АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Стиль цього будинку на Єлисаветинській з’явився через 20 років після його спорудження


21-11-2023, 19:00 |

Будівля на вулиці Єлисаветинській, 17, на перший погляд здається простою і нічим не вирізняється з-поміж розкішно декорованих будинків одеських комерсантів. Однак це оманливе враження. В оздобленні будівлі можна помітити розмаїття архітектурних прийомів і навіть натяк на стиль, який з’явився значно пізніше.

 

Цей будинок належав відомому комерсанту і фармацевту Антону Гаєвському, який спільно з Олександром Поповським володів найвідомішою в Одесі аптекою. Гаєвський вкладав гроші в нерухомість, і 1902 року замовив архітекторові Владиславу Домбровському проєкт нового будинку. Нагляд за будівництвом доручили архітектору Федору Троупянському.

 

За своїм стилем будинок Гаєвського унікальний для Одеси. Він побудований у стилі орнаментального модерну з ледь вловимим відтінком ар-деко, що проглядається в прийомах декорування і техніці виконання ліпних елементів. Примітно, що ар-деко як стиль з’явився в Європі тільки в 1920-х роках.

Фасад будівлі оформлений у стилі модного на той час модерну, з використанням рис італійського і північноєвропейського ренесансу, а своїми пропорціями і поєднанням елементів будинок нагадує палаццо епохи Відродження.

Високий портал проїзної арки, що розташована в центрі фасаду, обмежений масивними колонами. Їхні верхні частини прикрашені ефектним орнаментом, що отримав назву “древо життя”. Частина стіни на рівні першого поверху також оздоблена ліпниною, а балкони третього поверху мають трапецієподібну форму, що на той час була досить рідкісною. 

У період Другої світової війни будівля зазнала пошкоджень покрівлі, і відновлювали її вже у повоєнний час. Ймовірно, саме тому там відсутній навіть мінімальний декор, який, найімовірніше, мала оригінальна стеля.

Ирина Сорокина  


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.