва, генетичної конкуренції, насильства, поведінки натовпу, класової боротьби, революції, тиранії, геноциду та військових злочинів, військових культів і технологій зброї, текстів, які детально описують практику та теорію війни загалом, аналізують конкретні війни і, нарешті, жахливі наслідки воєн. За словами пана Андрія, ці знання є основою сучасної цивілізації.

«Щоб позбутися психологічного терору, мінімізувати жахіття війни та продовжити життя, вкрай необхідно використовувати ці знання, а отже думати та уявляти. «Несподіванки», такі, як ранок 24 лютого, паніка і розчарування, пов’язані з повномасштабним вторгненням росії, зумовлені «бідністю» очікувань і «відмовою від уяви»,

— додає пан Сігунцов.

Створюючи візуальні пазли та апокаліптичні фантазії, Ігор Гусєв активно використовує свою уяву і власну методологію «нейромодернізму». За словами художника, оскільки реальність у воєнний час змінюється чи не щодня, візуалізація цього процесу дозволяє краще зрозуміти все, що з нами відбувається.

Ігор Гусєв живе і працює в Одесі й з моменту повномасштабного російського вторгнення в Україну активно долучається до арт-проєктів, які висвітлюють теми агресії.

Художник переконаний:

«Сучасне мистецтво, яке у нас практично не сприймалося, сьогодні стало справді народним. Перегляд стрічки новин у наш час — неймовірно шокуюче заняття, і психіка нормальної людини просто не витримує такого. Мистецтво чи гумор у тому, що відбувається, зазвичай пом’якшують і гуманізують наше сприйняття. Фобії відступають, панічні атаки не настільки катастрофічні».

Митець народився 1970 року в Одесі, закінчив художнє училище ім. М. Б. Грекова. З початку 1990-х брав участь у виставках «Рестарт», «Космічна одіссея», «Незалежна», «20 років присутності», у спецпроєкті першого міжнародного бієнале сучасного мистецтва в Києві ARSENALE 2012 «Подвійна гра», бієнале сучасного мистецтва та Ukraine Days UK. Його роботи експонувалися на рефлексивній виставці «Invasion» (2022) у Празі, «Sacred Import Substitution» (2022) у Парижі, пересувній виставці «Captured House» (2022-...), понад 20 виставках проєкту «Митці підтримують Україну» (2022-...) та «Language Exercise» у Баку (2023).

Centre Culturel d’Ukraine називає Ігоря Гусєва художником, який представляє нову хвилю сучасного українського мистецтва.

Юлія ЯСІНА

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.