АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Підступні маніпулятори: як домашні тварини керують своїми господарями


15-04-2024, 17:00 |

Ми вважаємо себе розумнішими за тварин, однак у них на цей рахунок інша думка. Наші домашні улюбленці навчилися відмінно маніпулювати нами, до того ж здатні на це не тільки собаки і кішки, а й навіть пташки і гризуни. Як же розпізнати маніпуляції і чи варто позбавляти улюбленців цього маленького задоволення?

КІШКИ: вважають нас власністю

 

Кішки живуть поруч із людиною не одну тисячу років і за цей час навчилися нами керувати. Вони вважають нас чимось на кшталт великої кішки, яка з незрозумілих причин не обросла шерстю і яку легко обвести навколо пальця, точніше, хвоста.

 

Кішки зазвичай налагоджують із власниками тісний емоційний зв’язок. Головна їхня зброя – це звуки, і для спілкування з людиною кішки використовують набагато більше різноманітних звуків, ніж із родичами. Ба більше, вони знають, звуки якої тональності впливають на наш слух – це муркотіння, нявкання, бурчання і короткі гортанні звуки. Причому кішки безпомилково визначають, який саме звук потрібно видати, щоб людина виконала те, що їм потрібно.

Читайте також: Лікування за допомогою кішок: як працює фелінотерапія

Найчастіше кішки вибирають нявкання, яке дуже схоже на плач дитини, розуміючи, що людині важко ігнорувати цей звук. І ми підсвідомо асоціюємо вихованця з дитиною, відчуваючи потребу виконати її бажання. Крім того, кішки можуть видавати вібруючі звуки одночасно на високих і низьких частотах і навіть керувати звуками, якщо знають, що це викличе потрібну реакцію людини. До речі, коли кішка треться об наші ноги, вона мітить нас, щоб усі знали: ви – її власність.



СОБАКИ: володіють акторською майстерністю

 

 

Собаки здатні маніпулювати людиною не гірше за кішок, і людина глибоко помиляється, якщо вважає себе господарем становища. Щоправда, на відміну від котів, собаки використовують не звуки, а міміку.

Достовірно відомо, що собаки відчувають наші слабкі місця і навмисне наслідують людську поведінку. Зверніть увагу, коли господаря немає поруч, собака обирає з-поміж оточуючих найчуйнішого члена сім’ї і дивиться на нього так жалібно, як тільки можливо. Зазвичай людина не витримує і робить те, що хоче собака, – дає їй ласощі або йде з нею гуляти.

Міміка собак різноманітніша, коли вони знають, що на них дивляться. Наприклад, у притулках швидше знаходять господарів саме ті собаки, які вміють використовувати різні вирази морди й очей. Люди дуже чутливі до вселенського смутку в собачих очах, і собаки про це прекрасно знають.

ПТАХИ ТА ГРИЗУНИ: кокетують і вміють гратися

 

Маніпулювати людиною навчилися навіть птахи та гризуни. Папуга, який сидить на одній лапці, позіхає, потягується і дивиться, нахиливши голову і прикривши око, явно хоче сподобатися оточуючим. Він знає, що отримає за це ласощі й увагу.

У гризунів дуже розвинена схильність до альтруїзму та емпатії (здатність відчути і зрозуміти емоції інших). Домашні щури вміють використовувати звуки і рухи, щоб умовити господаря погратися. Для цього вони можуть наближатися і віддалятися від людини, немов грають у догонялки.

Ирина Сорокина


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.