АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Чи потрібні новорічні свята за умов війни: що радять психологи?


13-12-2022, 17:00 |

Одесу вже приборкувало першим сніжком. На вітринах деяких магазинів з’явилися новорічні ялинки та святкова мішура. Незабаром Новий рік, улюблене свято. А війна все не припиняється у нашій країні – гинуть люди, знищуються міста та села… Чи доречно святкувати Новий рік під час війни, чи потрібні українцям сьогодні новорічні свята – своєю думкою із читачами «Одеського життя» діляться психологи.

 

Свято надії

Чи святкувати Новий рік у військових умовах? Відповісти на це запитання кожен має сам для себе, вважає психолог Маргарита Карабіцина.

 

– Для багатьох зустріч Нового року – постійна традиція. По-перше, Новий рік – це підбиття підсумків: у своєму житті та в житті країни. Це необхідна та корисна операція. Вона допомагає нам здійснити «розбір польотів». Тобто знайти помилки, проаналізувати їх, зробити висновки, як уникнути їх надалі. І дозволяє порадіти успіхам та перемогам. Отже, «розправити крила» для подальшого польоту, – зазначає психолог. – По-друге, ми чекаємо на зустріч «нульової» позначки відліку часу – початку нового жит тя з новими планами та надією на краще. І, звичайно, згадуємо всіх, хто не з нами – тих, на кого чекаємо і не можемо зараз обійняти. Тих, хто покинув цей світ і перейшов у Вічність.

Психологи радять із приходом Нового року відпустити всі погані події. Але, звісно, цього року забути їх буде неможливо. І навряд чи «чарівна» новорічна ніч полегшить біль душевних ран.

– Війна змінює багато. Вона позбавляє радості – стирає посмішки з наших облич, приносить сльози та біль. Але вона не може позбавити нас надії, вважає Маргарита. – І мені здається, що Новий рік під час війни набуває статусу саме свята надії.

Про шопінг «на межі» та безперервність життя

І все ж таки багатьом українцям ідея відзначати новорічні свята, коли на фронтах і в тилу гинуть люди, ворожі ракети знищують громадянську інфраструктуру, здається недоречною. Водночас, свято в умовах війни може бути емоційним та яскравим, упевнений психолог Олександр Гершанов.

 

– Це життя на межі – коли ти усвідомлюєш кінцівку буття. Тому й веселощі, і шопінг навіть у воєнний час необхідні. Інакше емоційне вигоряння буде повним. Адже ці радощі – смачно поїсти, пройтися магазинами чи зустрітися з друзями – ті щоденні ресурси і те чарівне слово «безперервність», яке в житті й тримає, – вважає Гершанов. – Дехто себе «заморожує»: мовляв, зараз війна і мені не можна. Там страждають – отже, я теж мушу страждати. За що себе так карати, то не любити?

Тому найважливішою умовою гарного настрою для зустрічі Нового року-2023, вважає психолог, буде вміння знаходити позитивні сторони того, що маєте цінне тут і зараз.

Подарунки для радості та користі

Дарувати новорічні подарунки потрібно навіть про час війни, переконана психолог Анастасія Ратушна. Адже святкова атмосфера з обов’язковими сюрпризами має терапевтичний ефект і відволікає від стресових ситуацій, що нас щільно обступили.

 

 Обмірковувати, обирати, готувати подарунки – важливий терапевтичний процес , – розповідає Анастасія. – У цей момент людина переживає дві емоції: «я даю щось важливе, приємне, цінне»; «я включений у відносини». А потреба бути частиною відносин та соціуму – одна з базових у людини як соціальної істоти.

Подарунки на свято – це ще й підтримка традицій, сімейних звичаїв, які поєднують нас.

– Під час таких кризових часів як війна важливо підтримувати близьких. А подарунок – знак поваги та підтвердження, що життя триває, – наголошує психолог.

Подарунки, розповідає Анастасія, можна поділити на два типи: для радості – те, що людині подобається, чого вона хоче і практичні – те, що допомагає полегшити життя та роботу.

У мирний час етикет дарування фокусувався на бажаннях та уподобаннях одержувача. Під час війни пріоритети зміщуються. Практичні подарунки стали доречнішими. Під час блекауту, наприклад, можна подарувати свічки тривалого горіння, теплі ковдри, ліхтарі та навіть газовий пальник.

Про «вину вцілілого» та раціональність витрат

Багато українців, яким вдалося опинитися в безпеці під час війни, мають синдром «вини вцілілого». Як можна святкувати Новий рік, коли наші захисники ризикують власним життям та здоров’ям? І, можливо – в ту саму секунду, коли ми п’ємо шампанське?

 

Такі думки не раціональні, переконаний психолог Олексій Відіш. Вони ніяк не допомагають нашим захисникам та захисникам. А лише свідчать про внутрішнє переживання почуття провини чи інших негативних емоцій, із якими варто працювати.

 Важко знайти серед наших захисників та захисниць тих, хто хотів би, щоб ми зупинили своє життя і нічого не святкували, доки йде війна, – зазначає психолог. – А от тих, хто щиро радіє маленьким святам у тилу, – значна більшість. Тому що саме вони нагадують про мирне життя і про те, за що власне і воює наш народ.

Більш раціональним аргументом проти новорічних урочистостей є витрати на організацію свят. Адже гроші, витрачені на ялинки, прикраси, подарунки, застілля, під час війни можна знайти більш практичне застосування. І не секрет, що захисникам України постійно потрібна наша фінансова допомога.

– З цим важко не погодитись, – визнає Олексій. – У той же час подія, яка здатна підтримати морально, можливість зібратися в компанії – дуже важлива для нашого психологічного стану. І не можна сказати, що це «не вчасно». Хоча, звичайно, святкування не може бути відірване від реальності, в якій наша країна перебуває у стані війни. І сприйняття ситуації у різних людей може значно відрізнятись.

Новорічна ялинка: за та проти

Для більшості одеситів Новий рік – це ялинки у всіх районах міста, сяюче казкове містечко на Думській площі, і, звичайно, чудовий новорічний салют.

Феєрверка, зрозуміло, в новорічну ніч не буде. По-перше, законом заборонено. По-друге, людям, які пережили обстріли рашистів, грім салюту радісним не видасться. А дітей напевно налякає. По-третє, новорічні піротехнічні забави коштують Одеській міськраді досить відчутну суму. А за умов війни «кидати гроші на вітер» ніхто не буде.

У деяких містах України від настанов новорічних ялинок вже відмовилися. Таке рішення було ухвалено на підставі опитувань городян, які проводились на сайтах міськради.

А от у Києві новорічну ялинку все ж таки встановлять – незважаючи на петицію киян про її недоречність під час війни. Декор головного атрибуту Нового року працюватиме від генератора. Надати його збирається приватний бізнес. А після свят цей генератор обіцяють передати військовим.

Наразі Одеська мерія також проводить опитування городян про доречність встановлення у місті новорічної ялинки під час війни. Розміщено його на офіційному Telegram-каналі міськради «Одеса. Офіційно». В опитуванні – кілька варіантів відповідей:

  1. Так, тому що ми віримо ЗСУ;
  2. Так, але з мінімальною ілюмінацією;
  3. Ні, не вчасно.

І певний відсоток одеситів виступають за встановлення новорічної ялинки. Їхній головний аргумент – не можна через війну дітей свята позбавляти. Адже часи нині й так нерадісні.

Але з остаточним рішенням про відзначення Нового року в Одеській мерії поки що не визначились.

Вероніка Поліщук


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.