АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Увага! З'явився ще один штам грипу


28-10-2019, 19:30 |

Вже з 1 жовтня в Україні розпочався епідеміологічний сезон. Триватиме він до середини травня 2020 року. Грип поки що причаївся. На сьогодні він ще ні в кого офіційно не зареєстрований. Але не треба розслаблятися – штамів грипу збільшується. Цього року очікуємо вже чотири.  Тому говорити про профілактику захворювання та вакцинуватися потрібно вже.

Підйом захворюваності буде відбуватися у два етапи. Перший – це грудень 2019 року, другий – кінець січня – початок лютого 2020 року. Пік очікується в кінці січня.

– Всесвітня організація здоров’я прогнозує на сезон 2019-2020 рр. циркуляцію чотирьох штамів вірусу: два штами вірусу групи А і два –  вірусу групи Б. Грип А «H1N1» передбачає циркуляцію штаму «Брісбен». Це новий штам для Європи. Він був виділений у 2018 році. Другий штам групи А – «Канзас» «H3N2», який був виділений у 2017 році. Штами групи Б – штам 2017 року «Колорадо» і «Пхукет» – штам 2013 року. Раніше говорили тільки про три. Тепер додався ще один, – повідомила головний спеціаліст відділу держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Управління Держпродспоживслужби в Одесі Ольга Балановська.

Також вона повідомила, що Інститут епідеміології інфекційних хвороб імені Громашевського попереджає про те, що грип штаму «Канзас» небезпечний для людей старших 65 років та обтяжених хронічними захворюваннями. Вірус «Брісбен» особливо небезпечний для дітей, вагітних і людей працездатного віку. Особливо, які мають хронічні захворювання: діабет, бронхіальна астма, ожиріння.

Вакцина допомагає!

Все більше і більше людей віддають перевагу вакцинації. Це – найкращий спосіб профілактики грипу, як стверджують лікарі. У цьому році планують завезти 500 тисяч доз вакцини. Якщо порівнювати з минулим роком, то у 2018-році було закуплено 350 тисяч доз. Цього року зареєстровані дві вакцини - «Ваксигрип Тетра» та «Джіс Флю».

– Обидві вакцини офіційно ліцензовані, зареєстровані і повністю відповідають всім рекомендаціям ВООЗ. Вакцина з Франції «Ваксигрип Тетра» забезпечує активну імунізацію проти чотирьох штамів вірусу грипу. Корейська вакцина «Джіс Флю» трикомпонентна. Вона діє від трьох підтипів грипу. Вакцини завезені вчасно. Вони є вже в аптеках. Жовтень саме той місяць, коли вже час вакцинуватися. Я особисто вакцинуюся вже три роки. І запевняю, що це найнадійніший спосіб убезпечити себе від ускладнень, – прокоментував директор КП «Одесфарм» Левон Нікогосян.

Якщо ви придбали вакцину в аптеці, то вакцинацію потрібно зробити протягом часу в медичній установі. Обов’язково пред’являється чек, що ви придбали вакцину в аптеці. Це гарант того, що вона сертифікована.

Експерти радять лікуватися відповідально. Відчувши симптоми хвороби, необхідно консультуватися у лікарів, не купувати самостійно ліки, а тим більше антибіотики.

Пневмонія та все, що закінчується на -іт  та -ит

Грип на відміну від ГРВІ проходить бурхливо. Температура наростає різко та тримається 3-4 дні. Нежить – це основний симптом ГРВІ, а при грипі може бути легка закладеність в носі на другий-третій день хвороби.

Біль у горлі та почервоніння рідкий симптом грипу. Грип зазвичай викликає болісний кашель і біль за грудиною на другу добу хвороби. ГРВІ супроводжується частим пчиханням, а для грипу це рідкий симптом. А ось червоні очі – це якраз характерно для грипу.

Не такий страшний грип сам по собі, як ускладнення під час хвороби та після.

- Найстрашніше ускладнення – це пневмонія. Нові штами можуть дати найнепередбачуване перебігання пневмонії. Ускладнення може протікати дуже бурхливо та тяжко. І не завжди лікарі можуть врятувати пацієнта.

Далі не менш страшні ускладнення – менінгоенцефаліт, міокардит, пієлонефрит, отит. Все що закінчується на -іт та -ит. Тому я, як лікар, закликаю до вакцинації. Це убереже вас від можливих страшних ускладнень. Якщо ж ви вже захворіли, звертайтеся до лікарів. Не займайтеся самолікуванням. Це стосується абсолютно всіх, а особливо: дітей до 5 років, людей віком старших 65 років, вагітних, людей з цукровим діабетом, з хронічними захворюваннями. Ця категорія людей більш уразлива до захворювання, – проконсультувала директор міської клінічної інфекційної лікарні Світлана Лаврюкова.

Хворий на грип заразний протягом усього терміну захворювання. В середньому – це сім днів. Тому щоб самому не заразитися і не наражати на хворобу рідних та оточення, потрібно дотримуватися елементарних правил. Фахівці наполягають:

- хворими на роботу не приходити! Також це стосується дітей – садочок та школу теж не відвідувати;

- провітрювати приміщення і проводити вологе прибирання;

- частіше мити руки з милом;

- при кашлі та пчиханні краще користуватися одноразовими серветками;

- за можливістю уникати обіймів, поцілунків.

Не хворійте!

Марина Мунтян


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.