АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Чому медичний канабіс хочуть легалізувати законом, а не рішенням КМУ?


10-07-2023, 17:00 |

Президент Володимир Зеленський заявив, що готовий підтримати легалізацію медичного канабісу. Власне, сам законопроект уже готовий до голосування. От тільки є до нього чимало запитань, особливо медики та аграрії, не кажучи вже про правоохоронців.

 

Легалізація канабісу не за горами

Президент України на засіданні у ВР сказав, що потрібно легалізувати медичний канабіс для всіх, хто його потребує.

"Щоб усім нашим громадянам, українкам та українцям, не довелося терпіти біль, стрес і травми війни, ми повинні нарешті чесно легалізувати для всіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу", 

– заявив Зеленський і натякнув, що це може статися до кінця літа.

Профільний комітет ВР не сидів склавши руки, він уже давно підтримав поданий у червні 2022 року урядовий проект №7457 щодо регулювання обороту конопель у медичних, промислових та наукових цілях. Але основний акцент зроблено саме на медицині та науці, а не для всіх охочих кайфанути.

У проекті закону йдеться про те, що лікарі матимуть право виписувати препарати з канабіноїдами. Пацієнтам за рецептом дозволять купувати та зберігати ліки на основі канабісу. Люди, які мають рецепт від лікаря та документ, що підтверджує діагноз, можуть в'їжджати в Україну/виїжджати за кордон із такими препаратами, але в невеликій кількості (за виїзду дозволять перетнути український кордон, а далі все залежить від законів іншої сторони). Також його випишуть і іноземному громадянину за потреби. Підприємці зможуть отримати дозвіл та спеціальну ліцензію на вирощування конопель в Україні для виробництва ліків. Нацполіція матиме доступ до всіх об'єктів, де вирощуватимуться рослини для контролю зразків продукції на вміст ТГК (тетрагідроканабінолу).

Серед внесених змін з'явилося й те, що дозволений вміст ТГК (активна речовина, яка має дурманний ефект) – у документі ця норма не вказана взагалі, тому пропонується встановити на рівні не вище від 0,3% – для промислових цілей, понад 0,3% – для медичної марихуани. Уточнили, що виробництво нарковмісних ліків із канабісу може здійснювати тільки для медичних цілей. Визначати зміст ТГК для медичної мети можуть державні лабораторії. Ну, а оскільки коноплі збираються вирощувати для медичних цілей, то й вони повинні бути декриміналізовані. Щоб налагодити вирощування конопель, у країні хочуть запровадити нульову квоту на імпорт сировини на 5 років, але тільки для виробництва ліків.

Для медичних цілей не потрібні закони

Лікар та екс-нардеп Ольга Богомолець зазначила, що всі ці заяви з приводу "легалізації медичного канабісу" насправді є не більш ніж спекуляцією та маніпуляцією. "Маємо справу з використанням реальних потреб хворих людей для просування мільярдного надприбуткового бізнесу в Україні. Цей бізнес лобіюється на найвищому рівні. І, на жаль, стратегічне рішення щодо нього на цьому ж найвищому рівні вже прийнято…", – висловила таку думку Ольга Богомолець на своїй сторінці у ФБ.

Водночас, як наголошує Ольга Богомолець, для легалізації медичного канабісу нема потреби ухвалювати новий закон. Достатньо внести зміни до двох постанов уряду, які так і не були ухвалені.

"Бо тема "легалізації медичного канабісу" справді порушується задля ухвалення такого закону, який дозволить вирощування та переробку канабісу в Україні в дуже великих обсягах. Річ у тому, що велика кількість любителів великих грошей, які збудували свої статки на канабісі, далеко не завжди можуть вирощувати його у своїх країнах – закон не дозволяє. А попит, звісно, ​​зростає, тому конопляному бізнесу потрібні нові мільярди. Потрібні за будь-яку ціну... Якщо коротко, під егідою легалізації медичного канабісу Україну хочуть зробити новою Колумбією у центрі Європи", 

– вважає Ольга Богомолець.

2016 року в Україні вперше намагалися вирішити питання медичного канабісу на законодавчому рівні. Одним із ініціаторів був і екс-очільник МОЗ Олег Мусій, але тоді великим противником виступало МВС. І навіть не йшлося про вирощування. Та й Україні для дозволу на застосування багатьом необхідних медичних препаратів із канабісу жодного закону не потрібно. Це компетенція та питання уряду й МОЗ, а саме зміни двох його постанов. І все. Закон якраз потрібен не для хворих, а для наркомафії, яка його лобіює, вважає Олег Мусій. Понад те, як наголошує колишній міністр охорони здоров'я, за весь цей час, доки тривають дискусії навколо цього закону, поки він лежить у ВР, можна було б закуповувати препарати з канабісом для онкохворих за кордоном, але міністерство про це мовчить і уряд теж.

"Я проти того, щоб канабіс вирощували в країні – це великі ризики. Сьогодні, з урахуванням процвітаючої корупції та кругової поруки, можуть вирощувати незрозуміло що, і таким чином можна зробити з України Афганістан. Зловживання можуть бути масштабні. І вживання канабісу здебільшого веде до переходу на сильніші наркотики", 

– наголошує Олег Мусій.

