АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Задля здоров’я Дунаю


13-04-2024, 17:00 |

У березні Всесвітній фонд природи Центральна та Східна Європа (WWF-CEE) і Фундація Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) оголосили про продовження партнерства в межах проєкту Living Danube Partnership. Його мета — підтримувати заходи з підвищення стійкості басейну річки Дунай до кліматичних змін і ризиків, пов’язаних з водними ресурсами, впродовж наступних трьох років. На підтримку проєкту Фундація Coca-Cola виділяє 1,53 мільйона доларів США.

 

Басейн річки Дунай є другим за величиною річковим басейном Європи. До того ж це найбільший транскордонний річковий басейн у світі, що простягається на 2800 км — від Шварцвальду до Чорного моря. Дунай протікає територією десяти держав і повністю або частково збирає у себе води з дев’ятнадцяти країн. Однак за останні 150 років понад 80% водно-болотних угідь басейну було втрачено внаслідок меліорації, будівництва гребель, дамб і берегових укрі-плень, а також через кліматичні зміни.

Проблеми, породжені деградацією природи, втратою біорізноманіття та виснаженням прісноводних ресурсів, нерозривно пов’язані між собою. Їх подолання — ключовий фактор у пом’якшенні наслідків зміни клімату. Спільні зусилля з боку промисловості, сільського господарства, урядових та природозахисних організацій є критично необхідними для досягнення довгострокових позитивних результатів на шляху до відновлення природи і захисту життєво важливих екосистем, а також підвищення стійкості до викликів, пов’язаних із кліматичними змінами та водними ризиками.

З моменту започаткування програми у 2014 році Living Danube Partnership підтримав дев’ять проєктів у шести країнах: Австрії, Болгарії, Хорватії, Угорщині, Сербії та Румунії.

Ініціатива і надалі зосереджуватиме зусилля на відновленні водно-болотних угідь, заплав і приток Дунаю, спираючись на успіхи, досягнуті завдяки багатогалузевій програмі за останні десять років. І ще сприятиме підвищенню стійкості громад, вразливих до кліматичних змін і пов’язаних з ними водними ризиками, — як у міській, так і в сільській місцевостях. Водночас проєкт працюватиме над поліпшенням стану басейну Дунаю і забезпеченням переваг для місцевих громад, сільського господарства та природи шляхом спільних дій.

«Сильні паводки, посухи і періоди аномально високих температур уже спустошують окремі ра-йони Європи, завдаючи величезних збитків громадам, бізнесу та природі. Щоб подолати ці проблеми, нам необхідно співпрацювати з природою, а не діяти проти неї. Наша увага має бути спрямована не лише на збереження, а й на відновлення екосистем (включно з водними, такими як річки та водно-болотні угіддя) і біорізноманіття, — наголошує Андреас Бекманн, генеральний директор WWF-CEE. — Для досягнення істотних змін у масштабах усієї Європи необхідні спільні дії. Наше спільне бачення Дунаю, що вирує життям, де процвітають і люди, і природа, знову об’єднало нас з Фундацією Coca-Cola, а тепер ще й з Coca-Cola Європа і Coca-Cola HBC. Разом ми напрацюємо сталі рішення, які не лише дозволять посилити стійкість громад до кліматичних змін та пов’язаних з ними водними ризиками, але й покращать стан басейну Дунаю».
«За допомогою спільних дій Фундація Coca-Cola прагне досягти помітного та довготривалого впливу як на благо довкілля, так і для життя громад по всьому світу, — каже Саадія Мадсб’єрг, президентка Фундації Coca-Cola та віцепрезидентка зі зв’язків з громадськістю The CocaCola Company. — Підтримка Фундацією відновлення проєкту Living Danube Partnership разом з WWF-CEE — позитивний крок щодо нашого спільного бачення у подальшій розбудові кліматичної стійкості басейну Дунаю».

 

Розширення партнерства передбачає реалізацію проєктів у шести країнах, а саме: в Румунії, Угорщині, Болгарії, Україні, Словаччині та Чехії — на основі роботи з відновлення водних екосистем, проведеної в більшості із цих країн на першому етапі проєкту Living Danube Partnership.

У межах розширення партнерства планується збільшення масштабів проєкту — відновлення природних ресурсів, яке сприятиме підвищенню стійкості громад. Це охоплюватиме заходи як у сільській місцевості, так і в містах (тоді як у попередні роки переважна більшість проєктів була втілена у віддалених сільських місцевостях). Нові проєктні роботи проходитимуть на об’єктах в Угорщині (верхня заплава Тиси) та Чехії (Рудні гори).

До завершення першого етапу Living Danube Partnership у 2021 році, згідно з WWF-CEE, за підтримки Фундації Coca-Cola, фондів ЄС та державних коштів було відновлено 5462 гектари сільських водно-болотних угідь, річок і заплав, що дає можливість поповнювати приблизно 13,45 млн м3 води щорічно. Подібні партнерства спонукають світову спільноту покращувати управління водними ресурсами, демонструючи та заохочуючи відповідальне водокористування.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.