АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Світло буде рідко, але дорого: на бізнес чекають нові ціни на електрику, а водоканали можуть залишитися без хлору.


23-11-2022, 17:00 |

Через підвищення тарифів на електрику деякі українські підприємства, швидше за все, закриються.

 

Не встиг український бізнес відійти від підвищення з 1 листопада вартості електроенергії на майже 28%, як повідомляється про нове зростання тарифів. Так, столичний постачальник електроенергії Yasno планує у грудні підвищити ціну на електрику, причому це стосується не тільки Києва та області, а також інших регіонів України, пише sud.ua.

Головною причиною зростання вартості електрики називають зростання її закупівельної ціни. Як відомо, вартість електрики для бізнесу не фіксована. Регулюються лише прайс-кепи (гранична ціна. – Ред.) на ринку електроенергії для бізнесу, що встановлюється НКРЕКУ, яка безпосередньо впливає на вартість електрики для бізнесу.

До листопадового підвищення вартість електроенергії для бізнесу трохи перевищувала 4 грн/кВт, з 1 листопада тариф став 4,97-5,32 грн/кВт. Тепер за розрахунками Yasno, у столиці для окремих категорій споживачів ціна перевищить 6 грн/кВт. Але це не межа.

Експерт з ЖКП Олег Попенко, В коментарі 24 каналу зазначив, що у вересні йшли розмови про те, що прайс-кепи на тарифи для бізнесу будуть на рівні 5 грн. За цією ціною закладалася максимальна вартість електроенергії без урахування доставки та розподілу. Але вже наприкінці жовтня з'явились пропозиції та проект НКРЕКУ, згідно з яким тарифи будуть на рівні 6 грн.

"Тобто фактично електроенергія коштуватиме для бізнесу на рівні 7 – 7,5 гривні", – сказав експерт.

На тлі розмов про підвищення тарифів на електроенергію бізнес заявив, що у разі зростання цін зросте відповідно і ціна собівартості їхньої продукції. А деякі підприємства заявили, що закриватимуться.

Так, через зростання тарифів на електроенергію може закритися завод "Дніпроазот". Це єдиний виробник хлору для українських водоканалів, який хоч і перебуває у простій, але підтримує мінімальну діяльність. Через зростання цін надалі це робити підприємство не зможе. Крім того, за словами представника заводу, після повної зупинки підприємства відновити роботу буде неможливо.

Закриття також очікує та Покровський гірничо-збагачувальний комбінат (ПГЗК).

"Знижується попит на нашу продукцію, зростає собівартість виробництва, є проблеми із закупівлями матеріалів для ремонтів та обслуговування обладнання. Тому наше підприємство не може більше витримувати цієї складної ситуації", - зазначив заступник головного енергетик ПівдГЗК.

Ще один претендент на закриття через високі тарифи на електроенергію - Марганецький ГЗК.

Нагадаємо, що згідно із законодавством, до категорії малих непобутових споживачів включені споживачі, які купують електричну енергію для власного споживання, не є побутовими споживачами, та електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 50 кВт. Під цю категорію підпадають, зокрема, фірми.

Раніше ми писали про те, що цієї зими українців можуть чекати перебої не лише з теплом та світлом, а й із газом.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.