Так, препарати з марихуаною, а медичного канабісу як такого немає, вживати можна й потрібно. Ліки, які містять ці препарати, можна закуповувати навіть сьогодні, достатньо лише внести зміни до постанов уряду. Проблема надто надумана, на думку колишнього міністра охорони здоров'я. До того ж низку наркотичних засобів випускають на фармпідприємствах в Україні.

"Морфін таблетований набагато ефективніший за дією, ніж ТГК для онкохворих, але його не так часто застосовують, хоч і випускають його в Україні. Наразі йде маніпуляція, що препарати ТГК потрібні пораненим, а зовсім недавно запевняли, що без них не обійтися онкохворим. Закон, на мою думку, призведе до легалізації наркотиків в Україні. Мені здається, що президента підставляють – ліки не легалізують, їх реєструють",

– зазначив Олег Мусій.

Канабіс не для хворих

Власне, і деякі депутати ВР розуміють, що легко можна розширити список дозволених до застосування нарковмісних препаратів постановою Кабміну, а також дозволити виробництво ліків ТГК в Україні окремим законопроектом. Але це не робиться лише тому, що ніхто й ніколи потім не проголосує дозволу вирощувати конопель у величезних масштабах. А в цьому випадку йдеться про рекреацію, наголошує народний депутат Макс Бужанський.

"Цей законопроект лобіюють депутати із фракції "Голос". І те, що вони називають лібералізмом – це не лібералізм, а спекуляції. Два роки тому, коли цей закон із тріском провалився, із трибуни парламенту лобісти спекулювали стражданнями маленької дівчинки Софії. Минуло два роки і жодних спроб за цей час законодавчо вирішити питання для Софійки і таких, як вона: внести зміни, які б дозволили привозити ці препарати без мита, встановити мінімальну націнку або дотувати за рахунок держави і так далі, не було зроблено. А сьогодні вже подається як необхідність у препаратах із ТГК для військових, під приводом якої планують дозволити вирощування", – зазначає Максим Бужанський.

Молодь, яка вирішила, що легалізація медичного канабісу – це вживання марихуани, буде дуже розчарована. "Я не бачу тут позитиву ні в чому. Продаватиметься марихуана так само, як і зараз – підпільно, а доступ до сировини спроститься. Під виглядом медичного можуть вирощувати будь-що",

– наголосив нардеп.

 

 

Як розповіли у Глухівському інституті луб'яних культур, в Україні є сорти рослин, у яких є те, що сьогодні потрібно для медицини, а саме канабінол, канабігерол, канабіхромен, саме те, що лікує посттравматичний синдром, гальмують розвиток ракових клітин і розвиток склерозу тощо. Але законопроект, який подано на розгляд до ВР, дуже поверховий, там багато незрозумілого навіть для фахівців, вважає директор інституту Сергій Ткаченко. Перше та серйозне питання щодо норми утримання ТГК, яке має вирішити керівний орган – чи це МВС, чи це МОЗ. Тобто, виходить, що комусь дозволять вирощувати коноплі із вмістом ТГК 0,08%, а комусь зі своїх – із вмістом 5%. Для всіх мають бути єдині норми.

"З одного боку, нескладно поїхати за кордон, привезти кристали CBD і тут виробляти ліки. Але президент сказав, що вони мають бути українського походження. А тут зацікавленість у прибутку. У нас зараз багато виведено сортів конопель, де вміст ТГК фактично з нулів – без наркотичних. Скажу вам, що знизити до нуля рівень ТГК дуже складно, а ось підняти його не становить жодних труднощів. І ми це можемо зробити, навіть не купуючи ні в кого матеріалу. Але відразу скажу, що вирощування конопель – справа непроста. Потрібна охорона, серйозна збройна охорона, а це чималі витрати. Цього року мало посіяли коноплі, навіть ті, хто мав ліцензію, не отримали квоту. Скажу більше, щоб отримати в поліції дозвіл, треба "віддячити", 

– розповідає Сергій Ткаченко.

По суті, коноплі можуть зростати по всій території країни. Точніше там, де росте кукурудза, а вона росте на 80% території. Але, окрім цього, сьогодні вже вирощуванням конопель зацікавилися бізнесмени, які збираються під неї ставити теплиці. А в таких теплицях за правильного догляду можна збирати врожай практично цілий рік – чотири врожаї на рік. Тому що для медичних цілей потрібно лише дочекатися цвітіння.

Але, як зазначає Сергій Ткаченко, сьогодні Канада не зацікавлена ​​в тому, щоб в Україні чи ще десь вирощувалися коноплі в промислових масштабах. Канада починала з малого – вирощувала коноплі для хворих, а сьогодні вже продає у всьому світі пляшечки 20-30 мл по 120-140 доларів. Сировина – по 80 доларів. Якщо вирощувати у нас, це коштуватиме 20-30 доларів. Звісно, це будуть доступні ліки. Але ми не ринок, ми – базар.

"Якби не війна в країні, якби був контроль за виробництвом, реалізацією, змістом ТГК і так далі, то це до добра не приведе. Це може вбити все коноплярство. Ба більше, з огляду на те, скільки сьогодні озброєних людей, це ще й небезпечна справа",

– зазначив Сергій Ткаченко.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.