АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 18 січня – Хрещенський Святвечір: що категорично заборонено робити у цей день


18-01-2023, 15:00 |
18 січня у церковному календарі – Хрещенський Святвечір або Надвечір'я Богоявлення. Святкується це свято за день до Водохреща чи Йордану. Це особливий вечір, який входить до списку різдвяних свят і передує одній з найважливіших подій у житті Ісуса Христа – хрещенні у річці Йордан. На Хрещенський святвечір традиційно встановлено пост. На святковому столі основною стравою є кутя, яку ще називають "голодною".

 

У наших предків було чимало традицій та обрядів, пов’язаних із Хрещенським Святвечором. 18 січня у всіх храмах відбувається літургія, після чого священик освячує воду. Цю подію називають Велике Водосвяття. З XI століття вода освячується двічі на рік: на Водохрещений святвечір та на Водохреща.

Протягом усього року освячену воду приймають натщесерце. Вважається, що вона допомагає лікувати різні хвороби та захищає людину.

18 січня, напередодні Святвечора, обов’язково дотримується посту. До сходу першої зірки на небі віруючі не їдять, а п’ють освячену воду. Усі страви на святковому столі пісні. “Голодна кутя” від іншої відрізняється тим, що приправа була найпростішою: тільки мед та мак. Також готували рибу, вареники із грибами, компот. На столі має стояти непарна кількість страв.

Що можна робити в Хрещенський святвечір

До водохресного водосвяття наперед слід було забратися і випрати. 19 січня всю доступну воду вважали освяченою, і використовувати її для побутових потреб було заборонено. Тому в Хрещенський святвечір намагалися встигнути зробити всі справи, пов’язані зі збиранням. Інша причина — народні забобони про те, що напередодні Хрещення Господнього активізується нечиста сила. Тому в хаті особливо ретельно вичищали кути, а потім окропляли їх святою водою — вірили, що в пильних кутах можуть причаїтися чорти. А ще, у Хрещенську ніч наші предки загадували найзаповітніше бажання. Давня хрещенська прикмета була пов’язана з водою. Звечора Святвечора наповнювали таз. Рівно опівночі дивилися на воду — якщо вона колихнулася чи пішла брижами, бігли надвір і загадували бажання, звертаючись до неба. Вірили, що в хрещенську ніч небеса відкриваються і прислухаються до прохань, а значить все, що загадано таким чином, обов’язково збудеться.

Що не можна робити в Хрещенський святвечір

Сваритися і злитися – переддень Хрещення Господнього слід провести у світі із собою та своїми близькими. Не слід лаятись і сердитися, день краще присвятити духовній та фізичній підготовці до свята. Вживати алкоголь – віруючі люди у цей день не їдять м’ясо, не п’ють алкогольні напої, дотримуючись суворого посту. Набирати святу воду не можна з дурними думками в голові.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.