АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Столтебнерг назвав дві умови вступу України до НАТО


11-07-2023, 17:00 |

Україна не зможе стати повноцінним членом НАТО доти, доки продовжується війна з Росією.

 

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його слова під час брифінгу.

Як розповів Столтенберг, наразі існує дві умови щодо майбутнього членства України в Північноатлантичному Альянсі.

"Перший рівень - це рівень модернізації установ безпеки, оборони, управління, боротьба з корупцією. Це те, чим займається кожна країна НАТО",

- пояснив Столтенберг.

Зокрема другий стосується війни на території України.

"ЗСУ показали свої високі навички та компетентність і це вражає. Але всі союзники згодні, що поки війна, не час робити Україну повноправним членом Альянсу",

- відзначив генеральний секретар НАТО.

Також він відзначив, що найважливіше є те, що у НАТО є інструменти, які зможуть забезпечити рух нашої країни до майбутнього членства.

Саміт НАТО у Вільнюсі

Сьогодні, 11 липня, у Вільнюсі розпочався дводенний саміт Північноатлантичного союзу. Країни-члени НАТО узгодили пакет з 3 елементів, які повинні наблизити вступ України до НАТО, зокрема йдеться про:

Також було опубліковано спільне комюніке щодо України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на текст комюніке.

Про що йдеться в комюніке

1. Глави держав і урядів НАТО підтверджують міцні трансатлантичні зв'язки, єдність, згуртованість і солідарність у критичний момент для безпеки та міжнародного миру і стабільності.

2. лідери країн НАТО тепло вітають президента України Володимира Зеленського на першому засіданні Ради НАТО-Україна.

"Ми з нетерпінням очікуємо наших цінних обмінів з главами держав і урядів Австралії, Японії, Нової Зеландії та Республіки Корея, а також з главою Європейської ради та главою Єврокомісії на цьому саміті", - йдеться в документі.

3. НАТО вітає Фінляндію як нового члена Північноатлантичного союзу. Це історичний крок як для Фінляндії, так і для НАТО.

4. Країни НАТО підтверджують відданість політиці "відкритих дверей" НАТО і статті 10 Вашингтонського договору.

"Кожна країна має право вибирати свої власні механізми забезпечення безпеки. Ми з нетерпінням чекаємо можливості прийняти Швецію як повноправного члена Північноатлантичного союзу", - йдеться в документі.

5. Мир у євроатлантичному регіоні порушено. Російська Федерація порушила норми і принципи, що сприяли створенню стабільного і передбачуваного європейського порядку безпеки.

"РФ являє собою найбільш значну і пряму загрозу безпеці союзників, а також миру і стабільності в євроатлантичному регіоні. Тероризм у всіх його формах і проявах є найбільш прямою асиметричною загрозою безпеці наших громадян, а також міжнародному миру і процвітанню. Загрози, з якими ми стикаємося, мають глобальний і взаємопов'язаний характер", - йдеться в комюніке.

6. Конфлікти, крихкість і нестабільність в Африці та на Близькому Сході безпосередньо впливають на безпеку альянсу і партнерів.

При цьому наголошується, що альянс продовжує стикатися з кібернетичними, космічними, гібридними та іншими асиметричними загрозами, а також зі зловмисним використанням нових і руйнівних технологій.

7. Росія несе повну відповідальність за свою незаконну, невиправдану і неспровоковану агресивну війну проти України, яка серйозно підірвала євроатлантичну і глобальну безпеку і за яку вона повинна понести повну відповідальність.

"Ми, як і раніше, найрішучішим чином засуджуємо кричущі порушення Росією міжнародного права, Статуту ООН, зобов'язань і принципів ОБСЄ. Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо незаконних і нелегітимних анексій Росії, включно з Кримом", - ідеться в повідомленні.

Усі винні мають бути притягнуті до відповідальності за порушення і зловживання у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права, особливо щодо цивільного населення України, включно з насильницькою депортацією дітей і сексуальним насильством в умовах конфлікту.

"Руйнування Каховської греблі підкреслює жорстокі наслідки війни, розв'язаної Росією. Війна, розв'язана Росією, справила глибокий вплив на навколишнє середовище, ядерну безпеку, енергетичну та продовольчу безпеку, глобальну економіку і добробут мільярдів людей в усьому світі", - йдеться в документі.

8. Росія має негайно припинити цю незаконну агресивну війну, припинити застосування сили проти України, повністю і беззастережно вивести всі свої сили і техніку з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, поширюючись на її територіальні води.

Зокрема, Білорусь, а також Іран мають припинити своє пособництво Росії та повернутися до дотримання норм міжнародного права.

9. Країни НАТО вітають рішучу підтримку в Генеральній Асамблеї ООН зусиль, спрямованих на досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру в Україні. Лідери альянсу також вітають і підтримують прагнення президента Володимира Зеленського викласти принципи такого миру у своїй формулі миру.

10. НАТО підтверджує непохитну солідарність з урядом і народом України в героїчному захисті своєї країни, своєї землі та спільних цінностей. Ми повністю підтримуємо невід'ємне право України на самооборону, закріплене у статті 51 Статуту ООН.

11. Лідери альянсу повністю підтримують право України на вибір власних механізмів забезпечення безпеки. Майбутнє України - в НАТО.

"Ми підтверджуємо взяте на саміті в Бухаресті 2008 року зобов'язання про те, що Україна стане членом НАТО, і сьогодні ми визнаємо, що шлях України до повної євроатлантичної інтеграції вийшов за рамки необхідності Плану дій щодо членства", - йдеться в документі.

12. Безпека України має велике значення для країн-членів та Альянсу. Задля підтримки подальшої інтеграції України до НАТО лідери погодили значний пакет розширеної політичної і практичної підтримки.

"Ми вирішили створити Раду Україна - НАТО, новий спільний орган, в якому члени Альянсу і Україна будуть засідати як рівноправні члени з метою просування політичного діалогу, взаємодії, співпраці і євроатлантичних прагнень України до членства в НАТО", - йдеться в документі.

13. Продовження надання терміново необхідної нелетальної допомоги Україні з боку НАТО в рамках комплексного пакету допомоги (КПД) залишається пріоритетом.

14. Росія збільшила свою багатопрофільну військову присутність в регіонах Балтійського, Чорного і Середземного морів і зберігає значний військовий потенціал в Арктиці.

"Більш напориста позиція Росії, нові військові можливості і провокаційна діяльність, в тому числі поблизу кордонів НАТО, а також її масштабні навчання без попередження і раптові навчання продовжують загрожувати безпеці євроатлантичного регіону", - йдеться у документі.

15. Поглиблення військової інтеграції Росії з Білоруссю, в тому числі розгортання передових російських військових сил і засобів та військового персоналу в Білорусі, має наслідки для регіональної стабільності і оборони Альянсу.

"НАТО зберігатиме пильність і надалі уважно стежитиме за розвитком подій, зокрема за потенційним розгортанням так званих приватних військових компаній в Білорусі. Ми закликаємо Білорусь припинити свою зловмисну діяльність проти своїх сусідів, поважати права людини і фундаментальні свободи і дотримуватись міжнародного права", - йдеться в документі.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.