АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Посуха в Європі може зачепити Україну – звіт ЄС


25-08-2022, 17:00 |

Посушливі погодні умови, з якими Європа стикнулася цьогоріч, можуть зберігатися ще щонайменше три місяці та зачепити Україну. За прогнозами експертів, цьогорічна посуха в Європі може стати найгіршою на континенті за останні 500 років.

 

Про це йдеться у звіті ЄС, передає Укрінформ із посиланням на AP.

«У найближчі місяці, до листопада, в західному Європейсько-Середземноморському регіоні, ймовірно, умови будуть теплішими та сухішими, ніж зазвичай, зокрема в Іспанії та Португалії»,

- йдеться у звіті.

Зазначається, що майже половина з 27 країн ЄС опинилися під загрозою посухи, погіршення погодних умов фіксується в Бельгії, Франції, Німеччині, Угорщині, Ірландії, Італії, Люксембурзі, Нідерландах, Португалії, Румунії та Іспанії.

Водночас відзначається зростання небезпеки посухи у Європі за межами ЄС – у Великій Британії, Сербії, Україні та Молдові.

Автори звіту заявили, що брак опадів і низка теплових хвиль від травня спричинили посушливі умови і зниження рівня води у річках. Це, своєю чергою, вдарило по енергетичному сектору багатьох країн Європи, позбавивши гідроелектростанції основного джерела енергії, а інші електростанції – джерела охолоджуючої рідини.

Водночас, цьогоріч українські аграрії зможуть зібрати не більше 60 млн тонн зернових. Зумовлено це посухою в центральних регіонах та окупацією російськими військами території.

Таку думку висловив голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу громадського об’єднання.

«Цьогорічний врожай, а його вже збирають, буде нижчий, ніж у минулому році відсотків на 40. Прогноз Мінагрополітики – 68 млн тонн, наш – 60 млн тонн. Тут зіграла (роль - ред.) окупація деяких південних регіонів. У центрі України - посуха. Виграємо за рахунок сходу. В Донецькій області високі врожаї, про це кажуть місцеві аграрії. Проте не треба забувати про лінію фронту»,

- зазначив він.

Експерт уточнив, що наразі для того, щоб рекордний урожай на сході країни не дістався владі російської федерації, Україна має прийняти відповідне політичне рішення.

«Що треба зробити? Прийняти політичне рішення і вивезти зерно на державні елеватори, наприклад, до Державної продовольчо-зернової корпорації. Щоб ні за яких обставин не подарувати врожай окупантам. Мова йде про сотні тисяч, мільйонів тонн зерна»,

- додав Дикун.

Нестача води та посуха також знижують урожайність європейських культур, причому найбільше постраждали посіви кукурудзи, сої та соняшнику. Опади, що випали у серпні, допомогли деяким регіонам, але в інших посіви постраждали від гроз.

Як повідомляв Укрінформ, за прогнозами експертів, цьогорічна посуха в Європі може стати найгіршою на континенті за останні 500 років.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.