АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Бернардацці: 192 роки з народження архітектора європейської Одеси


3-07-2023, 19:00 |

Олександр Бернардацці — один із найкращих одеських архітекторів. Його архітектурні шедеври досі прикрашають наше місто і роблять його одним із найкрасивіших міст Європи.

 

Народився Олександр Бернардацці у П’ятигорську у сім’ї спадкових архітекторів — вихідців зі Швейцарії. Юнаком він закінчив будівельне училище у столиці, а потім працював у Кишиневі, де виконував обов’язки міського архітектора.

Після закінчення російсько-турецької війни Бернардацці розпочав приватну практику в Одесі, де також став головним міським архітектором. Він зводив цивільні та приватні споруди, брав участь у будівельних комісіях. Першою його роботою став нагляд за будівництвом будівлі залізничного вокзалу, потім він доопрацював проект Інвалідного будинку на Старому кладовищі.

Бернардацці брав участь у будівництві Одеського оперного театру та Реформаторської церкви. Однією з найкращих робіт архітектора була доопрацювання проекту Нової біржі, яка вражає розкішним оздобленням та цілісністю вигляду.

 

Ще одним дітищем Бернардацці був знаменитий Масонський будинок,

 

архітектор також зводив будинки клініки медичного інституту, готелі «Брістоль» та багато інших.

 

Окрім доручень міської влади Бернардацці виконував і приватні замовлення. Причому він не робив різницю між соціальним становищем і достатком замовників, і будував як невеликі флігелі, так і розкішні прибуткові будинки.

У 1897 році Бернардацці повернувся до Кишинева, де до кінця життя продовжував проектувати будівлі для міст Бессарабії та Криму, а також Одеси та Херсонської губернії. Останньою спорудою Бернардацці в Одесі став збудований у 1907 році триповерховий будинок Кравченка на Садиківській вулиці.

 

Помер Олександр Бернардацці 24 серпня 1907 року у місті Фастові, але, згідно з останньою волею архітектора, його поховали у Кишиневі.

Ирина Сорокина


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.