Фрукти подорожчають, ягід поменшає: як вплинули заморозки на врожай
Сьогодні, 11:00 |
Спостерігаючи за сюрпризами природи, ми стурбовано прикидаємо, скільки коштуватимуть фрукти та ягоди, чи буде врожай після заморозків.
Абрикоси
Найскладніша ситуація, зазначають експерти, склалася з абрикосами. Саме ці кісточкові фрукти найбільше постраждали від морозів. Вони – найбільш чутливі до перепадів температур. До того ж за холодної погоди неможливим є запилення квітів. Бджоли просто перестають літати.
Абрикос – взагалі ризикова культура, страждає не перший рік. І цього року значна частина врожаю знищена. Але це не означає, вважають експерти, що українські абрикоси повністю зникнуть із продажу. Звичайно, кількість їх буде обмежена. А в супермаркетах і на ринках з’являться в продажу, переважно, імпортні абрикоси.
Персики
Під час квітневих морозів персики здебільшого вистояли. Хоча в деяких областях їх втрати становили до 20%.
Вишня та черешня
Менше постраждали вишня та черешня. Пізня черешня ще не цвіла. Ранні сорти, здебільшого, уникли значних пошкоджень. Але, разом з тим, зазначають фахівці, мінусові температури можуть вплинути на здатність пилку до запліднення. І є ризик, що це призведе до зниження зав’язуваності плодів цих культур.
Яблука та груші
Зачепили заморозки яблуневі та грушеві сади. Хоча вони, зазвичай, вважаються більш стійкими до холодів. Урожай яблук і груш особливо не знизиться. Але, на думку експертів, може погіршитися якість плодів – особливо під час їх тривалого зберігання.
Лохина
Серйозної шкоди весняні заморозки завдали лохині. На Черкащині та в північних регіонах загинули до 85% цієї ягоди. У Закарпатті постраждали до 20% її ранніх сортів і до 40% пізніх. Водночас, зазначають експерти, лохину вирощують практично в усіх областях України. Тому її загальний урожай критично зменшений не буде.
Суниця
Через весняні заморозки зазнала пошкоджень частина врожаю садової суниці. Тож ягід цього сезону може бути менше. Також є ризик втрати врожаю полуниці та деяких овочевих культур, наприклад, помідорів.
Що буде з цінами?
На думку економічних експертів, влітку фрукти можуть подорожчати на 20% -25% у порівнянні з минулим роком. Основні підстави подорожчання – втрати врожаю та закупівля зарубіжної продукції. Позначиться на цінах і курс долара, який прямо впливає на вартість імпортованих фруктів.
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.